Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , » Publikácia: Laco Filo Varíme podľa piatich elementov

Publikácia: Laco Filo Varíme podľa piatich elementov

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 17. januára 2023 | 13:59

 

Ukážka z publikácie:


Jedlo bolo v skutočnosti vždy oblasťou, ktorá podporuje sociálnu interakciu, spája veľmi odlišných ľudí a zároveň umožňuje vyjadriť individualitu, kreativitu a emócie každého z nich. Ak sa jedlo používa uvážlivo, jedlo sa môže stať naším najcennejším spojencom, ktorý je zdrojom zdravia a uzdravenia. Aby sme to dosiahli, musíme sa najprv oslobodiť od viery vnucovanej našim vzdelávaním a našimi kultúrami a ďalej sa vzdialiť od falošných mýtov sprostredkovaných médiami. Keď pochopíme pravú podstatu jedla a jeho metabolickú funkciu, správne spôsoby varenia, správne kombinácie jedál, budeme mať kľúč k zdraviu.

Táto publikácia bola vytvorená s cieľom ponúknuť jednoduchú pomôcku  zdravotníckym odborníkom aj ľuďom, ktorí sa chcú zoznámiť z poznatkami z oblasti potravinovej terapie: aby mohli sledovať a radiť svojim pacientom prostredníctvom diéty. Optimálne, liečiť nielen symptómy, ale predovšetkým liečiť organizmus (alebo ho aspoň podporovať) v prípade choroby.

VZŤAHY JIN A JANG

ETIOLÓGIA A PATOGENÉZA

Pre lepšie pochopenie podstaty patológie sa pozrieme tak na etiológiu (príčinu patológie), ako aj na patogenézu (proces vývoja a vývoja patogénu a negatívneho ovplyvňovania systému). Hlavnými faktormi prispievajúcimi k patológii TČM sú: environmentálne, emočné a niektoré ďalšie, ktoré súvisia skôr s fyzickou povahou.

Pochopením patogenézy môžeme pracovať na zvrátení jej účinkov a návrate k homeostáze. Pochopením etiológie pracujeme na prevencii opätovného výskytu patogénov.


Vzájomná závislosť

Jin a Jang sú protiklady, ale navzájom závislé. Príklady:


Oheň (Yang) by nehorel, nebyť paliva (Yin).

Ak hráte šport alebo tvrdo pracujete, ste v stave jangu. Vaše telo uvoľňuje pot, aby sa ochladilo, čo je Jin. Týmto sa vaše telo vráti do homeostázy. Keby sa tak nestalo, rýchlo by sme prešli do vyčerpaného stavu, ktorý by sa dal označiť ako prebytočný Yang. Rovnako tak, ak by ste boli v zime nesprávne oblečení (Yin), vaše telo by sa začalo triasť (Yang) pri pokuse o návrat tela späť do homeostázy. Keby sa tak nestalo alebo by ste nevrátili teplejšie prostredie, dostali by ste sa do podchladeného stavu, ktorý možno označiť ako prebytočný Yin.

Všeobecné princípy dietetiky východnej a západnej filozofie

Západ: hodnota stravy je vyjadrená obsahom bielkovín, sacharidov, tukov.

Východ: strava je chápaná podľa yin/yang a piatich prvkov. Jedlo je vyberané podľa konštitúcie človeka a modifikované podľa podnebia, ročného obdobia a akútneho či chronického ochorenia.

V čínskej medicíne je dobré trávenie spájané s dobrou funkciou sleziny. Vhodná strava podporuje funkciu sleziny a zabraňuje vzniku nerovnováhy v tele. Vhodná strava vedie k obnoveniu rovnováhy.


Vlastnosti potravín

Povaha potravín: chladná, svieža, neutrálna, teplá, horká

Povaha chladná: ochladzuje teplo, rozptyľuje oheň 

Povaha svieža: mierne ochladzuje, osviežuje

Povaha horúca: výrazne zahrieva vypudzuje chlad, dopĺňa yang a oheň užíva sa na chladové príznaky

Povaha teplá: slabšia než horúca mierne zahrieva a doplňuje yang 

Povaha vyrovnaná: neutrálnej povahy, harmonizuje máva diuretické účinky vyrovnaná a sladká


Surové potraviny

Surové potraviny sú zvyčajne ochladzujúce (jin). To znamená, že konzumácia surovej zeleniny v chladnom ročnom období / podnebí, alebo ak je organizmu zima, môžete zeleninu napariť a vyhýbať sa surovej zelenine, kým sa vaše podnebie, ročné obdobie alebo organizmus nezmení.

 

Praženie

Praženie potravín dodáva jangovú energiu jedlám bez ohľadu na to, aké sú ich teplotné vlastnosti pred pražením. Napríklad, ak máte pchladzujúce jedlo, ako je brokolica, jeho pražením získate „ohrievajúcu vlastnosť“. To je dobrá voľba pre chladnejšie podnebie alebo zimné obdobie.





Publikáciu zasielam na dobierku s poštovným 14 Eur.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger