Žiadne jedlo ani občerstvenie by nemalo byť bez chuti. „Bylinky a koreniny spôsobujú, že jedlo je chutnejšie a zároveň zvyšujú vaše zdravie. Mali by ste pravidelne variť s bylinkami a korením - a ak je to možné, súčasne ich používať niekoľko naraz." Byliny, koreniny rovnako ako bazalka, sú listy rastlín, zatiaľ čo korenie, sa zvyčajne dorába zo semien, bobúľ, kôry alebo koreňov rastliny. Obidve sa používajú na ochutenie potravín, ale výskum ukazuje, že sú plné zdravých látok a môžu mať zdravotný prínos pre náš organizmus. "Byliny a koreniny bojujú proti zápalom a znižujú poškodenie buniek organizmu". Je to preto, že každé z nich je bohaté na fytochemikálie, ktoré podporujú zdravie svojím chemickým zložením.
Pridanie bylín a korenín do vašej stravy má ďalšiu výhodu: „Pretože sú tak chutné, uľahčujú obmedzovanie menej zdravých prísad, ako je soľ, cukor a pridaný tuk“. Možno ste si všimli, že niektoré bylinky a koreniny sa predávajú ako doplnky (napríklad oreganový olej alebo kapsuly zo škorice). Pokiaľ lekár neodporučí inak, „je najlepšie konzumovať bylinu alebo korenie v strave namiesto toho, aby ste ju užívali vo forme tabliet“ Jedlo je ako armáda, zlúčeniny z bylín a korenín, ako aj z ostatných potravín, ktoré konzumujete, spolupracujú na tom, aby boli prospešné pre zdravie. Nevieme, či dostanete rovnaký výsledok z toho, že jednu prísadu beriete ako doplnok. Ak ste pri varení s bylinkami a korením nováčikom, odporúčam vám vyskúšať štipku a zistiť, ktoré ingrediencie a kombinácie chutí sa vám páčia.
Ukážka z publikácie:
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.