Chren dedinský je trvalá rastlina z čeľade kapustovitých. Podzemná časť rastliny sa najčastejšie používa na výrobu potravín, ale niekedy sa konzumujú aj jej listy. Chren má veľa užitočných vlastností, aktivuje metabolické procesy v tele, stimuluje imunitný systém.
Priaznivé vlastnosti chrenu sú spôsobené látkami, ktoré tvoria jeho zloženie. Nutričná hodnota nie je len koreň rastliny, ale aj jej listy. Majú veľa vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Preto sa chren používa na rôzne účely.
Obsah vody v rastline môže dosiahnuť 75% na 100 g produktu:
• 10 g sacharidy
• 2,5 g proteíny
• 0,5 g tuky
• 2,6 g vláknina z potravy
V chrene je päťkrát viac vitamínu C ako v pomarančoch a citrónoch.
Užitočné komponenty, ktoré tvoria chren:
• Vitamíny: A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP
• Živiny: cukry, tuky a bielkoviny
• Aminokyseliny: asparagín, arginín
• Makronutrienty: draslík, horčík, fosfor, síra, sodík, chlór, vápnik
• Stopové prvky: železo, hliník, meď, mangán
• Éterické oleje. Horčičný olej dodáva chrenu a aróme
• Dietetické vlákniny
Nutričná hodnota 100 g - 44 kcal, má nízky glykemický index - 15.
Výhody chrenu
Vedci už dávno dokázali, že chren je zdravý produkt pre ľudské telo. Má výrazné antiseptické vlastnostiu. Pravidelné používanie chrenu v potrave umožňuje nielen zbaviť sa rôznych chorôb, ale tiež zabrániť ich výskytu.
Chren je užitočný, iba ak ho používate v čerstvom stave. 7-10 dní po spracovaní sa jeho liečivé vlastnosti stanú menej výraznými. Preto ho musíte pripraviť sami.
Výhody chren pre telo sú nasledujúce:
• Ochrana pred mikrobiálnou flórou. Korene a listy rastliny obsahujú lyzozým. Táto látka je škodlivá pre väčšinu vírusov a baktérií.
• Zlepšenie tráviaceho systému. Pri konzumácii chrenu sa zvyšuje chuť do jedla, pretože obsahuje minerálne soli, sinigrín a horčičný olej. Tieto látky prispievajú k produkcii enzýmov a stimulujú črevá.
• Zlepšenie funkcie obličiek a pečene. Chren má diuretický a choleretický účinok na organizmus.
• Zvýšte potenciu. Chren je prírodný afrodiziakum. Jeho konzumácia zvyšuje mužské libido a má priaznivý vplyv na reprodukčnú funkciu všeobecne.
• Zlepšenie spoločnej funkcie. Chren pomáha vyrovnať sa s chorobami kĺbov, ktoré vznikajú v dôsledku narušenia rovnováhy solí v tele. Lieky na báze chrenu pomôžu zbaviť sa dny a reumatizmu, urýchliť regeneráciu tkanív, zahriať svaly.
Látky, ktoré tvoria chren, majú silný analgetický účinok. Pôsobia ako aspirín a ibuprofén.
• Zbaviť sa kašľa. Chren má mukolytický účinok.
• Dobré pre zuby. Jedenie chrenu ich chráni pred zubným kazom.
• Bojujte proti nádorom. Chren pomáha telu ničiť rakovinové bunky. Obsahuje látky, ktoré bránia šíreniu metastáz.
• Výhody pre močový systém. Chren má diuretický účinok, takže pomáha čistiť obličky od malých kameňov a piesku. Jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú znižovať bolesť pri cystitíde.
• Zlepšenie stavu pokožky. Chren pomáha vyrovnať sa s akné, saturuje pokožku vitamínmi, omladzuje ju a dodáva jej svieži vzhľad. Sinigrin môže znížiť pigmentáciu, zbaviť sa pieh a pečeňových škvŕn.
Chren sa široko používa v receptoch tradičnej medicíny. Je bohatý na antioxidanty, obsahuje éterické oleje. Predovšetkým horčičný olej z chrenu pomáha zabíjať baktérie, ktoré poškodzujú dýchací systém a močový systém.
Všetky časti chrenu sa spracovávajú:
• Čaj sa varí z koreňov, ktoré majú vykašliavacie vlastnosti.
• S koreňmi vytvorte obklady, ktoré sa používajú na liečbu bolesti kĺbov.
• Chrenové listy majú výrazný analgetický účinok. Môžu byť použité na odstránenie bolesti hlavy.
• Chrenová tinktúra je univerzálne antibiotikum. Umožňuje vám zvládnuť nielen baktérie, ale aj mikróby.
Chren sa často používa na liečbu chorôb, ako sú:
• Vysoký krvný tlak
• Gallstoneova choroba
• Ischias
• Opuch
• Cystitída a uretritída
• Rýma
• Vysoký cholesterol
• Cirhóza
• Bolesť chrbta
• Posilnenie imunitného systému
• Choroby tráviaceho ústrojenstva
• Zápal mandlí
• Diabetes mellitus
• Osteochondróza
• Akné
Kontraindikácie a možné poškodenie chrenu
Chren je užitočný produkt, ale mal by sa konzumovať s mierou. Ak nebudete postupovať podľa tohto odporúčania, môžete poškodiť telo.
• Chronické choroby tráviaceho ústrojenstva, pečene a obličiek.
• Porušenie nervového systému.
• Tuberkulóza.
• Bronchiálna astma a hypotyreóza.
• Ťažké menštruačné krvácanie.
• Hypertenzia.
Ak osoba podstupuje terapiu akýmikoľvek liekmi, potom by sa mala odborník poradiť s jedlom chrenu. Niektoré lieky môžu interagovať s týmto produktom a spôsobiť nepredvídateľné reakcie z tela.
• Tehotenstvo a laktácia.
Nadmerné používanie chrenu môže spôsobiť popálenie slizníc žalúdka.
Pohľad Tradičnej čínskej medicíny
teplota: horúca
chuť: štiplavá
pôsobí na: pľúca, žalúdok, močový mechúr
vlastnosti: vysušujúca, podporuje krvný obeh, diuretikum, laxatívum, sekretolykum, antibiotikum
Účinky:
Horúčosť v organizme
porucha trávenia, strata chuti do jedla, nedostatok žalúdočnej kyseliny, črevné zápaly, kŕče v bruchu, pocit chladu v žalúdku, vyčerpanie
Rozpúšťa vlhké - horko
bronchialna astma, ochorenia dýchacích ciest, ohrieva spodné ohnište, cystitída
Odstráni studený vietor
chrípka, hlien v pľúcach, sinusitída
Odstraňuje vlhko a podporuje močenie
cystitída, infekcia močových ciest
Eliminuje Bi - syndróm (reuma, artritída)
dna, neuralgia, reuma
Kontraindikácie
hormonálna liečba pri hypothyreoze, žaludočné a črevné vredy, ochorenie obličiek
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.