Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Viola odorata / fialka voňavá

Viola odorata / fialka voňavá

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 8. marca 2023 | 12:27

Viola odorata / fialka voňavá

Čeľaď: Violaceae

Prírodné biotopy: Polia,  lesy, najmä na vápenatých pôdach.

V rodine violaceae je viac ako 500 druhov a väčšina z nich má vynikajúce liečivé účinky a kulinárske využitie. 

Použité časti: listy a kvety, nadzemné časti v kvete, korene

Liečivé prípravky: nálev, sirup, med, ocot, obklady, tinktúra, masti a vylúhovaný olej

Fialka je vlhká, chladná, slizovitá a upokojujúca.

Fialka má bohatú tradíciu v Európe, kde sa po stáročia používa ako pľúcny liek na suchý záchvatovitý kašeľ. Často sa odporúča pri bronchitíde a čiernom kašli spolu s koreňmi Ibišu lekárskeho (Althaea officinalis) a sladkého drievka (Glycyrrhiza glabra). Fialku možno použiť aj ako tonikum na chronicky zdurené lymfatické uzliny. Rovnako ako u mnohých iných bylín s pôsobením na lymfatický systém má aj dlhoročnú tradíciu používania pri liečbe rakoviny.

Bylinné účinky:

alternatívne, antireumatikum, diuretikum, expektorant, lymfagóga, mierne preháňadlo, protinádorové, protizápalové, utišujúci, vulneratívny (podporuje hojenie rán)

Fialka pomáha zmierniť úzkosť, stres, znižovať nespavosť a udržiavať nízky tep srdca a krvný tlak. Fialka chladí a zvlhčuje a používa sa vnútorne ako prostriedok na čistenie krvi, dýchací systém a je lymfatický stimulant. Užíva sa ako čaj alebo sirup a môže sa konzumovať aj ako liek.

Fialka voňavá obsahuje značné množstvo rutínu a kyseliny salicylovej, ktoré pôsobia podobne ako aspirín a sú užitočné pri zmierňovaní bolesti, bolesti tela a zápalu, vďaka čomu je táto bylinka užitočná pri zvládaní príznakov chrípky. Je to známe diaforetikum (podporuje potenie), ktoré môže pomôcť znížiť horúčku.

Pokožka: Esenciálny olej z fialkových listov pomáha upokojiť citlivú, suchú, svrbivú, začervenanú pokožku. Je vynikajúcim zvlhčovačom a zmäkčovačom a je obzvlášť užitočný pri ekzémoch a dermatitíde. Je vhodný na mastnú pleť a akné, pretože má antiseptické vlastnosti a pomáha jemne sťahovať a zjemňovať póry.

Lokálne sa fialka používa ako obklad, vylúhovaný olej a masť na suchú alebo popraskanú pokožku, odreniny, bodnutie hmyzom, ekzémy, kŕčové žily a hemoroidy. Je chladivý, upokojujúci a protizápalový. 

Fialka obsahuje kyselinu salicylovú, ktorá je podobná zložke na zmiernenie bolesti v aspiríne. Listy aj kvet sa používajú na zmiernenie bolesti hlavy. Môže pomôcť podporiť pokojný spánok a je vynikajúcim doplnkom ku kombinácii jemnej zmesi na spánok. Odstraňuje bradavice a výrastky, zabraňuje akné a inhibuje rast baktérií. 

Bezpečnosť a kontraindikácie: Vyhnite sa vnútornému užívaniu u jedincov, ktorí majú zriedkavú dedičnú poruchu G6PD, nedostatok, pretože môže zhoršiť hemolytickú anémiu. Pozor na alergickú reakciu na saliciláty. 

Známe riziká: Môže spôsobiť zvracanie. Možný aditívny účinok s laxatívami.

Kvety sú upokojujúce a zmäkčujúce. Používajú sa pri liečbe žlčníka a pľúcnych ťažkostí. 

Listy majú antioxidačné, antivírusové, čistia krv, protizápalové, protirakovinové vlastnosti a znižujú cholesterol, posilňujú kognitívne funkcie a zabraňujú prechladnutiu a chrípke.

Korene produkujú oveľa silnejšie expektorans ako iné časti rastliny, ale obsahujú aj alkaloid, ktorý je vo vyšších dávkach silne davidlo a preháňavý. Korene sa zbierajú na jeseň a sušia sa na neskoršie použitie. 

Semená sú močopudné a preháňajúce. Používali sa pri liečbe močových ťažkostí a považujú sa za dobrý liek na kamene. 

Z celej čerstvej rastliny sa vyrába homeopatický liek. Považuje sa za užitočný pri liečbe kŕčovitého kašľa a reumatizmu zápästia. 

Esenciálny olej z kvetov sa používa v aromaterapii pri liečbe prieduškových ťažkostí, vyčerpania a kožných ťažkostí. 

Môžete konzumovať fialku?

Fialka je jedlá, jej kvety sa používajú na dochucovanie cukrových, soľných a bylinkových masiel, alebo ako kandizovaná či raw ozdoba na dezerty. Vyberte si ich čerstvé do šalátov alebo ich zmrazte. Použite ich na vylúhovaný ocot alebo sirup. Listy sú skvelé do šalátov, chutné v polievke alebo sa konzumujú ako varená zelenina.


Foto 

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger