Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , , » Z dejín TČM - dietetika

Z dejín TČM - dietetika

Natura Medicatrix: cestouzdravia v sobota 1. mája 2021 | 16:40

Starodávne knihy o čínskej medicíne obsahujú tiež veľa záznamov o jedlách. Slávny lekár Ma Qi napísal: „Raňajky sú ľahké a skoro, obed - výdatný a plný, večera by mala byť malá. Ak to budete môcť dodržiavať vo svojom každodennom živote, nebudete chorí až do vysokého veku.“ V knihe Yi Xin Fang (Recepty zo srdca medicíny, 982) sa dokonca nachádza kapitola s názvom „Žiadne nočné stravovanie“. Je teda zrejmé, že čínska medicína má na večeru najprísnejšie požiadavky. Ak analyzujete všetky záznamy o diskusii o správnych časoch stravovania v starodávnych knihách, potom sa najčastejšie uvažuje o večeri.

V staroveku boli hlavnými požiadavkami na večeru: 

Po prvé, večera by nemala byť neskoro, po druhé, počas večere by ste sa nemali prejedať,; po tretie, večera by nemala byť príliš sýta. "Nemôžeš jesť o polnoci." Večera by mala byť pred dennou dobou Shen a Yu.“ Denný čas Shen je približne 15 - 17 hodín a čas Yu je približne 17 - 19 hodín. V knihe Yang Sheng Yao Ji (Dôležité kompendium o ošetrovateľskom živote) sa píše: „Nemali by ste sa večer prejedať. Slezina zaspí a nebude prepravovať jedlo, jedlo sa nebude tráviť. Človek bude mať sto chorôb.“ To znamená, že keď sa človek naje večer, zvyčajne sa veľmi nepohybuje, chodí veľmi skoro spať, v tomto čase tiež slezina prejde do stavu odpočinku, nebude môcť normálne vykonávať funkcie prepravy a trávenie potravy, jedlo nebude úplne trávené, čo môže spôsobiť rôzne choroby. V klasickom kánone „Huangdi nei jing“ (kánon Žltého cisára) je položka: „Keď žalúdok nie je v harmónii, spánok je nepokojný“ („Su wen“). "Večerné prejedanie je jedným z dôvodov, že „žalúdok nie je v harmónii“. Prejedanie sa spôsobuje pretečenie sleziny a žalúdka. Stav, keď „slezina zaspí a nebude sa prepravovať“, povedie k tomu, že jedlo nebude rýchlo strávené. Človek ťažko zaspáva, v noci máva nočné mory. V Yang Sheng Yao Ji (Essential Compendium on Feeding Life) sa diskutuje o nočnej strave a nočnom pití. Hovorí sa v ňom, že príliš neskorá večera a opitosť večer „vedú k stovkám chorôb“, buďte preto obzvlášť opatrní.

Jesť striedmo na večeru. 

To je ešte dôležitejšie ako požiadavka „skorej večere“, pretože prejedanie sa v noci rovnako zvyšuje záťaž na slezinu a žalúdok. Staroveké knihy hovorili: „Jedzte málo na večeru - dožijete sa 99 rokov.

Okrem toho by ste si mali zvoliť aj jedlá na večeru. Kniha Qi Juan Shi Jing (Kánon stravovania v siedmich zvitkoch), napísaná počas dynastie Tchang (618 - 907), uvádza: „Počas večere by ste nemali jesť príliš veľa mäsa. Človek bude mať v ústach nepríjemný zápach." To znamená, že večer sa nemôžete veľmi dobre najesť. Navyše večer nemusíte jesť korenené jedlá s "tepelnými" vlastnosťami, napríklad cibuľa, cesnak, zázvor, paprika. „Čchi štipľavosti sa zhromažďuje v očiach“, všetky tieto výrobky s vlastnosťami „štipľavosti“ a „tepla“ sú pre oči škodlivé. Mäsové jedlá, ako aj niektoré výrobky s vlastnosťami „štipľavosti“ a „tepla“ sú v čínskej medicíne označované ako „gurmánske jedlá“. Aj keď sú pozemské, nemalo by sa obhajovať ani to, že ich zjete veľa. Pri večeri by ste si mali o to viac všímať skutočnosť, že takýchto jedál konzumujeme menej. Jedlá na večeru by mali byť striedme a chutné.

Teraz si povieme niečo o raňajkách. 

Čo mám jesť na raňajky? Podľa starodávnych skúseností človek musí jesť, dobre sa stravovať a jesť ľahko stráviteľné jedlo. V starovekých knihách sú popísaní traja ľudia. Jeden z nich pri raňajkách nič nejedol, druhý vypil trochu tekutej kaše, tretí trochu vína. Výsledkom bolo, že ten, kto neraňajkoval, čoskoro zomrel, ktorý pil tekutú kašu, ochorel, kto pil víno, stále zostával zdravý. To znamená, že si ľudia uvedomili: prázdny žalúdok ráno môže spôsobiť poruchu. Ráno je zima, ak si dáte trochu vína, môžete sa trochu zahriať a odolávať prieniku patogénnej Qi, takže malé množstvo vína pri relatívne nízkej teplote pôsobí na organizmus blahodárne. Je potrebné poznamenať, že v tých časoch ľudia pili domáce ryžové víno, sila tohto vína bola nízka, malo dosť sladkú chuť. Z tohto príbehu môžeme vyvodiť záver, že ráno musíte niečo zjesť, ale nie je vôbec potrebné piť víno. V knihe „So sui lu“ (Poznámky k maličkostiam) sa nachádza tento záznam: „Ráno by žalúdok nemal byť prázdny, večer by nemal byť plný. “

Čo je najlepšie jesť na raňajky? V knihe „Sun zhen ren zhen shang ji“ (Poznámky k dokonalému slnku [Simiao] na čítanie v posteli) je napísané: „Skoro ráno - pohár tekutej kaše.“ V knihe „Xu zhen mi jue“ (Tajomstvá kultivácie prírody) sa hovorí: „Je veľmi užitočné zjesť trochu tekutej kaše vo vode skoro ráno.“ Ako vidíte, všetci sa zasadzovali o to, aby sa ráno pila tekutá kaša. V knihe „Shan Ju si yao“ (Štyri základy života v ústraní) sa hovorí: „Jedzte riedku kašu skoro ráno, čo podporuje voľný obeh Qi v žalúdku, tvorbu tekutín.“ A tiež: „Starší ľudia si často uvaria tekutú kašu v kravskom mlieku. Je užitočné to jesť.“ Tekutá kaša je ľahko stráviteľná, nepoškodzuje slezinu a žalúdok a tiež dopĺňa telesné tekutiny.

Čo by ste si mali robiť na obed? Slávny lekár Ma Qi napísal: „Obed je bohatý a uspokojivý ... Najlepšie je jesť na obed nekvasené cesto v pare. 

Vyššie uvedené stanovuje tri jedlá denne. Navyše v dávnych dobách boli na príjem určitých potravín kladené rôzne požiadavky, v závislosti od dennej doby: „Nemôžete piť víno počas Maovho dňa (5-7 hodín ráno), nemôžete jesť po časti Šen deň (15-17 hodín). “ "Mali by ste sa zdržať čaju na prázdny žalúdok." Počas Maa by ste mali piť menej vína, jesť až po Shenovom čase.“

Hľadáte zdravé recepty? Čítajte 

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger