Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » Portulaka zeleninová

Portulaka zeleninová

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 26. apríla 2023 | 16:05

 Portulaka zeleninová / Šrucha zelná / Portulaca oleracea

Portulaca oleracea je kozmopolitný druh a rod Portulaca patrí do čeľade Portulacaceae, malej čeľade s 21 rodmi a 580 druhmi a je kozmopolitne rozšírený. Portulaka je šťavnatá, jednoročná bylina, vzpriamená alebo poliehavá až do výšky 30 cm. 

Portulaka je známa najmä ako burina. Je to však aj jedlá a vysoko výživná zelenina. Portulaka má lepšiu nutričnú kvalitu, s vyšším obsahom beta-karoténu, kyseliny askorbovej a kyseliny alfa-linolénovej. Portulaka bola navyše opísaná ako energetická potravina pre jej vysoké nutričné a antioxidačné vlastnosti. 

Portulaka je populárna ako tradičný liek v Číne na liečbu hypotenzie a cukrovky.

Portulaka je kyslá a trochu slaná, vďaka čomu je skvelým doplnkom do šalátov a iných jedál. Môže sa jesť surová alebo varená.

Rastlina sa môže konzumovať varená ako špenát a šťava sa môže konzumovať na liečbu rôznych ochorení. Semená majú dôležitú liečivú hodnotu, pretože môžu znižovať hladinu glukózy v krvi, ako aj vykazovať cytotoxicitu voči určitým rakovinovým bunkovým líniám.

Portulaca oleracea je rastlina, ktorej extrakt má antioxidačné vlastnosti, pomáha pri hojení rán, upokojuje podráždenú pokožku, hydratuje a poskytuje pleti aj účinky proti starnutiu. 

Portulaka je zmäkčujúca a laxatívna, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách. Je tiež depuratívna a diuretická. Žuvanie niekoľkých listov upokojí zapálené ďasná a menšie bolesti hrdla. Nadzemné časti tejto rastliny v medicíne sa používajú na zníženie bolesti a opuchu, ako aj ako antiseptikum.

Portulaka má silné protizápalové vlastnosti a je ideálnym jedlom pre tých, ktorí trpia autoimunitnými poruchami, ako je fibromyalgia, reumatoidná artritída, chronický únavový syndróm, pľúcne ochorenie, syndróm dráždivého čreva a lupus.

Jeho použitie ako preháňadla, srdcového tonika, zmäkčovača, svalového relaxancia a protizápalovej a diuretickej liečby ho robí dôležitým v bylinnej medicíne. Portulaka sa používa aj pri liečbe osteoporózy a psoriázy. Okrem toho má portulaka antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky proti bežným hubám, ako je Candida albicans, vírusom, ako je vírus Herpes simplex a baktériám ako Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Listy obsahujú rôzne aktívne zložky (hlavne alkaloidy), ktoré sú halucinogénne a môžu spôsobiť psychózu, stimuláciu (eufóriu) a tiež sedáciu pri nadmernej konzumácii alebo v kombinácii s psychiatrickými liekmi.

Portulaka sa tradične používala na zmiernenie bolesti zubov, upevnenie uvoľnených zubov a na liečbu boľavých úst a opuchnutých ďasien. Podľa britského bylinkára Johna Gerarda je prospešné jesť portulaku surovú, keď „máme zuby boľavé od jedenia pikantných a kyslých vecí“.

Ak ste tehotná, neužívajte portulaku, pretože môže spôsobiť kontrakcie.

 Portulaka je vynikajúcim zdrojom vitamínu A na udržanie zdravého fungovania orgánov, vitamínu E na ochranu tela pred poškodením voľnými radikálmi a vitamínu C na zníženie zápalu a posilnenie imunitného systému.

Portulaka je rastlina bohatá na vitamíny a minerály a patrí medzi rastlinné zdroje s najvyšším obsahom omega-3 mastných kyselín a melatoninu. Zatiaľ čo nadzemné časti portulaky obsahujú kyselinu alfa-linolénovú (ALA), najvyšší obsah tejto omega-3 mastnej kyseliny sa nachádza v semene.

Portulaka podporuje anti-aging enzým telomerázu, ktorý chráni bunkovú funkciu opravy DNA a pôsobí regeneračne pre vašu pokožku. Portulaka má najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov zeleniny.

Omega-3 mastné kyseliny sú prekurzorom špecifickej skupiny hormónov. Môže poskytnúť ochranu pred kardiovaskulárnymi chorobami, rakovinou a množstvom chronických chorôb a stavov počas ľudského života. Antioxidačné enzýmy sa podieľajú na udržiavaní homeostázy glutatiónu v tkanivách. 

Vitamíny: foláty, niacín, kyselina pantoténová, pyridoxín, riboflavín, tiamín, vitamín A, C, E

Minerály: sodík, draslík, vápnik, meď, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, zinok

Portulaka má vysokú hladinu oxalátov. Môže prispieť k tvorbe kameňov vo vašich močových cestách a obličkách. Ľudia, ktorí sú náchylní na tvorbu obličkových alebo močových kameňov, by sa mali vyhýbať konzumácii portulaky.

Viete si pripraviť čaj z portulaky?

Vložte 1/4 šálky nasekanej alebo rozmixovanej portulaky do šálky vriacej horúcej vody a nechajte rastlinnú hmotu lúhovať aspoň päť minút. Podávajte ako čaj.

Ďalší článok aj z pohľadu TČM tu

Foto


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger