Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Jedlé kvety - Na úvod

Jedlé kvety - Na úvod

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 9. júna 2021 | 9:21

 Kvetinové varenie sa datuje do rímskych čias, do čínskej, stredovýchodnej a indickej kultúry. Jedlé kvety boli obzvlášť populárne vo viktoriánskej ére počas vlády kráľovnej Viktórie.

Tajomstvom úspechu pri použití jedlých kvetov je udržať jedlo jednoduché, nepridávať ďalšie príchute. Dnes sa toto takmer stratené umenie teší obrodeniu. 

Najbežnejšia forma konzumácie jedlých kvetov je v čerstvých šalátoch, ale môžu sa konzumovať aj sušené alebo konzervované v cukre alebo ako koktaily (zmrazené v kockách ľadu). Jedlé kvety môžu byť navyše konzervované v destilátových výrobkoch alebo ako kyslá uhorka v octe a soli, ako sú napríklad púčiky kapary (Capparis spinosa L.), ktoré sa bežne konzumujú v stredomorských krajinách na dochucovanie alebo zdobenie a ktoré sú spojené s účinkami: diuretikum, antiseptikum a maj ochranné vlastnosti na kapilárne cievy. Treba ale aj dodať, že významne znižujú účinky hormonálnej antikoncepcie. Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus L.) sa často konzumuje ako prísada do rôznych jedál, ako sú šaláty a tiež do nápojov, pretože jeho konzumácia je spojená s rôznymi zdravotnými výhodami, najmä s antibakteriálnymi, protinádorovými, antitrombotickými, diuretickými a hypotenznými účinkami. Kvety požlť farbiarska (Carthamus tinctorius L.), chryzantéma (Chrysanthemum morifolium Ramat.), gardénia jazminová (Gardenia jasminoides J., Ellis), zimolez japonský (Lonicera japonica Thunb.),  ruža vrásčitá (Rosa rugosa Thunb.), sa bežne konzumujú ako infúzie a tiež sa zapracovávajú do koláčov. Uvádza sa, že majú významné bioaktívne vlastnosti, ako je podpora krvného obehu, obnovenie menštruačného toku a aktivity odstraňujúce teplo a detoxikujú organizmus.

Jedlé kvety sa všeobecne konzumujú celé, existujú však aj niektoré druhy kvetov, ktoré by sa mali konzumovať iba v niektorých častiach (okvetné lístky tulipánov, chryzantém, ruže spp., alebo kvetné puky sedmokrásky (Bellis perenis) alebo kapucínka (Tropaeolum majus), kvôli ich horkosti alebo iným nepríjemným vlastnostiam. Prijateľnosť jedlých kvetov závisí od mnohých faktorov, ako je druh kvetov, vlastnosti (chuť, textúra a vzhľad), alebo prezentácia (zloženie kvetov, veľkosť a cena).

Nejedzte kvety z kvetinárstiev, škôlok alebo záhradných centier. V mnohých prípadoch boli tieto kvety ošetrené pesticídmi, ktoré nie sú označené ako potravinárske plodiny.

Nejedzte kvety pozberané zo strany cesty. Možné použitie nielen herbicídu opäť eliminuje tieto kvety ako možnosť použitia vo varení.

To, že sa kvety podávajú k jedlu aj v reštaurácii, ešte neznamená, že sú všetky jedlé. Poznajte svoje jedlé kvety. Je ľahké a veľmi atraktívne použiť kvety na ozdobu na tanieroch alebo na ozdobu, ale vyhnite sa použitiu kvetov, ktoré nepoznáte týmto spôsobom. Mnoho ľudí verí, že sa dá jesť všetko čo je na tanieri. Ale všetci vieme, že to tak nie je.

Nič nepovie „fajnšmeker“ na posypanie farebnými lupeňmi kvetov v šaláte, maličká kytica na narodeninovej torte alebo púčiky v praženici. Jedlé kvety sú zábavným a ľahkým spôsobom, ako pridať farbu a chuť všetkým druhom jedál - najmä ak si ich môžete vybrať priamo z vlastnej záhrady.

Väčšina jedlých kvetov sa najlepšie konzumuje v surovom stave - jednoducho ich vyberte a opláchnite vodou. Kvetiny budú chutiť a vyzerať čo najlepšie hneď po otvorení.

Na jedlé kvety si treba pamätať iba dve dôležité veci: 

Po prvé, nie každá kvetina je jedlá. Niektoré kvety môžu byť v skutočnosti jedovaté. Takže sa držte kvetov v zozname nižšie, o ktorých si tu popíšeme alebo si urobte vlastný prieskum, aby ste si boli istý, že jedlé kvety sú bezpečné. 

Druhou opatrnosťou je vyhnúť sa kvetom, ktoré mohli byť postriekané insekticídom, fungicídom alebo herbicídom. Pretože väčšina jedlých kvetov - s výnimkou ruží - sa ľahko pestuje, je to len zriedka problém. Ak nemáte ekologický trávnik, určite púpavy vyraďte zo zoznamu.

V nasledujúcích týždňoch sa budeme venovať niektorým jedlým kvetom. Pekné a inšpiratívne čítanie.

Foto

Pokračovanie:

Úvod

Allium schoenoprasum / cesnak pažítkový

Angelica archangelica / angelika lekárska

Bellis perennis  / sedmokráska obyčajná

Borago officinalis / borák lekársky

Calendula officinalis / nechtík lekársky

Dianthus caryophyllus / klinček záhradný

Hibiscus sabdariffa / ibištek sudánsky

Ocimum basilicum / bazalka pravá

Rosa rugosa / ruža vrasčitá

Syringa vulgaris / orgován obyčajný

Taraxacum officinalis / púpava lekárska

Trifolium spp. / ďatelina

Tropaeolum majus / kapucínka väčšia 

Trifolium spp. / ďatelina

Tropaeolum majus / kapucínka väčšia


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger