Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Zbierame v apríli: Breza previsnutá

Zbierame v apríli: Breza previsnutá

Natura Medicatrix: Laco Filo v sobota 6. apríla 2024 | 12:08

 Betula pendula Roth. 

breza previsnutá / bříza bělokorá

Ľudové a iné názvy: breza, breza ovisnutá (historicky u Reussa: březa ovislá), breza obyčajná, nesprávne (bohemizmus) breza bielokôra, silver birch, warty birch, European white birch, or East Asian white birch

Najčastejšie používané časti: list, vetvička, púčik, kôra, brezový decht

Listy aj konáre možno použiť na liečbu výronov, natiahnutých svalov a bolestí hlavy a naparovanie listov môže pomôcť vyčistiť upchatie dutín. Na začiatku jari môžu byť púčiky brezy vylúhované v oleji, aby sa vytvorila lokálna masť na zapálenú pokožku. Z brezy sa dá tiež získať šťava na výrobu sirupu.

Chuť/Teplota:  mierne štipľavá, mierne horká, chladivá

Západný pohľad na liečivú rastlinu

Orgány/systémy: močový mechúr, kĺby, koža

Kľúčové účinky: diuretikum, analgetikum, protizápalové, protirakovinové, aromatické, adstringentné, protizápalové, antibakteriálne, dezinfekčné

Liečivé využitie: Infekcia močových ciest, podporuje močenie, minimalizuje artritídu, reumatizmus, vypadávanie vlasov, kožné vyrážky, bolesti svalov a kĺbov.

Východný pohľad na liečivú rastlinu

Pin Yin: Hua Mu Pi

Orgány/systémy: pľúca

Kľúčové účinky: odstraňuje teplo, zmierňuje zápal

Liečivé použitie: atopická dermatitída, vredy, zápalové ochorenia kože

Kľúčové zložky:

Vitamín C, kyselina betulínová (Bet A), prchavý olej (betulín), metylsalicylát, saponíny, flavonoidy, hyperozidová živica, taníny, seskviterpény, butinol, salicylát

Brezové púčiky (Gemmae Betulae) sú široko používané v ruskej a čínskej tradičnej medicíne hlavne ako diuretikum a diaforetikum, ale aj ako antiseptické, protizápalové a analgetikum.

Napriek dlhej histórii terapeutického využitia brezových pukov v ľudovom liečiteľstve sú doterajšie informácie o ich chemickom zložení a farmakologických účinkoch nedostatočné. 

Breza sa používa pri bolestiach kĺbov, obličkových kameňoch, močových kameňoch, infekciách močových ciest (UTI) a iných stavoch.

Brezová kôra je v šampónoch už od 19. storočia a má na to dobrý dôvod: príroda v kôre ukladá vitamíny, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu vlasov. Brezová kôra je bohatá na vitamín C, ktorý vytvára kolagén a podporuje rast vlasov, pretože zahusťuje a posilňuje vlasové vlákna.

Extrakt z brezovej miazgy má tiež čistiace vlastnosti, ktoré napomáhajú k čisteniu pleti a znižujú množstvo upchatých pórov . Má tiež vysoký obsah cukru, čo je prírodné zvlhčovadlo, ktoré pomáha vašej pokožke udržiavať primeranú hladinu vody, čo vedie k dobre zvlhčenej pokožke.

Culpeper opisuje brezu ako diuretikum, ak sa z listov vyrába silná šťava. Odvar z listov sa môže použiť ako ústna voda. Mladé výhonky a listy vylučujú živicovú látku, ktorá v kombinácii s alkáliami vytvára preháňadlo.

Vedľajšie účinky, ktoré boli hlásené pri liekoch z brezových listov, zahŕňajú hnačku, pocit nevoľnosti alebo zvracania a alergické reakcie, ako je svrbenie, vyrážka a upchatý nos a výtok z nosa

Brezu nájdete ako jednu z hlavných zložiek mnohých šampónov proti lupinám. Účinne odstraňuje lupiny a posilňuje vlasy od korienkov. Zlepšuje krvný obeh cez vlasové folikuly, čo znižuje problémy s vypadávaním vlasov.

Extrakt podporuje obnovu tkaniva.   Keď je koža poškodená a prebieha zápal, nové kožné bunky musia ranu uzavrieť. Brezová kôra pri aplikácii na kožu spôsobuje, že keratinocyty migrujú rýchlejšie na miesto poranenia, čím pomáha utesniť ranu. Zdá sa, že za tento rozhodujúci druhý krok sú zodpovedné zlúčeniny betulín a lupeol.

Na breze rastie vysokocenená a veľmi žiadaná huba čaga. Viac si o nej prečítajte tu a tu.

Poznámka: 

Brezový dym je vynikajúci dezinfekčný prostriedok a používa sa na čistenie vzduchu a prevenciu šírenia chorôb.

POZOR: Ak ste alergický na saliciláty neužívajte brezové výrobky!!!

Foto

Zároveň vám odporúčame, aby ste si postupne dopĺňali informácie v Bylinárovi, publikácii, ktorú ak nemáte, si môžete stále objednať. Staňte sa členom Bylinková lekáreň, kde dávam množstvo informácii, ktoré vás budú zaujímať.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger