Enoki / Flammulina velutipes
Enoki je jedna z hlavných jedlých húb na trhu, je už dlho uznávaná pre svoju nutričnú hodnotu a lahodnú chuť. Podobne ako mnohé iné jedlé huby, aj F. velutipes sa konzumuje ako pochúťka, ktorá sa vyznačuje príjemnou vôňou a textúrou, ktorú jedlu dodáva. Ešte dôležitejšie je, že konzumácia F. velutipes môže poskytnúť kľúčové živiny, ako sú bielkoviny, vitamíny, minerály, nenasýtené mastné kyseliny a vláknina. Okrem toho môže konzumácia F. velutipes poskytnúť zdravie podporujúce účinky vrátane zvýšenia imunity, účinkov na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a krvného tlaku, ako aj chemopreventívnych účinkov vďaka bioaktívnym zložkám obsiahnutým v hube, ktoré sa prijímajú počas konzumácie.
Ľudové liečiteľstvo huby okrem ich nutričnej hodnoty oddávna uznáva aj pre ich široké spektrum terapeutického a profylaktického využitia.
Z hľadiska výživy majú tieto huby podporujúce zdravie vysokú nutričnú hodnotu. Obsahujú vlákninu, sú nízkokalorické, majú vysoký obsah bielkovín pozostávajúci zo všetkých esenciálnych aminokyselín, minerálov, vitamínov a neobsahujú cholesterol.
Huba si teraz získava celosvetové uznanie ako funkčná potravina, ako aj potenciálny zdroj nutraceutík, ktoré môžu znížiť závažnosť chorôb, predchádzať im alebo ich liečiť.
Huba enoki má viaceré priaznivé účinky na ľudské zdravie. Zahŕňajú protinádorovú, protirakovinovú a antiaterosklerotickú aktivitu, inhibíciu trombózy, antihypertenzívne a cholesterol znižujúce účinky, vlastnosti proti starnutiu a antioxidačné vlastnosti, schopnosť obnoviť neurotransmitery spojené s pamäťou a učením, protizápalové, imunomodulačné a antibakteriálne aktivity
Hlavné minerálne prvky v enoki
vápnik, draslík, sodík, magnézium, zinok, selén, lítium, meď, mangán, železo, síra, fosfor
vitamíny
α-tokoferol, β-tokoferol a δ-tokoferol, kyselinu askorbovú, β-karotén
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.