Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » Portulaca oleracea - Portulaka zeleninová

Portulaca oleracea - Portulaka zeleninová

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 18. januára 2022 | 14:43

 Portulaka je zelená listová zelenina, ktorá sa môže konzumovať surová alebo varená. Má červené stonky a malé zelené listy. Má jemne kyslú alebo slanú chuť, podobnú špenátu a žeruche.

Je to jedna z mála druhov zeleniny, ktorá je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre podporu zdravých tepien a môžu pomôcť predchádzať mŕtviciam, infarktom a iným formám srdcových chorôb. Portulaka má v skutočnosti najvyššie zaznamenané hladiny omega-3 mastných kyselín zo všetkých suchozemských rastlín.

Portulaka je jedlá a môže sa pestovať v zeleninových alebo bylinkových záhradách. Má tiež mnoho liečivých výhod. Zatiaľ čo portuaka je pre ľudí výživná, u mačiek vyvoláva toxickú reakciu.

Portulaka sa používa aj na varenie alebo sa používa ako nálev. Jeho liečivá hodnota je zrejmá z jeho použitia na liečbu popálenín, bolesti hlavy a ochorení súvisiacich s črevom, pečeňou, žalúdkom, kašľom, dýchavičnosťou a artritídou. Jeho použitie ako preháňadla, srdcového tonika, zmäkčovača, svalového relaxantu a protizápalovej a diuretickej liečby ho robí dôležitým v bylinnej medicíne. Portulaka sa používa aj pri liečbe osteoporózy a psoriázy.

Rastlina je výživná a všeobecne považovaná za bezpečnú pre ľudskú spotrebu. 

Portulaka ako aj iná listová zelenina majú vysoké hladiny oxalátov. Môže prispieť k tvorbe kameňov vo vašich močových cestách a obličkách. Kvôli obsahu kyseliny šťaveľovej by portulaku nemali konzumovať ľudia s ochorením obličiek alebo ľudia s vysokým obsahom kyseliny močovej. Ak ste tehotná, držte sa ďalej od portulaky, pretože môže spôsobiť kontrakcie.

Poznámka: Oxalát môže znížiť vstrebávanie minerálov

Jedným z hlavných zdravotných problémov oxalátu je to, že sa môže viazať na minerály v čreve a brániť telu v ich vstrebávaní.

Konzumácia vlákniny a šťavelanu spolu môže ďalej brániť vstrebávaniu živín.

Chcete ju pestovať? Malá rada.

Portulaka pestovaná v tieni môže mať vyššie hladiny oxalátov v porovnaní s rastlinami, ktoré sú ľahko vystavené slnečnému žiareniu.

Zbierame: stonka, list, semena, sušená celá rastlina

Bylina odstraňuje teplo a toxiciu.

Kombinujeme s: 

koreňom púpavy, kvetmi zimolezu, sladkým drievkom, pravenka latnatá a s kotvičníkom.

Obsahové látky: 

Pohľad z TČM

Je ochladzujúca a má afinitu k pečeni a k hrubému črevu, chuť kyslá

Hlavné akcie podľa TCM 
Čistí teplo a ochladzuje krv. Čistí vlhké teplo spojené s kožnými poruchami. Lieči bolesť a opuch po uštipnutí hmyzom a hadom.

Primárne stavy alebo symptómy, na ktoré môžu lekári TČM predpísať portulaku: 
Dyzentéria, vredy, ekzém, ruža, abnormálne krvácanie z maternice, uhryznutie hmyzom, hemoroidy, krvácanie do tenkého čreva.

Kontraindikácie: Vyhnite sa počas tehotenstva a dojčenia. Vyhnite sa konzumácii pri nedostatku sleziny a žalúdka z prechladnutia.

Konzumujte ho ako čaj
Uvarte si čaj z listov. Hovorí sa, že pomáha zmierniť bolesti hlavy, znížiť horúčku, upokojiť bolesti hrdla a bojovať proti zápalom.

Recept na herpes simplex:


Rozdrvte všetky ingredencie na prášok. Dobre premiešajte a pridajte toľko vody aby sa vytvorila pasta. Aplikujte na vonkajší herpes.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger