Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » Čaga / Inonotus obliquus

Čaga / Inonotus obliquus

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 15. marca 2024 | 16:00

Čaga / Inonotus obliquus (Ach. Ex. Pers)


Liečivá huba čaga je tmavá, drevitá huba, ktorá vyzerá ako spálené drevené uhlie. Parazituje na brezách a iných stromoch. Má dlhú históriu medicínskeho ako aj ľudového použitia, nie len v tradičnej čínskej medicíne.

Má tendenciu rásť na brezách v chladnom podnebí v Rusku (Sibír), Severnej Amerike, Aljaške, Severnej Európe, Severnej Kanade. Nájdeme ju aj v nižších polohách Strednej Európy. Čaga rastie aj u nás.

Rastie čaga aj na iných stromoch?

Áno. Čágu nájdeme aj na stromoch ako je osika, jelša, brest. 

Plodnica čágy na hostiteľskom strome, ktorou nie je breza, neobsahuje vysoko cenenú kyselinu betulínovú, ktorá pochádza iba z brezy. Preto z iných stromov nie je čaga medicínsky zaujímavá a preto ju nezbierame!

Čaga rastúca vo vysoko stresovom prostredí, kde teploty kolíšu ± 50°C – 80 °C pomáhajú hubám produkovať extrémne vysoké hladiny fytonutrientov. Toto je jeden z kľúčových dôvodov, ako môže huba ponúknuť takú vysokú škálu potenciálnych zdravotných výhod.

Ak chceme kvalitnú hubu, treba sa obrátiť na spoločnosti, ktoré dokážu doviezť medicinálnu hubu čágu z prostredia, ktorá má extrémne podmienky na rast.

 

Východný pohľad na medicinálnu hubu čaga

 Pin Yin: Hua Jie Kong Jun, Bai Hua Rong, Tschaga

 Meridiány: slezina, žalúdok, pečeň, obličky

Chuť/teplota: sladká, mierne hork /, teplá

Kľúčové účinky:  buduje Qi, upokojuje Shen (ducha), tonizuje obličky, tonizuje slezinu, tonizuje pečeň, odstraňuje toxíny, obnovuje krv.

Liečivé využitie:  protirakovinové, vredy, Crohnova choroba, buduje silu a vytrvalosť, duševnú jasnosť, čistí krv, maláriu, cukrovku, Alzheimerovu chorobu, posilňuje slezinu a žalúdok, infekčné choroby, pásový opar (herpes zoster), proti starnutiu, hepatitídu, upokojuje myseľ.

 

Západný pohľad na medicinálnu hubu čaga

Orgány/systémy: kardiovaskulárny systém, imunitný systém, tráviaci systém, koža

Chuť/teplota: sladká, mierne horká / teplá

Kľúčové účinky: adaptogénne, antioxidačné, protizápalové, proti starnutiu, hepatoprotektívne, protirakovinové, antidiabetické, analgetické, expektoračné, antibakteriálne, antivírusové.

Liečebné využitie: Znižuje hladinu cukru v krvi, znižuje krvný tlak, znižuje cholesterol, rakovinu, cukrovku, stres, blatisté myslenie, zahmlený mozog, podporuje zdravie pečene, IBS (syndróm zápalového čreva), ulceróznu kolitídu, Crohnovu chorobu, ochorenie pečene, parazity, bolesti žalúdka, tuberkulóza, žalúdočné a črevné poruchy, psoriáza, vredy žalúdka a hrubého čreva.

 

Výhody huby čaga

Zistilo sa, že čaga obsahuje množstvo farmakologicky aktívnych zlúčenín, ktoré priaznivo ovplyvňujú ľudské zdravie. Biologická aktivita huby čaga je spôsobená najmä prítomnosťou niekoľkých polysacharidov, ktoré tvoria nasledujúce cukry: ramnóza, arabinóza, xylóza, manóza, glukóza a galaktóza.

V poslednom desaťročí viaceré štúdie zaznamenali biologické aktivity huby čaga ako protirakovinové, antioxidačné, protizápalové, antidiabetické a posilňujúce imunitu. Je pozoruhodné, že množstvo štúdií demonštruje malé alebo žiadne vedľajšie účinky počas používania pri liečbe chorôb, ale niektoré vedľajšie účinky si prečítajte nižšie.

Čaga je silným antioxidantom a zdrojom superoxiddismutázy (SOD), ktorá zastavuje oxidáciu, najmä voľných radikálov, ako je singletový kyslík zodpovedný za poškodenie tkanív. Čaga je zdrojom 200 + fytonutrientov. Čaga Obsahuje významné množstvo riboflavínu a niacínu. Čaga obsahuje  vitamíny B a D, flavonoidy, fenoly, meď, vápnik, draslík, mangán, zinok, železo a enzýmy. Čaga je jedným z prírodných zdrojov minerálov  rubídia, draslíka, cézia a germánia, všetko, čo telo potrebuje, aby zostalo zásadité. Čaga je skvelým zdrojom kyseliny pantoténovej, ktorá pomáha nadobličkám a tráviacim orgánom. Čaga stimuluje kognitívne funkcie a pomáha zlepšovať pamäť a učenie. Čaga je dôležitým zdrojom rastlinných sterolov, ktoré znižujú zlý LDL cholesterol, stabilizujú krvný tlak, zvyšujú metabolizmus a podporujú endokrinný systém.

Čaga, ktorá pochádza z brezy, je bohatá na  kyselinu betulínovú, ktorá sa používa na zmenšenie niektorých typov  rakovinových nádorov.

Vysoká koncentrácia kyseliny betulínovej a melanínu prispieva k hormonálnej rovnováhe. Čaga podporuje endokrinný systém tým, že pomáha regulovať produkciu hormónov. Jeho adaptogénna povaha pomáha pri znižovaní stresu, ktorý je základným kameňom hormonálnej rovnováhy.

 

Výhody čaju z húb čaga

Kľúčom k liečeniu hubami je správna extrakcia. Dodržiavanie správneho  dávkovania húb  a denného dlhodobého používania. Je to  kvalita huby, nie  kvantita, čo robí liečivé huby účinnými. 

Huba nemôže nahradiť tradičnú liečbu rakoviny. Ale skôr sa zvýšila popularita ako doplnková liečba rakoviny a pomáha predchádzať určitým druhom rakoviny, ako je rakovina hrubého čreva.

Aby sa znížilo riziko používania húb čaga, človek by mal zvážiť:

Pokračovanie v užívaní všetkých predpísaných liekov - čaga nie je náhradou za tradičné lieky.

Informovať lekára o všetkých liekoch, ktoré užíva. Rovnako ako u iných liekov a doplnkov, čaga môže zmeniť účinnosť rôznych liekov.

Zdokumentovanie akýchkoľvek vedľajších účinkov užívania čágy. Aj keď je alergia zriedkavá, môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu. Problémy s dýchaním, zmeny srdcovej frekvencie a strata vedomia sú naliehavé lekárske prípady.

Vyhnite sa iným bylinným doplnkom počas užívania čágy, hlavne rôzných adaptogénov pokiaľ lekár neodporučí inak.

Skúmajte značky doplnkov a nákup z renomovaných zdrojov.

Ľudia, ktorí plánujú začleniť huby čaga do svojho jedálnička, by sa mali pred tým poradiť s lekárom. Správny denný príjem čágy sa líši v závislosti od cieľov liečby.

 Čaga však nenahrádza iné formy lekárskej starostlivosti. Ľudia, ktorí majú ochorenia, ako je rakovina, cukrovka alebo vysoký krvný tlak, by mali pokračovať v bežnej liečbe.

 

Kontraindikacie:

Čaga je bohatá na prírodné minerály, ako je draslík a horčík, ktorý sa prirodzene vylučuje z tela obličkami a pečeňou. Konzistentná nadmerná konzumácia živín z huby môže nadmerne zaťažovať obličky a môže viesť k poškodeniu a/alebo ochoreniu obličiek alebo pečene.

Čaga rastie na breze, takže ľudia s alergiou na brezu by nemali konzumovať hubu čaga v akejkoľvek forme.

Ak ste tehotná alebo dojčíte, pred použitím sa poraďte so svojím lekárom.

Užívate diabetické lieky laboratórne štúdie naznačujú, že čaga môže tiež znižovať hladinu cukru v krvi, čo spôsobuje ďalšie účinky.

Ak človek trpí obličkovými kameňmi, mal by sa vyhýbať potravinám s vysokým obsahom oxalátov. Šťavelany v hube čaga = potenciálny zdravotný problém pre ľudí s obličkovými kameňmi alebo osteoporózou.

Interakcie:

Čaga ineraguje s liekmi na cukrovku. Liekmi, ktoré spamaluju zrážanie krvi (antikolaguancia). Čaga môže zvýšiť aktivitu imunitného systému. Niektoré lieky, napríklad tie, ktoré sa používajú po transplantácii, znižujú aktivitu imunitného systému. Užívanie chaga spolu s týmito liekmi môže znížiť účinky týchto liekov. Pri transplantáciach sú akekoľvek huby zakázane!

Aké sú negatíva čágy?

Huba čaga je jedným z takýchto bylinných liekov, o ktorých sa v niekoľkých štúdiách uvádza, že majú protizápalové a antioxidačné účinky. Avšak požitie vysokých dávok huby z čágy môže spôsobiť akútnu oxalátovú nefropatiu, ktorá môže viesť k akútnemu poškodeniu obličiek.

 

Zhrnutie

Huby čaga sú bohaté na antioxidanty a môžu mať niekoľko potenciálnych zdravotných výhod.

Hoci je potrebný ďalší výskum, niektoré štúdie naznačujú, že huby čaga môžu byť prospešné pre znižovanie hladiny cholesterolu, spomalenie rastu rakoviny, podporu imunitnej funkcie a zníženie krvného tlaku.

Huba čaga je dostupná v mnohých bylinných čajoch alebo doplnkoch.

Pred použitím doplnkov z čágy by sa však osoba mala poradiť so svojím lekárom, pretože môžu interagovať s určitými liekmi a u niektorých ľudí môžu spôsobiť vedľajšie účinky alebo alergické reakcie.

 

Poznámka:

Nepoužívajte čágu, ak máte poruchu krvácania. Chirurgia: Čaga môže ovplyvniť kontrolu hladiny cukru v krvi alebo zvýšiť riziko krvácania počas a po operácii.

 

Ako pripraviť čagu, ako ju používať

Recept na čaj z čágy -  Ako pripraviť šálku čaju

Zoberte 1/2 čajovej lyžičky (2,5 g) prášku alebo nasekanej huby na 2 dcl šálky prevarenej horúcej vody a lúhujte 10-20 minút alebo podľa chuti.

 Hubu čaga môžeme ako čaj opätovné použiť.

 Ako pripraviť čagu - metóda pomalého hrnca

Pridajte 4 polievkové lyžice čaju z húb čaga, prášok alebo 13,5 g kúskov húb čaga na liter vody do pomalého hrnca a nastavte na nízky alebo teplý mód a varte 6 až 12 hodín. Dodržujte teplotu varu 80 °C.

Je to silne tonikum. 

Uvarený čaj môžete skladovať v chladničke až dva týždne. Vychutnajte si studený alebo zohrejte uvarený čaj.   

Voliteľne môže byť pomalý hrniec ponechaný zapnutý dlhší čas, aby sa čaj mohol ďalej lúhovať a podľa potreby pridať viac čerstvej vody.

Granule, nasekanú hubu, tinktúru z huby čaga možno zapracovať do smoothies, omáčok alebo dusených pokrmov.

 

Literatura:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667142523001148

https://www.mycomedica.eu/čaga.html

https://www.researchgate.net/publication/343811732_Inonotus_obliquus-from_folk_medicine_to_clinical_use

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411020309809

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359511318304537

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861712005735

https://www.cestouprirody.sk/2014/02/literatura.html

 

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger