Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Pestujete novozélandsky špenát?

Pestujete novozélandsky špenát?

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 21. marca 2023 | 13:55

Tetragonia tetragonoides (Pall.) Kuntze            Štvorbôčik rozložitý

Novozélandský špenát je teplomilná sezóna alternatíva k bežnému špenátu, ktorý sa dobre darí aj v našich teplých a suchých podmienkach. Je to jednoročná, nízko rastúca listnatá rastlina so slabou stonkou, ktorá uprednostňuje teplé počasie a dobre rastie v dobre odvodnených piesočnatých pôdach bohatých na organické látky. Je to výživná zelenina, ktorá sa oddávna používa v strave.

Ako ho konzumovať?

Rovnako ako obyčajný špenát, listy novozélandského špenátu sú jedlé a majú chuť podobnú šalátu. Novozélandský špenát má nízky obsah kalórií a tuku, ale vysoký obsah živín, vďaka čomu je ideálny na pridávanie objemu do vašich šalátov. Mladé šťavnaté listy a jemné výhonky sa konzumujú surové, dusené, varené, vyprážané. Má rovnováhu medzi vápnikom a fosforom, vďaka čomu je ideálny na vstrebávanie vápnika v tele. Nízky obsah bielkovín, sacharidov a kalórií, novozélandský špenát je skvelým doplnkom vyváženej stravy. 

Zdravotné výhody: 

Tetragonoides sa používa ako bylinný liek na liečbu gastrointestinálnych ochorení, ako je žalúdočná hypersekrécia, dyspepsia, žalúdočné vredy a gastritída, prevencia pred astmou, zahusťuje vlasy, chráni nervový systém, znižuje únavu, zlepšuje imunitu, bojuje proti prechladnutiu a chrípke, znižuje príznaky reumatoidnej artritídy, reguluje zrážanlivosť krvi, zmierňuje syndróm PMS, zlepšuje zdravie žien, reguluje metabolizmus glukózy a má protizápalové účinky, podporuje zdravie srdca. Zabraňuje obezite a hyperurikémii. Novozélandský špenát môže pomôcť zmierniť symptómy andropauzy a inhibovať hyperpláziu prostaty. Uľavuje od depresívneho správania. 

Obsahuje: 

Vitamín: A, B1, B2, B6, C, E, K

Minerál: fosfor, mangán, meď, železo, horčík, sodík, vápnik


Foto

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger