Váš sprievodca svetom liečivých bylín
News Update :
Home » , » Medicinálna huba Enoki

Medicinálna huba Enoki

Natura Medicatrix: Laco Filo v nedeľa 5. mája 2024 | 11:34

 Enoki / Flammulina velutipes

Enoki je jedna z hlavných jedlých húb na trhu, je už dlho uznávaná pre svoju nutričnú hodnotu a lahodnú chuť. Podobne ako mnohé iné jedlé huby, aj F. velutipes sa konzumuje ako pochúťka, ktorá sa vyznačuje príjemnou vôňou a textúrou, ktorú jedlu dodáva. Ešte dôležitejšie je, že konzumácia F. velutipes môže poskytnúť kľúčové živiny, ako sú bielkoviny, vitamíny, minerály, nenasýtené mastné kyseliny a vláknina. Okrem toho môže konzumácia F. velutipes poskytnúť zdravie podporujúce účinky vrátane zvýšenia imunity, účinkov na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a krvného tlaku, ako aj chemopreventívnych účinkov vďaka bioaktívnym zložkám obsiahnutým v hube, ktoré sa prijímajú počas konzumácie. 

Ľudové liečiteľstvo huby okrem ich nutričnej hodnoty oddávna uznáva aj pre ich široké spektrum terapeutického a profylaktického využitia.

Z hľadiska výživy majú tieto huby podporujúce zdravie vysokú nutričnú hodnotu. Obsahujú vlákninu, sú nízkokalorické, majú vysoký obsah bielkovín pozostávajúci zo všetkých esenciálnych aminokyselín, minerálov, vitamínov a neobsahujú cholesterol.

Huba si teraz získava celosvetové uznanie ako funkčná potravina, ako aj potenciálny zdroj nutraceutík, ktoré môžu znížiť závažnosť chorôb, predchádzať im alebo ich liečiť. 

Huba enoki má viaceré priaznivé účinky na ľudské zdravie. Zahŕňajú protinádorovú, protirakovinovú a antiaterosklerotickú aktivitu, inhibíciu trombózy, antihypertenzívne a cholesterol znižujúce účinky, vlastnosti proti starnutiu a antioxidačné vlastnosti, schopnosť obnoviť neurotransmitery spojené s pamäťou a učením, protizápalové, imunomodulačné a antibakteriálne aktivity

Hlavné minerálne prvky v enoki

vápnik, draslík, sodík, magnézium, zinok, selén, lítium, meď, mangán, železo, síra, fosfor

vitamíny

α-tokoferol, β-tokoferol a δ-tokoferol, kyselinu askorbovú, β-karotén 

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger