Váš sprievodca svetom liečivých bylín
News Update :
Home » , , » Koriander siaty

Koriander siaty

Natura Medicatrix: Laco Filo v sobota 10. júna 2023 | 12:00

 Koriander siaty / Coriandrum sativum Linn

Jednoročná bylina pestovaná v mnohých častiach sveta ako korenina. Listy a semená rastliny majú liečivé vlastnosti.

Koriander má významný vplyv na tráviaci proces. Extrakt zo semien koriandra má výraznú protikŕčovú aktivitu.

Západna naturopatia

Orgány/systémy: trávenie

Chuť/Teplota: aromatické, korenisté, hrejivé, horké, štipľavé

Obsahové zložky:

Listy – fytonutrienty, flavonoidy (vrátane keurcetínu), fenolové zlúčeniny, vitamín A, C, E a K, kyselina listová, vápnik, železo, draslík a horčík.

Semená – fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok, vláknina, horčík, vitamín C, vitamíny B-komplex, éterické oleje (vrátane 60-70 % linaloolu, terpenoidu, ktorý je silným antioxidantom, a citronelol), antioxidanty, mastné kyseliny (vrátane: kyseliny petroselínovej, kyseliny linolovej (Omega 6), kyseliny olejovej a kyseliny palmitovej).

Kľúčové účinky:

Listy - antidiabetické, antioxidačné, upokojujúce, relaxačné, detoxikačné, antibakteriálne, žalúdočné, karminatívne.

Semená - antioxidačné, karminatívne, tráviace, halitóza (zápach z úst), protiplesňové, antibakteriálne, antivírusové, antimikrobiálne, vermifuge, emmenagogum, protizápalové, antiseptické, spazmolytické, expektorans, mierne preháňadlá, mierne sedatíva.

Liečebné využitie:

Listy - Podporuje zdravé trávenie, riadi a predchádza cukrovke, zbavuje telo ťažkých kovov, podporuje zdravý spánkový cyklus, úzkosť, bolesti na hrudníku, upravuje činnosť čriev.

Semená - zlé trávenie, nevoľnosť, plynatosť, zápach z úst, plesňové a bakteriálne infekcie, otrava jedlom, črevné parazity, reguluje menštruáciu, zápaly kože, anémiu, vredy v ústach, poruchy krvného cukru, bronchitídu, zápchu, znižuje cholesterol (LDL cholesterol aj triglyceridy ), úzkosť, nepokoj.

Tradičná čínska medicína

Hu Sui / koriander

Použité časti: celá bylina, čerstvá alebo sušená, semená

Povaha TCM: teplá

Chuť TCM: štipľavá

Afinita k orgánom: plúca, žalúdok

Meridiány:

Listy - slezina, žalúdok, pľúca, hrubé črevo.

Semená - slezina, žalúdok, pľúca, hrubé črevo.

Kľúčové účinky:

Listy - Posilňuje slezinu a žalúdok, rozhybáva Qi a krv, rozptyľuje vietor a chlad.

Semená - upokojujú žalúdok, rozptyľujú vietor a chlad, rozhybáva Qi a krv.

 Liečivé využitie:

Listy - podporuje trávenie, výživné tonikum, chudokrvnosť, nevoľnosť, prietrže, vracanie, menštruačné kŕče, žalúdočné kŕče, črevné kŕče, zápcha, osýpky, popáleniny od slnka, kašeľ, bronchitída.

Semená - Nevoľnosť, gastrointestinálne poruchy, zlé trávenie, vracanie, hnačka, úplavica, bronchitída, kašeľ, artritické bolesti, reuma, menštruačné kŕče, žalúdočné kŕče, črevné kŕče, zápcha, nepokoj, úzkosť, vysoký krvný tlak.

 Hlavné účinky podľa TČM:

Podporuje potenie, odstraňuje vyrážky, umožňuje uvoľnenie toxicity z povrchu, detoxikuje a zmierňuje bolesť.

 Primárne stavy alebo symptómy, na ktoré môžu lekári TCM predpísať Hu Sui: osýpky, vyrážky, hlien, diabetes


Ayurvéda

Dhanyaka / koriander

Povaha - chladivý

Chuť - sladá, horká, sťahujúce, čistiace

Listy - štipľavé, aromatické

Semená – aromatické stimulačné, karminatívne, žalúdočné diuretické

Účinky: Diuretikum, zvyšuje objem moču, zlepšuje silu trávenia, sťahuje horúčky, zlepšuje chuť, nechutenstvo, proti hnačke, zmierňuje zápach úst, srdcové tonikum, zmierňuje smäd, pomáha pri kašli, nachladnutí, vyháňa červy

Liečebné využitie západnej medicíny

Znižuje zápaly kože

Koriander obsahuje cineol aj kyselinu linolovú. Tieto prvky majú antireumatické a antiartritické vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať zápaly kože.

Kontroluje krvný tlak

Ukázalo sa, že konzumácia koriandra pozitívne znižuje krvný tlak u mnohých pacientov trpiacich hypertenziou.

Bohatý zdroj vápnika

Koriander je bohatým zdrojom vápnika, ktorý je dôležitým prvkom pre zdravie kostí. Pomáha pri opätovnom raste kostí a zvyšuje odolnosť kostí.

Kontroluje cukrovku

Výhody koriandra zahŕňajú kontrolu cukrovky. Pomáha stimulovať endokrinné žľazy a zvyšuje sekréciu inzulínu. Celý tento proces pomáha pri správnom rozklade cukru v tele, ktoré kontroluje cukrovku.

Diuretické vlastnosti

Koriander má tiež diuretický charakter, čo znamená, že pomáha zvyšovať objem a frekvenciu močenia a odplavuje toxíny z tela.

Lieči rany a vredy v ústach

Koriander obsahuje Citronellol, ktorý je skvelým antiseptikom. Pomáha urýchliť proces hojenia vredov v ústach a tiež zabraňuje zápachu z úst.

Napomáha tráveniu

Koriander je bohatý na borneol a linalool, ktorý napomáha tráveniu. Je tiež užitočný pri prevencii hnačky.

Liečiť osteoporózu

Koriander obsahuje vitamín A, riboflavín, niacín, kyselinu listovú, vitamín C, vitamín K a karotén. Všetky tieto prvky pomáhajú predchádzať osteoporóze.

Zabraňuje anémii

Semená koriandra sú bohatým zdrojom železa. Nedostatok železa spôsobuje anémiu, a preto sa odporúča zahrnúť koriandrové semená do vašej každodennej stravy.

Znižuje cholesterol

Použitie koriandra zahŕňa aj zníženie zlého cholesterolu z tela bez ovplyvnenia dobrého cholesterolu, čím sa minimalizuje riziko srdcových porúch.

Zabraňuje artritíde

Semená koriandra obsahujú zlúčeniny, ako je kyselina linolová a cineol, ktoré sú dobre známe pre svoje antiartritické a antireumatické vlastnosti.

Reguluje menzes

Semená koriandra pomáhajú regulovať menštruačné cykly tým, že podporujú funkciu endokrinných žliaz a hormónov, ktoré regulujú menštruáciu.

Poznámka

V niektorých častiach Európy sa koriander považuje za antidiabetickú bylinu. Štúdie ukazujú, že koriandr pomáha podporovať zdravú funkciu pečene a tým pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi v tele. Ukázalo sa tiež, že zvyšuje sekréciu inzulínu z pankreasu, čo následne zvyšuje hladinu inzulínu v krvi.

Výskum tiež naznačuje, že koriander pomáha znižovať cholesterol, krvný tlak a podporuje zdravú funkciu srdca. Listy možno použiť aj zvonka na zmiernenie bolesti na hrudníku a kašľa.

Koriander má antihyperglykemickú, inzulín uvoľňujúcu a inzulínu podobnú aktivitu, ktorá by mohla potvrdiť jeho užitočnosť pri liečbe cukrovky.

Vodný extrakt zo semena Coriandrum sativum má anxiolytický účinok a môže mať potenciálne sedatívne a myorelaxačné účinky. Môže to byť užitočné na zmiernenie úzkosti a pomoc pri nespavosti.

Koriander sa viaže s ťažkými kovmi (arzén, kadmium, hliník, olovo a ortuť), pričom tieto toxíny uvoľňuje z telesných tkanív, bráni ich vstrebávaniu telom a uľahčuje a urýchľuje ich odstraňovanie z tela. Jedna štúdia zistila, že koriander významne chráni pred oxidačným stresom vyvolaným olovom. Bylina bola študovaná ako prírodný čistič vody kvôli jej schopnosti bojovať a potláčať akumuláciu olova a ťažkých kovov. Flavonoid, kvercetín v koriandre ďalej pomáha chrániť pred oxidačným poškodením spôsobeným voľnými radikálmi v tele.

 Kto by sa mal vyhýbať koriandru?

Používajte opatrne, ak máte nízky krvný tlak alebo užívate lieky na zníženie krvného tlaku.

Chirurgia: Koriander môže znížiť hladinu cukru v krvi. Existujú určité obavy, že by to mohlo interferovať s kontrolou hladiny cukru v krvi počas operácie. Prestaňte používať koriander aspoň 2 týždne pred plánovanou operáciou.

Pri užívaní ústami alebo vdýchnutí môže koriander spôsobiť alergické reakcie. Príznaky takýchto reakcií môžu zahŕňať astmu, opuch nosa, žihľavku alebo opuch v ústach.

Ľudia s citlivosťou na slnko a alergiami by nemali nadmerne konzumovať semená koriandera, pretože môžu zvýšiť riziko poškodenia slnkom. Pri pravidelnom jedení koriandrových semienok môžete zaznamenať zápal, podráždenie a iné kožné problémy, ako je dermatitída. Semená koriandera môžu znížiť hladinu cukru v krvi vo vašom tele.


Doplňte si informácie z publikácii ukážky nájdete tu

Foto 

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger