Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » 6. Obehový systém

6. Obehový systém

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 6. apríla 2021 | 11:50

Tonikum na srdce: Tieto byliny stimulujú centrálny obeh a zahŕňajú Lycopus europaeus (karbinec európsky), Scrophularia nodosa (krtičník hľuznatý), Crataegus oxycantha (hloh obyčajný), Convalaria majalis (konvalinka voňavá, Leonurus cardiaca (srdcovník obyčajný).

Byliny pre cirkuláciu: Existuje široká škála liekov, ktoré pomáhajú a liečia cievy obehového systému. Medzi najdôležitejšie patria: Sarothamnus scoparius (prútnatec metlovitý), Fagopyrum esculentum (pohánka jedlá), Capsicum minimum (paprika kríčková), Taraxacum officinalis (púpava lekárska), Zingiber officinalis (ďumbier lekársky), Crataegus oxycantha (hloh obyčajný), Aesculus hippocastanum (pagaštan konský), Tilia cordata (lipa malolistá), Viscum album (imelo biele) a Achillea millefolium (rebríček obyčajný). Niektoré z nich sú srdcové toniká, zatiaľ čo iné sú diaforetické a stimulujú periférny obeh (Capsicum minimum, Zingiber officinalis), zatiaľ čo iné sú diuretiká (Achillea millefolium). Cirkuláciu je možné spomaliť v ktorejkoľvek z týchto oblastí a sú navzájom závislé.

Diuretiká: Ak nastanú problémy s krvným obehom, je často potrebné pomôcť telu pri odstraňovaní odpadu zo systému. Ak je srdce slabé a nedokáže účinne cirkulovať krv obličkami alebo keď sú krvné cievy (najmä v žilovom systéme nôh) slabé, môže sa za určitých podmienok hromadiť voda v častiach tela. Užitočné sú diuretiká, ako napríklad: Sarothamnus scoparius (prútnatec metlovitý), Taraxacum officinalis (púpava lekárska), Convalaria majalis (konvalinka voňavá) a Achillea millefolium (rebríček obyčajný). Asi najdôležitejším diuretikom pri problémoch s krvným obehom je Taraxacum officinalis. Ak sa na zvýšenie sily srdca použije akýkoľvek iný liek, vždy existuje nebezpečenstvo spôsobenia nedostatku draslíka v tele, čo by zase zhoršilo srdcové ťažkosti. Preto vždy, keď je v klasickej medicíne predpísané diuretikum, je pridaný aj doplnok draslíka. Pretože však Taraxacum officinalis už obsahuje vysoké množstvo draslíka, je jej celkový prínos vždy, keď sa Taraxacum officinalis používa ako diuretikum. 

Nervy: Úzkosť a stres môžu viesť k kardiovaskulárnym problémom a často nie je možné určiť ich konkrétnu príčinu. Najužitočnejším nervom pri srdcovo-cievnych problémoch sú Melissa officinalis (medovka lekárska), Humulus lupus (chmeľ obyčajný), Tillia cordata (lipa malolistá), Leonurus cardiaca (srdcovník obyčajný), Anemone pulsatilla (poniklec obyčajný), Scrophullaria nodosa (krtičník hľuznatý) a Valeriana officinalis (valeriana lekárska).


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger