Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » Výhody polievky miso

Výhody polievky miso

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 19. januára 2024 | 11:52

Miso je fermentovaná pasta zo sójových bôbov, ktorá sa na ďalekom východe používa už viac ako 1300 rokov na prípravu jedál podľa chuti a je známa svojimi vysoko kvalitnými bielkovinami. Miso z jemného jačmeňa je tmavé jačmenné miso, vyrobené zo sóje a jačmeňa, s morskou soľou. Prechádza tradičnou fermentáciou 12 až 20 mesiacov. Prirodzená jemnosť jačmeňa určuje chuť. Je to najobľúbenejšie miso v Japonsku.

Čo je miso pasta? V japonskej kuchyni je všestrannou ingredienciou, ktorá dokáže dodať každému jedlu jedinečnú chuť.

Rôzne typy miso pasty podľa farby:

Biela miso pasta (shiro miso) - Krátka fermentácia (1 až 3 mesiace). Nízky obsah soli so sladkou príchuťou. Toto miso je dokonalou zmesou sladkosti, umami a slanosti – jednoduchý vstupný bod pre každého zvedavého začiatočníka.

Žltá miso pasta (awairo miso) - Stredná fermentácia (4 až 8 mesiacov). Najbežnejšie typy miso.

Červená miso pasta (aka miso) - Dlhá fermentácia (jeden rok alebo viac). Bohaté a slané červené miso je nádherne komplexné korenie. Jeho zdĺhavý proces zrenia vytvára plnú chuť, ktorá dokáže vylepšiť každé jedlo.

Awase miso, čo v japončine znamená „zmiešať miso“, je zmes dvoch alebo viacerých druhov miso, ktoré obsahujú rôzne koji, rôzne farby (ako je biela, svetlá a červená) a rôzne výrobné oblasti, kde sa pripravuje.

Zdravotné benefity miso pasty

Miso je neuveriteľné jedlo na podporu zdravia čriev. Fermentačný proces zapojený do výroby miso podporuje hladiny prospešných baktérií, známych ako probiotiká.  Obsahuje prospešné baktérie, vďaka ktorým sa v črevách nachádzajú dobré baktérie a zároveň redukujú tie zlé a vytvárajú zdravšie tráviace prostredie.

Môže podporovať hladinu vitamínov. Môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny. Môže posilniť imunitnú funkciu. Môže podporovať zdravie mozgu.

Nerovnováha črevnej flóry v GI trakte môže prispieť k symptómom hnačky a zápchy, ktoré sa vyskytujú pri stavoch, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS), gastroenteritída a zápalové ochorenie čriev (ulcerózna kolitída a Crohnova choroba). 

Probiotiká vo fermentovaných potravinách, ako je miso, môžu pomôcť vytlačiť patogénne črevné baktérie, posilniť črevnú imunitu a produkovať vitamíny, bielkoviny a ďalšie živiny, ktoré sú prospešné pre zdravie. Podporuje funkciu trávenia. 

Miso obsahuje 18 druhov aminokyselín vrátane lyzínu a prolínu, ktoré sú dôležité pre tvorbu kolagénu. Kolagén je jedným z najhojnejších proteínov v koži.

Miso obsahuje aminokyseliny, ktoré môžu pomôcť zvýšiť produkciu melatonínu, prirodzeného hormónu, ktorý vám pomôže zaspať.

Fermentované sójové miso je v skutočnosti vyrobené na podporu hormonálnej rovnováhy a nie na narušenie hormónov, ktoré sa zvyčajne spája so sójovými výrobkami. "Táto forma sóje má vysoký obsah fytoestrogénov, čo sú prirodzene sa vyskytujúce estrogény, ktoré môžu mať hormonálne vyrovnávacie účinky".

Miso pasta je plná minerálov a vitamínov. Ukázalo sa tiež, že znižuje riziko rakoviny. A rovnako ako niektoré druhy rýb, aj miso má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Kde môžeme miso pastu použiť?

Polievka

Miso sa môže použiť na prípravu miso polievky. Niekoľko polievkových lyžíc pasty sa môže rozpustiť v horúcej vode, čím vznikne vývar bohatý na probiotiká.  Miso polievka je plná probiotík, ktoré prispievajú k zlepšeniu zdravia čriev. Miso polievka obsahuje probiotikum A. oryzae, ktoré môže znížiť riziko zápalových ochorení čriev a iných problémov s tráviacim systémom. Izoflavóny v miso polievke majú podobnú štruktúru ako hormón estrogén. Môžu sa viazať na estrogénové receptory. Pri menopauze môže nižšia hladina estrogénu spôsobiť u žien príznaky, ako sú návaly horúčavy, podráždenosť a únava. Izoflavóny môžu pomôcť zmierniť tieto príznaky. 

Dresing

Miso pastu vyšľahajte s octom, olejom a medom, aby ste vytvorili lahodný a jedinečný šalátový dresing. 

Dip

Miso pastu zmiešajte s majonézou alebo kyslou smotanou a vytvorte pikantný dip k zelenine alebo hranolkám. 

Praženica

Pridajte lyžicu miso pasty do praženice so zeleninou alebo rezancami pre lahodnú chuť umami. 

Marináda

Miso pastu zmiešajte s ďalšími prísadami, ako je sójová omáčka, zázvor a cesnak, aby ste vytvorili chutnú marinádu na mäso alebo zeleninu. 

Glazúra

Miso pastu zmiešajte s medom a vodou, aby ste vytvorili sladkú polevu pre japonské dango. 

Ako variť zdravo? Publikácia: Laco Filo Varíme podľa piatich prvkov pre vás k odberu.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger