Ovocie: Jabloň
Latinský názov: Malus domestica
Synonymá: Malus sylvestris domestica, Pyrus malus
Čeľaď: Rosaceae
Kvitne: apríl - jún
Ovocie je adstringentné a laxatívne. Kôra a najmä koreňová kôra je anthelmintická, chladivá. Zo semien možno získať jedlý olej. Infúzia sa používa pri liečbe intermitentných, remitentných horúčok
Chuť / teplota: sladká, kyslá / chladná, vlhká
Poznámka: červené jablká sú sladšie, zelené jablká sú kyslé a sú chladné a suché.
Zloženie: (-)-epikatechín, (+)-katechín, aminokyselinové, peptidové a proteínové zložky, antokyány, druhy kyseliny škoricovej, endogénny hormón, flavonoly, fytosteroly, kvercetín a kvercetínové glykozidy, kyselina ferulová, kyselina chlorogenová, kyselina kávová, kyselina kofeoylchínová, kyselina P-kumarová, kyselina p-kumarylchinová, pektín, proanthokyanidíny, sacharid, triterpenoidy
Voda, lipidy, bielkoviny, sacharidy: fruktóza, glukóza, sacharóza, vláknina. Fytosteroly, beta-sitosterol, campesterol, polyfenoly
Celkové minerály: magnézium, vápnik, draslík, sodík, fosfor, železo, horčík, kremík, jód, mangán, meď, selén, sodík, zinok
Vitamín: A (Retinol), vitamín B1 (Tiamín), vitamín B2 (Riboflavín), vitamín B6 (Pyridoxín), vitamín B9 (Kyselina Listová), vitamín B12, vitamín C (Kyselina L-askorbová), vitamín E (tokoferol)
Tradičná európska naturopatia
Účinky: antoxidačná aktivita, antiproliferatívna činnosť, antimikrobiálna aktivita, inhibícia oxidácie lipidov, antidepresívna aktivita, účinok na zníženie cholesterolu, protizápalový účinok, astma a funkcia pľúc, cukrovka a chudnutie
Čistí teplo, ochladzuje krv: horúčka so smädom, delírium, teplo krvi, obnovuje krv, dobré pre teplo ovplyvňujúce srdce alebo žalúdok
Čistí srdcový oheň, prospieva srdcu: Teplo srdca, búšenie srdca, nadmerná srdcová frekvencia. Nepokoj, podráždenosť, nespavosť
Čistí horkosť, posilňuje žalúdok: nadmerné teplo v žalúdku s bolesťami brucha, silnou chuťou do jedla a zápchou, zlá chuť do jedla, poruchy trávenia, nadúvanie, zadržiavanie potravy, brušná distenzia, hnačka s nedostatkom sleziny, dyzentéria, skorbut
Známe nebezpečenstvá Malus domestica: Všetky druhy tohto rodu obsahujú toxín kyanovodík vo svojich semenách a možno aj v listoch, nie však v plodoch. Kyanovodík je látka, ktorá dáva charakteristickú chuť, ale mala by sa konzumovať len vo veľmi malých množstvách. Semená jabĺk bežne neobsahujú príliš veľké množstvá kyanovodíka, ale aj tak by sa nemali konzumovať vo veľkých množstvách. V malých množstvách sa ukázalo, že kyanovodík stimuluje dýchanie a zlepšuje trávenie a tiež sa tvrdí, že je užitočný pri liečbe rakoviny. V nadbytku však môže spôsobiť zlyhanie dýchania a dokonca smrť.
Kedy by ste sa mali jablkám vyhnúť?
Jablká sú chladné a nie sú vhodné pre ľudí so studeným a slabým žalúdkom alebo nadmernou vlhkosťou. Keď sú však dusené, sú neutrálne. Ak máte alergie, pred užitím jablka sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
Cukrovka: Jablko, najmä jablkový džús, môže zvýšiť hladinu cukru v krvi. Starostlivo sledujte hladinu cukru v krvi, ak používate jablkové produkty a máte cukrovku. Jablká sa neodporúčajú ľuďom, ktorí majú časté nadúvanie alebo majú žalúdočné problémy. Jablká obsahujú cukor, ktorý je ťažko stráviteľný.
Ak máte syndróm dráždivého čreva (IBS), možno dodržiavate diétu s nízkym obsahom FODMAP na identifikáciu spúšťacích potravín, ktoré sa líšia v závislosti od jednotlivca. Jablká nie sú potravinou s nízkym obsahom FODMAP a u týchto ľudí môžu spôsobiť gastrointestinálne problémy, ako je nadúvanie.
Lieky môžu interagovať s celým ovocím, ovocnou dužinou alebo ovocnými extraktmi. Lieky dopravované pumpami v bunkách (organické aniónové transportné polypeptidové substráty) interagujú s jablkom, Fexofenadín, Atenolol, lieky na diabetes (lieky proti cukrovke) interagujú s jablkom, lieky na vysoký krvný tlak (antihypertenzíva) interagujú s jablkom, Aliskiren, lítium interaguje s jablkom.
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.