Čo je to?
News Update :
Home » , , , , » Chren / Armoracia rusticana

Chren / Armoracia rusticana

Natura Medicatrix: cestouzdravia v pondelok 3. januára 2022 | 10:00

 Chren dedinský / Armoracia rusticana

Chren dedinský je trvalá rastlina z čeľade kapustovitých. Podzemná časť rastliny sa najčastejšie používa na výrobu potravín, ale niekedy sa konzumujú aj jej listy. Chren má veľa užitočných vlastností, aktivuje metabolické procesy v tele, stimuluje imunitný systém.

Priaznivé vlastnosti chrenu sú spôsobené látkami, ktoré tvoria jeho zloženie. Nutričná hodnota nie je len koreň rastliny, ale aj jej listy. Majú veľa vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Preto sa chren používa na rôzne účely.

Obsah vody v rastline môže dosiahnuť 75% na 100 g produktu:

• 10 g sacharidy

• 2,5 g proteíny

• 0,5 g tuky

• 2,6 g vláknina z potravy

V chrene je päťkrát viac vitamínu C ako v pomarančoch a citrónoch.


Užitočné komponenty, ktoré tvoria chren:


• Vitamíny: A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP

• Živiny: cukry, tuky a bielkoviny

• Aminokyseliny: asparagín, arginín

• Makronutrienty: draslík, horčík, fosfor, síra, sodík, chlór, vápnik

• Stopové prvky: železo, hliník, meď, mangán

• Éterické oleje. Horčičný olej dodáva chrenu a aróme

• Dietetické vlákniny


Nutričná hodnota 100 g - 44 kcal, má nízky glykemický index - 15.


Výhody chrenu

Vedci už dávno dokázali, že chren je zdravý produkt pre ľudské telo. Má výrazné antiseptické vlastnostiu. Pravidelné používanie chrenu v potrave umožňuje nielen zbaviť sa rôznych chorôb, ale tiež zabrániť ich výskytu.

Chren je užitočný, iba ak ho používate v čerstvom stave. 7-10 dní po spracovaní sa jeho liečivé vlastnosti stanú menej výraznými. Preto ho musíte pripraviť sami.


Výhody chren pre telo sú nasledujúce:

• Ochrana pred mikrobiálnou flórou. Korene a listy rastliny obsahujú lyzozým. Táto látka je škodlivá pre väčšinu vírusov a baktérií.

• Zlepšenie tráviaceho systému. Pri konzumácii chrenu sa zvyšuje chuť do jedla, pretože obsahuje minerálne soli, sinigrín a horčičný olej. Tieto látky prispievajú k produkcii enzýmov a stimulujú črevá.

• Zlepšenie funkcie obličiek a pečene. Chren má diuretický a choleretický účinok na organizmus.

• Zvýšte potenciu. Chren je prírodný afrodiziakum. Jeho konzumácia zvyšuje mužské libido a má priaznivý vplyv na reprodukčnú funkciu všeobecne.

• Zlepšenie spoločnej funkcie. Chren pomáha vyrovnať sa s chorobami kĺbov, ktoré vznikajú v dôsledku narušenia rovnováhy solí v tele. Lieky na báze chrenu pomôžu zbaviť sa dny a reumatizmu, urýchliť regeneráciu tkanív, zahriať svaly.


Látky, ktoré tvoria chren, majú silný analgetický účinok. Pôsobia ako aspirín a ibuprofén.


• Zbaviť sa kašľa. Chren má mukolytický účinok.

• Dobré pre zuby. Jedenie chrenu ich chráni pred zubným kazom.

• Bojujte proti nádorom. Chren pomáha telu ničiť rakovinové bunky. Obsahuje látky, ktoré bránia šíreniu metastáz.

• Výhody pre močový systém. Chren má diuretický účinok, takže pomáha čistiť obličky od malých kameňov a piesku. Jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú znižovať bolesť pri cystitíde.

• Zlepšenie stavu pokožky. Chren pomáha vyrovnať sa s akné, saturuje pokožku vitamínmi, omladzuje ju a dodáva jej svieži vzhľad. Sinigrin môže znížiť pigmentáciu, zbaviť sa pieh a pečeňových škvŕn.


Chren sa široko používa v receptoch tradičnej medicíny. Je bohatý na antioxidanty, obsahuje éterické oleje. Predovšetkým horčičný olej z chrenu pomáha zabíjať baktérie, ktoré poškodzujú dýchací systém a močový systém.


Všetky časti chrenu sa spracovávajú:


• Čaj sa varí z koreňov, ktoré majú vykašliavacie vlastnosti.

• S koreňmi vytvorte obklady, ktoré sa používajú na liečbu bolesti kĺbov.

• Chrenové listy majú výrazný analgetický účinok. Môžu byť použité na odstránenie bolesti hlavy.

• Chrenová tinktúra je univerzálne antibiotikum. Umožňuje vám zvládnuť nielen baktérie, ale aj mikróby.


Chren sa často používa na liečbu chorôb, ako sú:

• Vysoký krvný tlak 

• Gallstoneova choroba

• Ischias

• Opuch

• Cystitída a uretritída

• Rýma

• Vysoký cholesterol

• Cirhóza

• Bolesť chrbta

• Posilnenie imunitného systému

• Choroby tráviaceho ústrojenstva

• Zápal mandlí

• Diabetes mellitus

• Osteochondróza

• Akné


Kontraindikácie a možné poškodenie chrenu

Chren je užitočný produkt, ale mal by sa konzumovať s mierou. Ak nebudete postupovať podľa tohto odporúčania, môžete poškodiť telo. 


• Chronické choroby tráviaceho ústrojenstva, pečene a obličiek.

• Porušenie nervového systému.

• Tuberkulóza.

• Bronchiálna astma a hypotyreóza.

• Ťažké menštruačné krvácanie.

• Hypertenzia.


Ak osoba podstupuje terapiu akýmikoľvek liekmi, potom by sa mala odborník poradiť s jedlom chrenu. Niektoré lieky môžu interagovať s týmto produktom a spôsobiť nepredvídateľné reakcie z tela.


• Tehotenstvo a laktácia.


Nadmerné používanie chrenu môže spôsobiť popálenie slizníc žalúdka.


Pohľad Tradičnej čínskej medicíny


teplota: horúca

chuť: štiplavá

pôsobí na: pľúca, žalúdok, močový mechúr

vlastnosti: vysušujúca, podporuje krvný obeh, diuretikum, laxatívum, sekretolykum, antibiotikum


Účinky: 

Horúčosť v organizme

porucha trávenia, strata chuti do jedla, nedostatok žalúdočnej kyseliny, črevné zápaly, kŕče v bruchu, pocit chladu v žalúdku, vyčerpanie


Rozpúšťa vlhké - horko

bronchialna astma, ochorenia dýchacích ciest, ohrieva spodné ohnište, cystitída


Odstráni studený vietor

chrípka, hlien v pľúcach, sinusitída


Odstraňuje vlhko a podporuje močenie

cystitída, infekcia močových ciest


Eliminuje Bi - syndróm (reuma, artritída)

dna, neuralgia, reuma


Kontraindikácie

hormonálna liečba pri hypothyreoze, žaludočné a črevné vredy, ochorenie obličiek

Foto

Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger