Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , , » Kombinujeme lieky s bylinkami a koreninami - palina obyčajná

Kombinujeme lieky s bylinkami a koreninami - palina obyčajná

Natura Medicatrix: Laco Filo v pondelok 8. januára 2024 | 13:17

 Artemisia vulgaris L.

palina obyčajná - pelýněk černobyl


Ľudový názov: černobyľ, polynka obyčajná, čierna byľ


Toxicita: Vysoké dávky môžu rušiť vstrebávanie živín. Je potenciálny alergén u ľudí citlivých na rastliny čeľade Asteraceae.

Kontraindikácie: Tehotenstvo a laktácia. Môže spôsobiť potrat, pretože môže začať menštruáciu a tiež spôsobiť kontrakciu maternice.

Interakcie: Palina obyčajná môže zvýšiť riziko krvácania a môže interagovať s určitými liekmi, ktoré môžu zvýšiť toto riziko: kyselina acetylsalicylová, antikoagulačné lieky (napríklad warfarín, heparín), protidoštičkové lieky (napríklad klopidogrel), nesteroidné protizápalové lieky (NSAID, napr. ibuprofén, naproxén).

Mierne alergické príznaky na palinu zahŕňajú: žihľavka alebo vyrážka, svrbenie, mravčenie v ústach, opuchnuté pery, bolesti hlavy, bolesť žalúdka, nevoľnosť alebo vracanie

Medzi závažné alergické príznaky na palinu patrí: náhla, silná žihľavka alebo vyrážka, sipot, kašeľ, dýchavičnosť, rýchly alebo nepravidelný srdcový tep, opuch tváre, hrdla alebo krku, točenie hlavy alebo mdloby,

Závažné alergické príznaky sú príznakmi celotelovej reakcie nazývanej anafylaxia. Anafylaxia je zdravotný problém, ktorý môže viesť k šoku a smrti, ak sa nelieči okamžite.


Poznámka: Syndrom krížených bylín - korenín - potravín s niekoľkými druhmi potravín, ako je palina-zeler-korenie, zeler-palina-breza-korenie, palina-fenikel, palina-broskyňa, palina-horčica a palina-harmanček. Spojenie paliny bolo tiež pozorované s jablkom, mangom, arašidom a lieskovými orechmi.

Zeler je úzko spätý s brezou a palinou a často sa označuje ako zelerový syndróm brezy, kedy si imunitný systém pomýlil jedlo s peľom. Príznaky sú zvyčajne mierne a môžu zahŕňať svrbenie alebo brnenie v ústach, perách alebo hrdle.

Ak trpíte sennou nádchou (alergickou rinitídou) spôsobenou peľom, môže vás po zjedení jablka alebo zeleru svrbieť ústa alebo hrdlo. Stáva sa to až u 50 až 75 % dospelých alergických na peľ brezy.

FOTO

Bacopa monnieri (L.) Pennell

Taraxacum officinale auct. non Web.,

Hippophae rhamnoides L.

Artemisia vulgaris L


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger