Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » 9. Endokrinný (žľazový) systém

9. Endokrinný (žľazový) systém

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 27. apríla 2021 | 12:37

Skupina bylín, ktoré sú najlepšie určené na endokrinnú liečbu, sú horčiny. Spočiatku by sa to mohlo zdať čudné, pretože tieto byliny sú často rovnako tráviace toniká ako aj stimulanty. Ich úloha v žľazovom systéme spočíva v generalizovanej reflexnej stimulácii celého systému. Stimulačná činnosť tohto druhu podporí správnu homeostatickú funkciu, zníži nadmernú aktivitu a zvýši nižšiu aktivitu. Okrem horčín sú alternatívy najužitočnejšie pri ich čistení a podpore správnych funkcií krvi. 

Najlepšie horké látky pre žľazový systémHydrastis canadensis, Artemisia absinthum, Artemisia vulgaris, Ruta graveolens a Achillea millefolium

Užitočné alteratívy sú Arctium lappa, Gallium aparine, Echinacea spp., Taraxacum officinalis, Trifolium pratense, Sarsparilla, Viola odorata  Rumex crispus

Existujú aj špecifické látky, ktoré podporujú žľazy ako Fucus vesiculosus, Borago offcinalis, Ajuga reptans, Panax gingsens, Ruta graveolens, Glycyrrhiza glabra a Dioscorea vilosa.

Pankreas: Byliny, ktoré sú užitočné na liečbu pankreatitídy, sa javia ako problém s trávením, keď silné tráviace enzýmy produkované pankreasom začnú napádať samotný orgán. Pre tento problém je špecifická kôra stromov.

Diabetes mellitus: Toto je najbežnejšia z porúch endokrinného systému, ktorá postihuje viac ako 1% ľudí v západnom svete. Základným problémom pri cukrovke je, že hladina glukózy v krvi je vyššia ako normálne, zatiaľ čo vo vnútri buniek je nízka. Výsledkom cukrovky môže byť celý rad zdravotných komplikácií. Diéta je základom pri liečbe a kontrole cukrovky. Nejde len o to, vyhýbať sa jedlám bohatým na uhľohydráty, ale pripraviť si stravovací režim, ktorý zabráni tomu, aby sa do krvi dostávala glukóza. Odporúča sa odborné poradenstvo v súvislosti s liečbou. Pri liečbe cukrovky sú užitočné bylinky ako Allium sativum, Panax gingsen, Ruta graveolens, Urtica dioica, Avena sativa. Niektoré bylinky, ktoré majú hypoglykemický účinok, sú Allium cepa, Pimenta dioica, Cynara scolymnus, Hordeum, Ajuga reptans, Arctium lappa, Brasica oleracea var. capitata, Daucus carota, Panax ginseng, Lactuca sativa, Urtica dioica, Avena sativa, Allium sativum, Artemisia abrotanum.

Štítna žľaza: Táto žľaza reguluje metabolizmus organizmu prostredníctvom dvoch hlavných hormónov. Môžu nastať problémy z dôvodu nadmerne aktívneho stavu.

Hyperaktívna štítna žľaza: Keď štítna žľaza produkuje dva z týchto hormónov, telo bude spaľovať jedlo oveľa rýchlejšie a zvýši sa chuť do jedla, ale dôjde k strate hmotnosti. Existuje všeobecná nadmernosť s nepokojom, úzkosťou a napätím. Lieky pozostávajú z nervových relaxancií na zníženie excitability, zažívacích horkosti a zo špecifickej byliny na tento problém, ktorou je Ajuga reptans.

Neaktívna štítna žľaza: V tomto stave sa vyskytuje pravý opak. Znižuje sa základná aktivita tela, zvyšuje sa telesná hmotnosť, letargia a apatia bežné a majú sklon k depresiám. Byliny, ktoré prospievajú tomuto stavu, sú horčiny, nervové toniká a špecifický prostriedok štítnej žľazy, ktorým je Fucus vesiculosus.

Struma: Je stav zväčšenia štítnej žľazy. Medzi najčastejšie príčiny patria nedostatočné alebo nadmerne aktívne štítne žľazy, ale môže to byť aj príčina nedostatku jódu v strave. Jednoznačne najbohatším rastlinným zdrojom jódu sú morské riasy, najmä Fucus vesiculosus.


Nadobličky: Nadladviny sa nachádzajú tesne nad každou z obličiek. Kontrolujú veľa hormónov vrátane adrenalínu a noradrenalínu. Je známe, že množstvo rastlín obsahuje prírodné prekurzory hormónov nadobličiek. Najdôležitejšie z týchto bylín sú Borago officinalis, Panax gingsen, Glycyrrhiza glabra a Dioscorea vilosa. Dlhodobé užívanie týchto bylín môže byť veľmi prospešné pre kohokoľvek vo veľmi stresujúcich podmienkach, najmä pravidelným pitím borákového čaju a užívaním ženšenu.



Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger