Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Keď bylinky bolia

Keď bylinky bolia

Natura Medicatrix: Laco Filo v sobota 12. júna 2021 | 12:44

Bylinky, bylinné infúzie, bylinne masti, tinktúry a lieky nielen na predpis sa nikdy nemiešaju dokopy. Dokonca ani bylinnými infúziami nezapíjame lieky. Lieky zapíjame vždy čistou vodou a všetky druhy byliniek popíjame po dvoch hodinách od dobratia lieku a aj to nie každý bylinný čaj je vhodný. Súčasné užívanie bylín môže zväčšovať účinok liekov alebo brániť účinku liekov. Aj keď bylinné doplnky pochádzajú z rastlín alebo bylín, účinné látky môžu byť stále silné chemikálie. Z tohto dôvodu môžu bylinné doplnky interagovať s liekmi, dokonca aj medzi sebou navzájom alebo s jedlom alebo alkoholom.

Početné voľnopredajné lieky vrátane bylinných produktov interagujú s liekmi nielen na predpis. Mnohé tieto látky sa oficiálne nezaznamenávajú do zdravotnej karty liečby pacienta, teda pokiaľ s pacientom nebude urobený rozhovor o nepredpísaných liekoch, ktoré užíva, tieto lieky či bylinné produkty sa nebudú brať do úvahy pri hodnotení liekových interakcií. A na toto treba myslieť, keď sme u lekára, informovať ho, aby doporučil či navrhol zmenu. Buďte v tomto iniciatívny vy sami. Je to pre vaše dobro.

Oddeľte podávanie konfliktných liekov.

V mnohých prípadoch môže ten istý pacient užívať konfliktné lieky. Jednou zo stratégií na minimalizáciu poškodenia u týchto pacientov je oddelenie dávok konfliktných liekov. Toto je úloha lekára aby kontroloval či sa vzájomné lieky nebijú medzi sebou ak ich predpisujú rôzny lekári. A či náhodou ich pacient neužíva duplicitne pod iným názvom (ta istá účinná látka). A keď si aj sami ordinujeme rôzne tabletky, maste či oleje proti rôznym neduhom, ktoré nám čiastočne eliminujú bolesti, či ich len užívame preventívne. 

Využite informačné zdroje, ktoré vás obklopujú.

Kľúčovým bodom na zapamätanie je, že vzhľadom na veľký a neustále sa zvyšujúci počet liekov, ktoré vzájomne pôsobia, je nemožné zapamätať si všetky tieto interakcie. Lekári používajú zdroje, zvyčajne informačné technológie, na identifikáciu interakcií a v niektorých prípadoch na poskytnutie kontextu okolo klinického významu interakcie.

Liekové interakcie

K liekovej interakcii môže dôjsť, ak jeden člen skupiny liekov zmení intenzitu farmakologických účinkov iného liečiva podávaného súčasne. Čistým výsledkom liekovej interakcie môže byť: zosilnenie účinkov jedného alebo druhého liečiva (čím sa zvyšuje riziko výskytu nežiadúcich účinkov liečiv), vývoj úplne nových účinkov, ktoré sa nepozorujú, ak sa niektorý z liekov užíva samostatne, inhibícia účinku jedného liečiva iným, žiadna zmena čistého výsledku napriek tomu, že kinetika alebo metabolizmus jedného alebo oboch liekov sa podstatne zmenili.

Liekové interakcie možno klasifikovať ako:

farmaceutické - interakcie, ktoré sa vyskytujú pred podaním (napríklad zmiešanie zásady a kyseliny na systémové alebo enterálne použitie, ako je penicilín a aminoglykozid). Väčšina farmaceutických interakcií vedie k inaktivácii jedného alebo oboch liekov. Zriedkavo môže dôjsť k toxickej interakcii.

farmakokinetická - definovaná ako zmena absorpcie, distribúcie, metabolizmu alebo vylučovania jedného liečiva iným. Toto je najbežnejší typ liekovej interakcie. Farmakokinetika predstavuje „to, čo telo robí s liečivom“, zatiaľ čo farmakodynamiku možno definovať ako „to, čo liečivo robí s telom“, alebo konkrétnejšie s cieľovými bunkovými typmi, tkanivami alebo orgánmi.

farmakodynamický - keď liek ovplyvňuje účinok alebo účinok druhého lieku.

Príklady významnej liekovej interakcie s bylinami

Aloe: Hypokaliémia (vznikajúca pri dlhodobom užívaní laxatív) potencuje účinok srdcových glykozidov a interaguje s antiarytmikami a s liekmi, ktoré indukujú návrat k sínusovému rytmu (napr. Chinidín). Súbežné použitie s inými liekmi vyvolávajúcimi hypokaliémiu (napr. tiazidové diuretiká, adrenokortikosteroidy a koreň sladkého drievka) môže prehĺbiť nerovnováhu elektrolytov.

Aswahaganda: môže zosilníť účinky Tyroxinu. 

Cayenské korenie môže znížiť účinok a hladiny Tyroxínu.

Echinacea spp. znižuje účinky imunosupresív. 

Ginko interaguje s aspirínom, ibuprofénom a zvyšuje krvácavosť. Nie je možné vylúčiť interakciu s látkami, ktoré inhibujú zrážanie krvi. Znižuje účinky liekov na epilepsiu napr.: karbamazepín, valproát sodný. Zosiluje účinky antipsychotických liekov napr.: haloperidol, klozapín. Môže znížiť účinky hypoglykemických liekov.

Ibiš lekársky môže spomaliť absorbciu predpísaných liekov. 

Ľanové semienko: Absorpcia iných liekov užívaných súčasne môže byť oneskorená. Z tohto dôvodu by sa iné lieky mali užívať najmenej 30 - 60 minút pred konzumáciou ľanovým semenom. Diabetici by si mali byť vedomí možného oneskorenia absorpcie glukózy.

Pestrec mariánsky môže znižovať účinky imunosupresív. Zvyšuje citlivosť na inzulín. 

Púpalkový olej znižuje účinnosť liekov na epilepsiu napr.: Fenotiazíny

Rebarbora: Hypokaliémia (spôsobená dlhodobým preháňaním laxatív) potencuje účinok srdcových glykozidov a interaguje s antiarytmickými liekmi alebo s liekmi, ktoré vyvolávajú návrat k sínusovému rytmu (napr. Chinidín). Súbežné použitie s inými liekmi vyvolávajúcimi hypokaliémiu (napr. Tiazidové diuretiká, adrenokortikosteroidy a koreň sladkého drievka) môže prehĺbiť nerovnováhu elektrolytov.

Senna: Hypokaliémia (spôsobená dlhodobým preháňaním laxatív) potencuje účinok srdcových glykozidov a interaguje s antiarytmickými liekmi alebo s liekmi, ktoré vyvolávajú návrat k sínusovému rytmu (napr. Chinidín). Súbežné použitie s inými liekmi vyvolávajúcimi hypokaliémiu (napr. Tiazidové diuretiká, adrenokortikosteroidy a koreň sladkého drievka) môže prehĺbiť nerovnováhu elektrolytov.

Vitex agnus cactus znižuje účinky progesterónu, antikoncepčných hormonálnych liekov.

Zázvor môže znížiť účinok antacíd.

Zelený čaj môže znížiť účinky digoxinu. Môže znížiť absorbciu kyseliny listové. Môže znižovať vstrebávanie železa. Čierny čaj má silnejšie účinky na znižovanie vstrebávania železa. 


Foto

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger