Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » 11. Reprodukčný systém

11. Reprodukčný systém

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 11. mája 2021 | 13:09

Byliny pre ženský reprodukčný systém

Tonikum maternice: Tieto byliny majú špecifické tonizačné účinky na celý systém ako na tkaniva orgánov, tak aj na ich funkcie. Aj keď každý z nich má svoje jedinečné spojené akcie, všetky pomáhajú celému reprodukčnému systému. Byliny ako Actaea racemosa, Caulophyllum thalictroides, Vitex agnus-castus, Chamaelirium luteum, Leonurus cardiaca, Rubus idaeus a Mitchella repens. Často sú indikované, keď nejde o zjavné akútne ochorenie, ale keď slabosť pohlavných orgánov má nepriaznivý vplyv na celé telo.

Emmenogógum: Podporujú normálny menštruačný tok. Zatiaľ čo väčšina tonických bylín maternice sú tiež emmenogóga, ktoré pôsobia prostredníctvom normalizácie systému, existuje veľa ďalších, ktoré zvlášť neliečia systém ako celok. Existujú dokonca aj emmenogóga, ktoré pôsobia stimuláciou, ktorá vedie k podráždeniu, čo môže byť v niektorých prípadoch prospešné. Najužitočnejšie emmenagóga sú: Caulophyllum thalictroides, Chamaelirium luteum, Petroselinum crispum, Mentja pulegium, Ruta graveolens, Artemisia abrotanum, Mitchella repense a Achillea millefolium.

Homonálni nominanti: Tieto byliny vyvážia normalizáciu fungovania reprodukčného systému. Príkladom je Vitex agnus-castus. Tento cenný liek normalizuje aktivitu estrogénu a progesterónu, a preto nachádza uplatnenie vo všetkých aspektoch mentálnej dysfunkcie, najmä v stavoch spojených s menopauzou.

Adstringenty: Nasledujúce byliny majú zvláštnu afinitu k reprodukčnému systému: Geranium maculatum, Trillium erectum, Calendula officnalis, Achillea millefolium, Vinca minor a Capsella bursa-pastoris.

Demulcent: Často sa používa na upokojenie a hojenie slizníc systému. Močové deriváty sú často vhodné. Na zozname je napríklad Arctostaphylos uva ursi, Caullophylum thalictroides, Zea mays, Hydrastis canadensis, Chondrus crispus a Althaea.

Antiseptiká: Môžu sa použiť všeobecné antiseptiká alebo močové antiseptiká: Arctostaphylos uva ursi, Elymus repens, Echinacea spp., Alium sativum, Juniperus communis a Achillea millefolium.

Alteratívne a lymfatické toniká: Pretože podmienky reprodukčného systému ovplyvnia celé telo a budú ovplyvnené stavom celého tela, je často vhodné používať alteratívne a lymfatické toniká ako: Iris versicolor, Arctium lappa, Galium aparine, Echinacea spp., koreň Phytolacca decandra alebo Sarsparilla.

Nervína: Správna a zdravá činnosť nervov je pre správne fungovanie reprodukčného systému nevyhnutná. Mnoho z emmenaogov má nervovú aktivitu, ale navyše stojí za zváženie použiť aj relaxačné byliny: Viburnum opulus, Scrophularia nodosa a Valeriana officinalis. Užitočné budú aj Damiana a Avena sativa.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger