Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :

Orgován

Natura Medicatrix: Laco Filo v sobota 23. apríla 2022 | 9:32

Syringa vulgaris L. (fam. Oleaceae), známy ako orgován obyčajný, je ker široko pestovaný v Európe, Severnej Amerike a pestuje sa ako okrasná rastlina. 

Puky, kvety, listy, konáre a korene, používame vo forme liehových alebo vodných extraktov, sirupov. Používajú sa v tradičnej medicíne tak ako v európe tak aj na ďalekom východe. Používa sa aj v kozmetike pre svoje aromatické a upokojujúce účinky. Kvety sú jedlé. 


Orgován je spojený s reinkarnáciou. O orgovánoch sa hovorí, že odstraňujú duchov, pomáhajú pri skúmaní minulých životov a žehnajú životu, narodeniu aj smrti. 

Fialové orgovány sú symbolom prvých emócií lásky. Hovorí sa, že ak sú bohato posiate kvetmi, môžu odvrátiť zlo. Orgován má za sebou históriu používania pri jasnovidectve, veštení, harmónie a kreativity. Hovorí sa im aj "predzvesť jari". 

Biele orgovány sú symbolom nevinnosti.

Orgovánový kvet je jedlý a možno ho tiež kryštalizovať a použiť ako cukrík na sušienky, koláče, alebo ho jednoducho pridať do hnedej ryže a šalátov. Sorbet sa dá pripraviť zmiešaním kvetov s cukrom a vodou. 

Orgovánový olej sa bežne používa v komerčných parfumoch. Môžete si jednoducho pridať kvety orgovánu do kúpeľa ako upokojujúci aromaterapeutický liek na stres a úzkosť.

Vnútorne sa používajú, pri nádche, gastrointestinálnych ochoreniach, reumatických ochoreniach, ale aj na vonkajšie použitie pri dermatologických ochoreniach. 

Vedecké štúdie potvrdzujú, že z orgovánu obyčajného možno izolovať účinné látky s antioxidačným, analgetickým a antipyretickým, antidiabetickým alebo protinádorovým účinkom.

Európska tradičná medicína:

Najčastejšie používané časti: konáre, kvety, listy, puky, 

Orgány/systémy: lymfa, maternica, pľúca

Kľúčové účinky: 

Koreňová kôra – antiperiodická, protizápalová, sťahujúca, tonizujúca 

Kvetný pupenec – antikoagulant, antispetikum, antitusikum, antivirotikum, diuretikum, preháňadlo, žalúdok

Liečivé využitie: 

Kôra koreňa – horúčka, imunitného systému, pomliaždeniny, posilnenie vyvrtnutia 

Kvetný pupenec – kašeľ, lieči maláriu, podporuje trávenie, predchádza opuchom, predchádza pľúcnym infekciám, predchádza zadržiavaniu moču, upokojuje


Tradičná čínska medicína:

Najčastejšie používané časti: kvet (jedlý), kôra koreňa, list

Meridiány: pľúca, obličky, slezina

Kľúčové akcie: 

Kvetné puky – rozhybávajú krv a Qi, upokojujú žalúdok, uvoľňujú hlien, uvoľňujú teplo  

Koreňová kôra – detoxikuje krv, rozpohybuje krv, zmierňuje opuchy

Liečivé využitie: 

Púčiky kvetov – bolesti hlavy, hlienovitý kašeľ, hnačka, kŕče, nevoľnosť, opuchy, pľúcne infekcie, pocit plnosti, prechladnutie a chrípka, svrab, svrbivé kožné vyrážky, úporný kašeľ, vyháňa parazity, zápal priedušiek, zápcha, zlé trávenie

Koreňová kôra – akútnu mastitídu, ascites, bolesti svalov, bolesti zubov, čistí krv, jed, karbunky, lymfatické uzliny, modriny, opuchnuté vriedky, reumatizmus, tuberkulóza, vyvrtnutia, zmierňuje bolesť

Upozornenie: Neužívajte s inými liekmi, ktoré menia zrážanlivosť krvi, nepoužívajte počas tehotenstva. Kôra môže byť jedovatá, používajte opatrne.

Začnite študovať slovenské a české bylinky podľa tradičnej európskej medicíny. 

Po skončení prvého ročníka môžete študovať nadstavbu: Fytoterapia z pohľadu TČM / nadstavba (Európske bylinky). Naučíte sa kombinovať naše / európske bylinky z pohľadu tradičnej čínskej medicíny na konkrétne choroby a hlbšie sa pozrieme na každú bylinku. Priemerne preberieme 4 bylinky za víkend. 

Chcete niečo pre seba urobiť? Máte chuť sa pustiť do štúdia bylín, liečivých húb, potravín, ktoré liečia?

Máte záujem o niektorý zo seminárov či kurzov? Zorganizujte vo vašom regióne. 

Pravidelné stretávanie pri rozhovoroch o liečivých bylinách, liečivých hubách, potravinách môžete sledovať na Facebooku Bylinková lekáreň  alebo pošlite email na cestouzdravia@gmail.com a ja vás budeme o každej akcii informovať.

Ponúkam aj súkromné hodiny z oblasti: Liečivé potraviny, Liečivé huby, Liečivé byliny aj nadstavbu, Výroba tinktúr z pohľadu TCM a antropozofickej medicíny. 

Prihlásiť sa môžete:

e-mail: cestouzdravia@gmail.com

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger