Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » Poznáte? Žerucha siata

Poznáte? Žerucha siata

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 20. mája 2021 | 13:26

 Žerucha siata (Lepidium sativum Linn.), patriaca do čeľade Brassicaceae, je rýchlo rastúca jedlá jednoročná bylina, ktorá sa považuje za dôležitú liečivú rastlinu a v mnohých krajinách sa hojne pestuje na semená, olej a prášok. Žerucha obsahuje vysoké hladiny flavonoidov, alkaloidov, saponínov, antracénových glykozidov, sacharidov, bielkovín, minerálov a vlákniny, ktoré sú obsiahnuté v rôznych nápojoch a potravinách. V Ajurvéde je žerucha považovaná za horké, galaktogógum a afrodiziakum. Tvrdí sa, že bráni Vate a Kaphe.

Lepidium sativa má tieto vlastnosti: 

antihypertenzívum, diuretikum, protizápalové, analgetikum, antikoagulancium, antireumatikum, hypoglykemikum, laxatívum, prokinetikum, antidiaroikum a spazmolytikum. Semená L. sativum sa používajú na liečbu pacientov trpiacich nedostatkom železom - anémia z nedostatočnosti.

V tradičnej medicíne sa používa na liečbu astmy, bronchitídy a kašľa, ako abortívum, je antibakteriálny, afrodiziakálny, diureticky, expektorančny, gastrointestinálny stimulant, gastroprotektívny, laxatívny a žalúdočné tonikum. Semená L. sativum sa považujú za účinný liečebný prostriedok na liečenie porúch dýchania, ako je bronchitída a astma. Semená L. sativum sa používajú v konvenčnom ľudovom liečiteľstve na liečenie zlomených kosti.

V mnohých častiach sveta sa žerucha používa do šalátov kvôli ich štipľavej chuti. Celá vňať, listy alebo semená sa používajú, čerstvé alebo sušené, na dochutenie s príchuťou korenia. Varené semená konzumujú Arabi v nápojoch buď pomleté ​​v mede, alebo ako výluh v horúcom mlieku.

Olej zo semien L. sativum sa tiež vyznačuje niekoľkými fytochemickými a etnofarmakologickými vlastnosťami. 

Listy a stonky žeruchy môžete jesť surové. Môže sa vysievať po celý rok v interiéri do kvetináču v substráte, ktorý je čistý a drží vlhkosť. Vysievajte pravidelne malé množstvá, aby bolo možné čerstvé rastliny neustále rezať. Akonáhle sú rastliny cca. 6 cm vysoké listy odrežte.

Je vhodná na chlebík, ale aj do nátierok, šalátov, omáčok, polievok, k mäsám pripravovaným na ražni, k tučnejším pokrmom a taktiež na ryby. V kombinácii s mrkvou, zeleným šalátom, špenátom a inými zeleninami je účinná v prevencii chudokrvnosti, má pozitívny vplyv na trávenie, pretože podporuje produkciu tráviacich štiav, povzbudzuje tiež činnosť žlčníka a pečene a tlmí vznik hemoroidov. Žerucha je navyše vynikajúcim doplnkom každého jedla a je príjemnou zmenou oproti obvyklému šalátu alebo špenátu.

Žerucha má extrémne vysoký obsah antioxidantov, čo môže pomôcť predchádzať chronickým chorobám, ako je cukrovka, rakovina a srdcové choroby.

Žerucha obsahuje silné protirakovinové zlúčeniny nazývané izotiokyanáty, o ktorých sa zistilo, že odvracajú niekoľko druhov rakoviny.

Žerucha má veľa potenciálnych výhod pre zdravie srdca, vrátane zníženia krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Je tiež dobrým zdrojom minerálov, ktoré chránia vaše kosti. 

Žerucha má nízky obsah kalórií, ale obsahuje veľké množstvo výživných látok.

Žerucha obsahuje vitamíny: A, B1, B3, B6, B9, C, E, K

Minerálne látky: draslík, chrom, fosfor, horčík, jod, mangán, meď, selén,siru,sodík, vápnik, zinok, železo. 

Výskum:

Metanolový extrakt odhalil výraznú antibakteriálnu aktivitu na Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Micrococcus luteus, Salmonella typhi, Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Fusarium sp., Microsporum sp., Penicillium sp. a Penicillium marneffi

Pestujeme:

V interieri sadíme po celý rok

V záhonoch sadíme máj - august

Kvitne po celý rok

Vedľajšie účinky:

Veľké množstvo môže spôsobiť podráždenie čriev.

Cukrovka: Žerucha obyčajná môže znížiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou. Preto je potrebné starostlivo sledovať hladinu cukru v krvi. Môže byť potrebné upraviť dávkovanie liekov, ktoré sa užívajúna na cukrovku.

Nízka hladina draslíka (hypokaliémia): Žerucha obyčajná môže vyplaviť draslík z tela, čo môže viesť k príliš nízkym hladinám draslíka. Pokiaľ nie je známe viac, žeruchu používajte opatrne, ak vám hrozí nedostatok draslíka.

Nízky krvný tlak (hypotenzia): Žerucha lekárska môže znížiť krvný tlak. Existujú určité obavy, že by záhradná žerucha mohla interferovať s kontrolou krvného tlaku u ľudí náchylných na nízky krvný tlak.

Chirurgia: Žerucha lekárska môže znížiť hladinu cukru v krvi. Existuje obava, že by to mohlo interferovať s kontrolou cukru v krvi počas a po chirurgických zákrokoch. Prestaňte užívať žeruchu najmenej 2 týždne pred plánovaným chirurgickým zákrokom.


Pohľad tradičnej čínskej medicíny


Semen Lepidium sativum L.

teplota: teplé, suché, 

chuť: štipľavý, trpký

Použitie: 

Čistí vietor a chlad, zastavuje kašeľ: kašeľ, bronchitída, astma - studená, chrípka.

Zahrieva žalúdok: čistí chlad a hlien: chladné poruchy žalúdka a trávenia, zlá chuť do jedla, zlé trávenie a nevoľnosť (prášok zo semien sa v Indii berie ako domáci liek na cukor), semená sa používajú na čkanie, hnačku, semená upokojujú vnútorný zápal slizníc žalúdka a čriev.

Ohrieva a posilňuje obličky: Afrodiziakum, predčasná ejakulácia, obnovuje činnosť obličiek a zahrieva jang, semená sa užívajú s cukrom na zvýšenie spermy, semená sa používajú v rôznych formách ako tonikum na mozog a obličky. Zvyšuje pevnosť a zlepšuje pleť. 

Zahrieva obličky: čistí vlhko, podporuje moč, močová nedostatočnosť, dyzúria spojená s chladom a vlhkom, lumbago a reumatické ťažkosti spojené s chladom a slabými obličkami, Indický ajurvédsky liekopis odporúča pre dnu práškové semená.

Rozhybáva krv, podporuje menštruáciu: keď je prekážkou chlad, amenorea, dysmenorea, najmä s bolesťami a chladom dolnej časti chrbta.

Externe použitie:

pasta alebo sliz zo semien zmierňuje pehy, odfarbenie pokožky a leucodermu.

používa sa interne aj externe na podporu hojenia kostí. 

šťava aplikovaná na korienky vlasov, vlasy posilňuje a bráni plešatosti

Dávka:

1–2 gramy v prášku

Upozornenia:

1. Nepoužíva sa pri nedostatku Yin. Veľké dávky alebo dlhodobé užívanie sú považované za škodlivé pre obličky.

2. Vyhýbajte sa semenám v tehotenstve. List je možné s mierou používať ako jedlo.

Hlavné kombinácie pri hnačka, dyzentéria, kolitída: kmín a fenikel



Foto

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger