Liečivé vlastnosti jačmeňa našli uplatnenie v receptoch tradičnej európskej medicíne.
Jačmeň má zmäkčujúce, tráviace, upokojujúce, protirakovinové, sedatívne, protizápalové, expektoračné, posilňujúce a mierne diuretické účinky. Je známy svojimi protirakovinovými vlastnosťami a zdravým srdcom.
Liečivé využitie: podporuje tráviace funkcie, výživa, imunita, srdce, zápcha, slabosť, nespavosť, agitácia, rakovina, úzkosť, nervozita, podporuje imunitný systém, obnovu buniek, horúčky, artritída.
Obsah vitamínov a minerálov v jačmeni
vitamíny: A, B1, B2, B5, B6, B9, E, K, PP
minerály: draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok, železo
Hordenin je alkaloid, ktorý pôsobí na telo podobne ako hormón adrenalín, zvyšuje krvný tlak a vyrovnáva hladinu cukru v krvi.
Diety na jačmennej báze sú účinné pri pyodermii, psoriáze, ekzémoch a rôznych kožných ochoreniach. Čaj z jačmeňa sa pije pri hemoroidoch, scrofuloze, kašli, chorobach žalúdka, pri obličkových kameňoch a najmä pri chorobách močového mechúra a močových ciest.
Slizke odvary z hrubo pomletej jačmennej múky sa pijú pri akutných zápalových ochoreniach tráviaceho traktu. V ľudovom liečiteľstve sa odvar zo zŕn pije na prechladnutie a do kúpeľov sa pridáva na kožné choroby. Odvar z jačmeňa má upokojujúci účinok na centrálny nervový systém a používa sa ako všeobecné tonikum. Zastavuje laktáciu.
Naklíčená jačmenná potravina podporuje vyprázdňovanie, produkuje bakteriálne mastné kyseliny s krátkym reťazcom, najmä butyrát, bez nepriaznivých účinkov a je bezpečnou potravinou pre ľudí.
Potraviny z klíčeného jačmeňa sú účinné a bezpečné ako udržiavacia terapia na zníženie dávky steroidov a predĺženie remisie u pacientov s ulceróznou kolitídou.
Upokojuje nervy
Jačmennú vodu je možné použiť na zníženie horúčky a oddávna sa používa ako tonikum na upokojenie nervov.
Príznaky reumatoidnej artritídy
Stopová minerálna meď nachádzajúca sa v jačmeni podporuje schopnosť zrna zmierňovať príznaky reumatoidnej artritídy.
Obsahuje lepok
Jačmeň obsahuje iba 5-8% lepku.
Vyrobte si sladovú múku:
Dajte naklíčiť jačmenné zrno do výšky 2 mm, vysušte a hneď pomelte na múku.
Výborne na akútnu bronchitídu, mastitídu, aktinomykóza pľúc, ekzém.
Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny:
Chuť: sladká
Povaha: neutrálna, chladná
Meridiány: slezina, žalúdok, žlčník, srdce
Kľúčové akcie: Podporuje slezinu a žalúdok, prospieva pečeni / čistí teplo.
Použitie v medicíne: Poruchy trávenia, zabraňuje zápche, hnačke, podporuje imunitu, edém, ochladzuje krv, horúčky, podporuje žlčník, zabraňuje tvorbe žlčových kameňov, žltačky. Predchádza nádorom, rakovine.
Indikácie
Syndróm stagnácie jedla
Jej sladká a mdlá chuť má účinky na podporu trávenia a povzbudenie sleziny, obzvlášť pomáha pri trávení škrobových potravín. Na liečbu detských zažívacích ťažkostí je možné ho variť alebo rozomlieť na prášok na vnútorné použitie.
Ukončuje laktáciu, roztiahnutie prsníkov
Dokáže zastaviť laktáciu. Orálnym užitím na ukončenie laktácie alebo roztiahnutie prsníkov a bolesti spôsobenej nahromadením mlieka sa môže variť 120 g surového jačmeňa. Okrem toho má ukľudňujúci účinok na pečeň.
Dávkovanie
Odvar 10 - 15 g. Surový podporuje trávenie a posiľuje slezinu. Varená zastavujúca laktáciu a uvoľňuje distenziu.
Upozornenie
Nie je vhodné pre ženy v období dojčenia.
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.