Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , , » Kombinujeme lieky s bylinkami a koreninami - púpava

Kombinujeme lieky s bylinkami a koreninami - púpava

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 28. decembra 2023 | 16:12

Kombinujeme lieky s bylinkami a koreninami - púpava 

 

Taraxacum officinalis auct. non Web.,

púpava lekárska / pampeliška lékařská

 

Ľudové názvy: ľví zubec, mlieč, pampeliška, smotánka, púpava lúčna, pumpava, pumpelica, pumprlica, pampuliška, pampuška, pleška, žabý mlieč, žltý mlieč, májik, leví zubec, kašinec, lucerničky,

 

Toxicita: Vyhnite sa používaniu púpavy spolu s inými bylinnými/zdravotnými doplnkami, ktoré môžu tiež ovplyvniť zrážanlivosť krvi. Patrí sem angelika (dong quai), kapia, klinček, danshen, cesnak,  zázvor, ginko, pagaštan konský, ženšen panax, topoľ, červená ďatelina, saw palmetto, kurkuma a vŕba.

Ak máte príznaky alergickej reakcie, vyhľadajte lekársku pomoc: žihľavka, ťažké dýchanie, opuch tváre, pier, jazyka alebo hrdla.

 

Interakcie: Neužívajte púpavu bez lekárskej rady, ak užívate niektorý z nasledujúcich liekov: lítium, má sa používať s opatrnosťou s chinolónovými antibiotikami, ako je ciprofloxacín Ciprofloxin, Avelox,  lieky s účinnou látkou levofloxacín, norfloxacín  a ďalšie, pretože môže znížiť absorpciu týchto antibiotík a môže znížiť ich účinnosť. Riedidlo krvi alebo liek na liečbu alebo prevenciu krvných zrazenín, diuretika, lieky na srdce alebo krvný tlak, alebo sedatíva, ako je Valium (Diazepam). Lieky, ktoré môžu interagovať s púpavou, zahŕňajú aj  Antacidá. Púpava môže zvýšiť množstvo žalúdočnej kyseliny, takže antacidá nemusia tiež fungovať.

 

Vyhnite sa púpavovému čaju, ak už užívate diuretikum, pretože ich pôsobenie sa môže znásobiť. Keďže púpava má prirodzené diuretické vlastnosti, môže interferovať s účinkom lítia a podobných liekov. 

 

Púpava môže u niektorých ľudí spôsobiť alergické reakcie, žalúdočné ťažkosti, hnačku alebo pálenie záhy.

 

Naturopati veria, že čaj z koreňa púpavy by mohol pomôcť detoxikovať pečeň, pomôcť pri kožných a očných problémoch a zmierniť príznaky ochorenia pečene. Púpavový list je bezpečná a jemná bylina na stimuláciu obličiek a napomáha ich efektívnemu fungovaniu. Obsahuje horké glykozidy, karotenoidy, draslík, železo a ďalšie minerály a bylinkári ho pravidelne používajú na liečbu zadržiavania tekutín, ktoré často spôsobuje opuchnuté členky a celkovo opuchnutú pokožku.

Tradičné poznatky a farmakologický výskum naznačujú, že púpava podporuje zdravie gastrointestinálneho traktu. Nedávny výskum tiež naznačuje, že suplementácia púpavou môže tiež podporiť zdravie mozgu a metabolické funkcie.

 

Odstraňuje púpava toxíny?

List púpavy je diuretikum, čo znamená, že podporuje močenie, čím pomáha pri chudnutí bez vedľajších účinkov. Taktiež odstraňuje toxické látky z obličiek a celého močového systému. Navyše jeho dezinfekčné vlastnosti inhibujú rast baktérií, čím zabraňujú budúcim infekciám močových ciest.

 Zároveň vám odporúčame, aby ste si postupne dopĺňali informácie v Bylinárovi , publikácii, ktorú ak nemáte, si môžete stále objednať. 

Foto

 

INDEX:

Bacopa monnieri (L.) Pennell

Taraxacum officinale auct. mimo web.,

Hippophae rhamnoides L.

Artemisia vulgaris L

 

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger