Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Ulmus glabra / Brest horský

Ulmus glabra / Brest horský

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 3. marca 2023 | 13:32

 Ulmus glabra / Brest horský

Rodina: Ulmaceae

Biotop: lesy, živé ploty a pri potokoch

Farba kvetu: zelená 

Čas kvitnutia: február - marec

Použité časti: plod, vnútorná kôra, listy

Jedlé použitie:

Listy - surové alebo varené. Môžu byť trochu horké, najmä ak nie sú veľmi mladé, a majú slizovitú štruktúru. Sú skvelým doplnkom k miešanému šalátu. 

Nezrelé plody, ktoré sa používajú hneď po vytvorení, sa môžu konzumovať surové. Aromatická, nezvyčajná chuť, ktorá zanecháva v ústach svieži pocit a dych príjemne vonia.

Vnútorná kôra – slizovitá. Vnútorná kôra sa často suší, melie na prášok a potom sa používa ako zahusťovadlo do polievok atď. alebo sa mieša s obilninami pri výrobe chleba.

Lekárske použitie: Adstringentná, utišujúca, diuretikum, ekzém, homeopatia, bachové esencie

Vnútorná kôra je adstringentná, upokojujúca a mierne diuretická. Používa sa vnútorne aj zvonka pri liečbe hnačky, reumatizmu, rán, vredov atď. a používa sa aj ako ústna voda pri liečbe vredov. Kôra brestu sa používa na tráviace problémy, zlepšuje plodnosť u žien, hojenie rán a iné stavy.

Vnútorná kôra sa zbiera z konárov starých 3 - 4 roky a suší sa na neskoršie použitie. Rastlina sa používa v Bachových kvetinových liekoch. Z vnútornej kôry sa vyrába homeopatický liek. Používa sa pri liečbe ekzémov.

Prášok z kôry z koreňa brestu je upokojujúci rastlinný prípravok, ktorý možno použiť na zmiernenie príznakov a podporu hojenia podráždenej sliznice pažeráka alebo žalúdka.

Potravinové využitie:

Kôra brestu v severských krajinách sa melie na prípravu chleba, hoci v časoch hladomoru sa to považovalo za núdzové jedlo.

Slizovitá vnútorná kôra sa môže pridať ako zahusťovadlo do polievok. Európske deti kedysi poznali brest ako „žuvaciu kôru“, pretože radi žuvali vlhkú vnútornú kôru.

Mladé, šalátovo zelené mierne horkasté listy sú jedlé a rozvíjajúce sa plody s aromatickou príchuťou sa môžu konzumovať surové alebo pridané do šalátov.

Listy a kvety môžu byť varené ako zelenina alebo pridané do polievok a dusených pokrmov.

Listy brestu sa tiež varili na prípravu čaju alebo ako prímes do čaju.

Alergie/toxicita: Hoci závažné reakcie nie sú celkom časté, brest bol hlásený ako senzibilizátor. Zvyčajne najbežnejšie reakcie jednoducho zahŕňajú podráždenie očí a kože.


Foto

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger