Je to jedna z mála druhov zeleniny, ktorá je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre podporu zdravých tepien a môžu pomôcť predchádzať mŕtviciam, infarktom a iným formám srdcových chorôb. Portulaka má v skutočnosti najvyššie zaznamenané hladiny omega-3 mastných kyselín zo všetkých suchozemských rastlín.
Portulaka je jedlá a môže sa pestovať v zeleninových alebo bylinkových záhradách. Má tiež mnoho liečivých výhod. Zatiaľ čo portuaka je pre ľudí výživná, u mačiek vyvoláva toxickú reakciu.
Portulaka sa používa aj na varenie alebo sa používa ako nálev. Jeho liečivá hodnota je zrejmá z jeho použitia na liečbu popálenín, bolesti hlavy a ochorení súvisiacich s črevom, pečeňou, žalúdkom, kašľom, dýchavičnosťou a artritídou. Jeho použitie ako preháňadla, srdcového tonika, zmäkčovača, svalového relaxantu a protizápalovej a diuretickej liečby ho robí dôležitým v bylinnej medicíne. Portulaka sa používa aj pri liečbe osteoporózy a psoriázy.
Rastlina je výživná a všeobecne považovaná za bezpečnú pre ľudskú spotrebu.
Portulaka ako aj iná listová zelenina majú vysoké hladiny oxalátov. Môže prispieť k tvorbe kameňov vo vašich močových cestách a obličkách. Kvôli obsahu kyseliny šťaveľovej by portulaku nemali konzumovať ľudia s ochorením obličiek alebo ľudia s vysokým obsahom kyseliny močovej. Ak ste tehotná, držte sa ďalej od portulaky, pretože môže spôsobiť kontrakcie.
Poznámka: Oxalát môže znížiť vstrebávanie minerálov
Jedným z hlavných zdravotných problémov oxalátu je to, že sa môže viazať na minerály v čreve a brániť telu v ich vstrebávaní.
Konzumácia vlákniny a šťavelanu spolu môže ďalej brániť vstrebávaniu živín.
Chcete ju pestovať? Malá rada.
Portulaka pestovaná v tieni môže mať vyššie hladiny oxalátov v porovnaní s rastlinami, ktoré sú ľahko vystavené slnečnému žiareniu.
Zbierame: stonka, list, semena, sušená celá rastlina
Bylina odstraňuje teplo a toxiciu.
Kombinujeme s:
koreňom púpavy, kvetmi zimolezu, sladkým drievkom, pravenka latnatá a s kotvičníkom.
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.