Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Petržlen / Petroselinum crispum

Petržlen / Petroselinum crispum

Natura Medicatrix: Laco Filo v nedeľa 30. apríla 2023 | 16:00

 Petržlen Petroselinum crispum 

Jeho korene a listy sa používajú aj v tradičnej medicíne, pričom korene sa používajú pri problémoch s obličkami a pečeňou, poruchách trávenia, menštruačných nepravidelnostiach a detoxikácii, je účinný pri krivici. Petržlen má tiež zásadné vlastnosti pri metabolizme kyslíka, pri udržiavaní normálnej činnosti nadobličiek a štítnej žľazy, pri udržiavaní zdravia ciev, najmä vlásočníc, je výborný na urogenitálny trakt, výborný pomocník pri obličkových a žlčníkových kameňoch, je účinný pri očných poruchách, pravidelná konzumácia pôsobí aj ako prevencia predčasného starnutia. Petržlenová šťava je výborným antiseptikom krvi aj čriev a niektorí terapeuti ju považujú za veľmi dobrú prevenciu rakoviny.

Protizápalové vlastnosti petržlenu spolu s jeho schopnosťou regulovať pH moču a znižovať krvný tlak môžu pomôcť udržať vaše obličky zdravé a znížiť riziko obličkových kameňov. Ale, majte na pamäti, že petržlen má relatívne vysoký obsah oxalátov - zlúčenín, ktoré môžu zvýšiť riziko obličkových kameňov (oxaláty zhoršujú vstrebávanie nehemového železa) ak sa konzumuje v neprimeraných množstvách.

Petržlen sa považuje za horkú bylinu. Všetky horké byliny stimulujú uvoľňovanie žlče, čo pomáha pri detoxikácii pečene. Petržlen tiež produkuje glutatión, ktorý prirodzene chráni pečeň pred poškodením.

Petržlenový čaj sa bežne používa ako prírodný liek na liečbu problémov súvisiacich s menštruáciou a hladinami hormónov. Predovšetkým obsahuje zlúčeniny myristicín a apiol, ktoré môžu ovplyvniť produkciu estrogénu, čím napomáhajú k rovnováhe hormónov

Vňať uľaví od bolesti kĺbov a bojuje proti začínajúcim zápalovým ochoreniam, ako je osteoartritída (degenerácia kĺbovej chrupavky) a reumatoidná artritída (ochorenie spôsobujúce zápaly kĺbov).

Kontraindikácie: Neodporúča sa pri zadržiavaní vody v dôsledku ochorenia srdca alebo obličiek, zápal obličiek, tehotenstvo (potenciálne abortívum). U niektorých ľudí môže petržlen spôsobiť alergické kožné reakcie. Konzumácia veľmi veľkého množstva petržlenu je NEBEZPEČNÁ, pretože môže spôsobiť ďalšie vedľajšie účinky, ako je „anémia“ a problémy s pečeňou alebo obličkami.

Tehotné ženy a dojčiace ženy by sa mali vyhýbať pitiu petržlenového čaju, pretože môže stimulovať kontrakcie a viesť k potratu. Okrem toho by ľudia s obličkovými kameňmi alebo inými problémami s obličkami mali pred pitím petržlenového čaju hovoriť so svojím lekárom, pretože môže zvýšiť riziko komplikácií.

Medzi nepriaznivé účinky požitia petržlenového oleja patrí bolesť hlavy, závraty, strata rovnováhy, kŕče a poškodenie obličiek. Psoralénové zlúčeniny nachádzajúce sa v petržlene sú spojené s reakciou fotodermatitídy, ktorá sa vyskytuje u petržlenu.

Vitamín: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, folát, cholin, β-karotén, luteín, 

Minerály: vápnik, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, selén

Recept:

Petržlenovú šťavu alebo nápoje na báze petržlenu môžete získať z dvoch vetvičiek dobre umytej petržlenovej vňate a pohára vody. Celá zmes rozmixujeme asi 2  minúty a potom sa nechá 10 minút macerovať a  potom sa konzumuje nalačno. Petržlenová šťava je silný stimulant imunity a funkcie pečene, má antibiotické a antivírusové účinky. Nedávne štúdie ukázali, že petržlen má nezvyčajný účinok v boji proti vírusom, ktoré napádajú pečeň. Pacientom s hepatitídou A, B a C sa odporúča urobiť 4-týždňovú kúru čerstvou šťavou z petržlenových listov. Môže byť úspešne použitý a petržlenová vňať do šalátov alebo šťavy. Šťava z koreňa petržlenu treba vypiť 50 ml (štvrtina šálky) denne v kombinácii s mrkvovou šťavou. Liečba aktivuje imunitný systém, pomáha telu bojovať proti vírusom hepatitídy a navyše má priamy účinok na inhibíciu množenia týchto vírusov.

Foto

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger