Váš sprievodca svetom liečivých bylín
News Update :
Home » , , , , » Borák lekársky / Borago officinalis L

Borák lekársky / Borago officinalis L

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 31. mája 2024 | 14:01

 Borák lekársky / Borago officinalis L.


Borák lekársky, je bylina, ktorá sa zbiera najmä pre svoje jedlé semená, listy a kvety. 

Najčastejšie používané časti: list, kvet, semeno

Ako sa na borák lekársky pozerá západná naturopatia

Orgány/systémy: obličky, metabolizmus, hormóny, koža

Kľúčové účinky: diuretikum, upokojujúce, zmäkčujúce, protizápalové, sedatívne

Liečivé využitie: kolika, kŕče, hnačka, astma, bronchitída, kardiotonika, čistič krvi, poruchy obličiek a močového mechúra, reguluje metabolizmus a hormonálny systém, PMS, návaly horúčavy, kožné vyrážky, svrbivá suchá koža

V tradičnej medicíne sa borák lekársky používa nasledujúcimi spôsobmi:

sedatívum, diuretikum, liečba záchvatov, ochorenie obličiek, úľava od bolesti kĺbov, prechladnutie a bronchitída.

Na čo sa borák používa?

Borák obsahuje vysoké množstvo omega-6 mastných kyselín, ktoré sú protizápalové a možno ich použiť pri zdravotných problémoch, ako sú: poruchy kože, ekzém (atopická dermatitída), psoriáza, seboroická dermatitída, (červená svrbivá vyrážka na pokožke hlavy), neurodermatitída, dýchacie problémy, astma, kašeľ, bronchitída, syndróm akútneho respiračného zlyhania, reumatoidná artritída, opuchnuté ďasná, stres, hormonálne problémy, predmenštruačný syndróm, príznaky menopauzy, diabetes a diabetická bolesť nervov, gastrointestinálne problémy, problémy duševného zdravia, porucha pozornosti a hyperaktivity, depresia, bolesť a opuch (zápal), nedostatočnosť nadobličiek, alkoholizmus.

Rastlina sa komerčne pestuje na olej zo semien na lokálne použitie na vlasy a pokožku.

Aké sú potenciálne zdravotné prínosy boráku lekárskeho?

Zmierňuje zápal: Olej zo semien boráku lekárskeho môže poskytnúť ochranu pred oxidačným poškodením buniek, ktoré prispieva k zápalu. Rozdrvené listy boráku lekárskeho sa často používajú na zmiernenie uštipnutia hmyzom a uštipnutia, aby sa znížil opuch.

Pomáha zmierniť astmu: Borákovy extrakt môže pomôcť zmierniť príznaky astmy znížením zápalu a opuchu v dýchacích cestách.

Podporuje zdravie pokožky: Olej z boráku lekárskeho obsahuje vysoké množstvo kyseliny gama linolovej (GLA), mastnej kyseliny, ktorá má neoddeliteľnú úlohu pri udržiavaní štruktúry a funkcie kožných buniek. Borák má tiež antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť podporiť hojenie rán a opraviť prirodzenú bariéru pokožky, účinne lieči kožné infekcie a stavy, ako je dermatitída, ekzém., psoriáza, akné a herpes.

Pomáha liečiť artritídu: Borák lekársky je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zmierniť bolesť spojenú s artritídou a podporujú hojenie kĺbov.

Má relaxačný účinok: Borák obsahuje niacín alebo kyselinu nikotínovú, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na stres a úzkosť.

Aké sú potenciálne nevýhody boráku lekárskeho?

Problémy s pečeňou: Listy a kvety boráku lekárskeho obsahujú hepatotoxické zlúčeniny nazývané pyrolizidínové alkaloidy, ktoré môžu zhoršiť ochorenie pečene a spôsobiť potenciálne poškodenie pečene.

Poruchy krvácania: Borákový olej obsahuje 25 % kyseliny gama linolovej (GLA), ktorá môže predĺžiť čas krvácania a zvýšiť riziko vzniku modrín a krvácania. Ľudia s poruchami krvácania by mali borák používať opatrne.

Tehotenstvo a dojčenie: Produkty z boráku lekárskeho obsahujú pyrolizidínové alkaloidy, ktoré môžu byť nebezpečné pre matku aj dieťa. Alkaloidné zlúčeniny v listoch boráku lekárskeho a iných častiach rastlín môžu prechádzať do materského mlieka , ktoré nie je pre dieťa bezpečné.

Syndróm modrého dieťaťa: Konzumácia pyré z boráku lekárskeho, ktorý má vysoký obsah dusičnanov, môže spôsobiť syndróm modrého dieťaťa, zriedkavú poruchu krvi u detí, čo spôsobuje zmodranie kože. 

Lieky: Borák lekársky môže interagovať s určitými liekmi, čo by mohlo viesť k vážnym zdravotným problémom.

Chirurgia: Borák lekársky môže zvýšiť riziko krvácania počas operácie a po nej. 

Vedľajšie účinky: Niektorí ľudia môžu mať vedľajšie účinky s borákom, ako napríklad:

hnačka, bolesť hlavy, nevoľnosť, bolesť brucha, kŕče.

Alergie : Borák môže u niektorých jedincov vyvolať alergické reakcie, ktoré sú často zaznamenané príznakmi, ako sú: kožná vyrážka, svrbenie, výtok z nosa, náhla únava, závraty, problémy s dýchaním, opuch hrdla.

Ľudia, by sa mali vyhnúť alebo prijať preventívne opatrenia pri používaní boráku lekárskeho alebo oleja z boráku lekárskeho, zahŕňajú tých, ktorí:

Užívajú lieky na riedenie krvi. 

Užívajú lieky, ktoré môžu spôsobiť toxicitu pečene, ako je ketokonazol a anabolické steroidy.

Užívajú nesteroidné protizápalové lieky, ako je aspirín, ibuprofén...

Majú ochorenie pečene.

Ste tehotná alebo dojčíte.

Plánujete podstúpiť operáciu.

Ako sa na borák lekársky pozerá východná medicína

Pin Yin: Liu Li Ju

Meridiány: pečeň, pľúca

Kľúčové akcie: Ochladzuje vlhké teplo v dolnej časti Jiao, ochladzuje teplo pečene, ochladzuje pľúca, odstraňuje vlhkosť.

Liečivé využitie: Poruchy obličiek a močového mechúra, hnačka, kŕče, žltačka, nepravidelná menštruácia, hnačka, úzkosť, PMS, kašeľ, bronchitída, astma. Zvonka na horúcu suchú pokožku a bolesti kĺbov.

Príchute/teploty: horká, hrejivá, sladká


Foto


Doplňte si informácie v pracovnom zošite Bylinar 1 a Bylinár 2 diel sú vám k dispozícii.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger