Váš sprievodca svetom liečivých bylín
News Update :
Home » , , » 10. Močový systém

10. Močový systém

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 4. mája 2021 | 12:51

Močový systém má mimoriadne dôležitú funkciu eliminácie odpadových látok a toxínov. Byliny, ktoré pomáhajú obličkám, sú nielen užitočné pri problémoch s močením, ale môžu byť dôležité aj ako pomôcka pre očistný mechanizmus tela pri liečbe celého tela, bez ohľadu na problém. Tento výraz sa však zvykne používať všeobecnejšie pre každú bylinu, ktorá pôsobí na obličky alebo močový mechúr.

Diuretiká: Rastliny, ktoré zvyšujú vylučovanie a tok moču. Zoznam vynikajúcich diuretík, ale najefektívnejším a najhodnotnejším diuretikom odporúčaným na všeobecné použitie je koreň Púpava lekárska Taraxacum officinalis. Nielen, že je rovnako účinný ako syntetické diuretiká, obsahuje tiež vysoké percento draslíka, prvku, ktorý sa často z tela vylučuje použitím syntetických diuretík. Tomuto procesu vymývania sa nezabráni iba Taraxacum officinalis, ale dôjde aj k skutočnému zvýšeniu hladiny draslíka kvôli vysokému podielu, ktorý obsahuje. Jedným zo všeobecnejších diuretík sú Galium aparine. Jeho jednoduchý diuretický účinok v kombinácii s alteratívnymi vlastnosťami môže bezpečne prospieť väčšine stavov.

Poznámka: Treba dávať pozor aby sa nekombinovala púpava s diuretikami. Pozor aj listy sú diuretkum. 

Močové antiseptiká: Antiseptický účinok niektorých diuretických bylín je zvyčajne spôsobený obsahom prchavých olejov alebo glykozidov, ktoré sa vylučujú obličkovými kanálikmi. Typickými príkladmi sú Arctostaphylos uva ursi, Betula, Boldo, Agatshoma betulina, Apium graveolens, Elymus repens, Juniperus communis a Achillea millefolium. Všeobecné antimikrobiálne látky ako Echinacea spp. a divoký koreň Baptisia tiež prepožičajú svoje vlastnosti každému diuretiku. Koreň Angelica archangelica a Solidago virgaurea, aj keď majú primárne respiračné účinky, sú tiež močovými antiseptikami.

Močové deriváty: Za určitých podmienok musí byť tkanivo močových membrán upokojené, ak je podráždené v dôsledku infekcie alebo trenia z obličkového kameňa. Byliny ako Zea mays (vlas), Elymus repens alebo Althaea officinalis pôsobia ukludňujúco a môžu sa používať spolu s inými močovými prostriedkami.

Močové sťahujúce látky: Zatiaľ čo krv v moči je príznakom, ktorý si vyžaduje odbornú starostlivosť a diagnostiku, je možné ju liečiť pomocou sťahujúcich látok, ak sa ukáže, že je spôsobená menším problémom. Adstringenty zastavia krvácanie do obličiek, močového mechúra, močovej trubice alebo močovodu a tiež pomôžu pri hojení lézií. Najlepšie adstringenty moču sú Trilium erectum, Calendula officinalis, Equisetu arvense a Plantago. Potentila erecta je ďalší dobrý adstringent, ktorý je mierne antiseptický a hojivý.

Poznámka: čo sa týka prasličky Equisetu arvense aby sme z nej získali kremík je potrebné ju variť. Varí sa 20 minút. 

Anti-lithics: Niektoré diuretické byliny majú schopnosť zabrániť tvorbe alebo pomôcť pri odstraňovaní kameňov (kameňov alebo piesku) v močovom systéme. Ide o tieto byliny: Eupathorium purpureum, Hydrangea arborescent, Petroselinum vňať, Pealrgonium a koreň. Eupathorium purpureum ukazujú liečivý záujem o obličkové kamene v 18. a 19. storočí. Zelenina, ako je napríklad Levisticum officinale, Apium graveolens, Asparagus officinalis a Cynara scolymnus, sú tiež dobrou prevenciou proti tvorbe kameňov.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger