Váš sprievodca svetom liečivých bylín
News Update :
Home » , , , , » Jarabina vtáčia / Sorbus aucuparia

Jarabina vtáčia / Sorbus aucuparia

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 17. októbra 2024 | 10:21

 Sorbus aucuparia / jarabina vtáčia


Sorbus spp. všeobecný názov jarabina je listnatý krík alebo strom, ktorý sa síce vo veľkom pestuje v záhradách a parkoch, ale možno ich priradiť k málo využívaným rastlinám z hľadiska ich použitia ako potravín, nutraceutík alebo v kozmetike.

Horké plody divej jarabiny sú okrúhleho tvaru a môžu byť červené, oranžové, žlté, ružové alebo biele s homogénnou dužinou. Jeden strom z jarabiny môže priniesť až 20 kg plodov. 

Tradične ľudia konzumovali jarabiny v malých množstvách ako zápar na zlepšenie chuti do jedla a stimuláciu tvorby žalúdočnej kyseliny. V ľudovom liečiteľstve sa tieto plody používali ako preháňadlo, proti reume a obličkovým chorobám, kloktadlo, na liečbu horúčky, infekcií, prechladnutia, chrípky, reumatizmu, dny a šťavy proti chrapotu. 

Plody jarabiny sú diuretické, mierne laxatívum, vazodilatačné, protizápalové, protihnačkovéy a sú zdrojom kyseliny askorbovej a chuťových látok, ako aj dobrý zdroj vitamínov. Obsahujú 3-krát vyššie množstvo kyseliny askorbovej ako pomaranče. V niektorých krajinách sa používajú aj na liečbu črevných obštrukcií, rôznych ochorení pečene a žlčníka.

Kôra je adstringentná, používa sa pri liečbe hnačky a ako aj pri vaginálnej infekcii pri leucorrhoe. 

Plody sú antiskorbutické a sťahujúce, aperitívne, mierne močopudné, laxatívne a emenagogické. Infúzia sa používa pri liečbe bolestivej menštruácie, zápchy a porúch obličiek. Bežne sa používa ako džem alebo infúzia na liečbu hnačky a hemoroidov. Infúziu možno použiť aj ako kloktadlo pri bolestiach hrdla a ako výplach pri hemoroidoch a nadmernom pošvovom výtoku. 

Semená obsahujú kyanogénne glykozidy, ktoré v reakcii s vodou vytvárajú extrémne toxickú kyselinu prusovú. V malých množstvách pôsobí ako stimulant na dýchací systém, ale vo väčších dávkach môže spôsobiť respiračné zlyhanie a smrť. Preto je najlepšie odstrániť semená, keď sa plody používajú v medicíne alebo ako potravina. 

Kvety sú aperitívne, mierne močopudné, laxatívne a emenagogické. Infúzia sa používa pri liečbe bolestivej menštruácie, zápchy a porúch obličiek.

Divoké jarabiny sa nekonzumujú ako čerstvé ovocie pre ich špecifickú sťahujúcu chuť, ktorú dodávajú najmä triesloviny. Tie spôsobujú pri konzumácii pocit sucha v ústach. Preto majú dosť obmedzené aplikácie na výrobu potravinárskych výrobkov. Avšak kvôli nutričnej hodnote a zdravotným výhodám sa bobule S. aucuparia tradične používajú na lisovanie šťavy, do alkoholických nápojov, výrobu pyré, džemy a želé. Tieto výhody sú spôsobené významným množstvom fytochemikálií, ako sú vitamíny, karotenoidy a fenolové kyseliny, ako aj dôležitými minerálmi vo výžive, železom, draslíkom a horčíkom. Jarabiny navyše obsahujú cukrový alkohol sorbitol sladkej chuti, ktorý sa v ľudskom tele pomaly metabolizuje a preto je vhodný ako sladidlo pre ľudí trpiacich cukrovkou.

Toxicita: Kyselina parasorbová, je dôležitý inhibítor klíčenia v plodoch a semenách S. aucuparia. Táto zlúčenina dráždi sliznicu žalúdka a pri konzumácii vo väčšom množstve môže človeku spôsobiť tráviace ťažkosti a poškodenie obličiek. Tepelné spracovanie alebo zmrazenie však modifikuje kyselinu parasorbovú na netoxickú kyselinu sorbovú. Kyselina parasorbová je citlivá na zmeny teplôt a pri zbere bobúľ po prvom mraze sa premieňa na bezpečné zlúčeniny. 

Poznámka: Veľké množstvo surového ovocia môže spôsobiť zvracanie, najmä ak ľudia nie sú na ovocie zvyknutí. Semená pravdepodobne obsahujú kyanovodík. je to zložka, ktorá dodáva mandliam ich charakteristickú chuť. Pokiaľ semeno nie je veľmi horké, malo by byť v primeraných množstvách úplne bezpečné. V malých množstvách sa ukázalo, že kyanovodík stimuluje dýchanie a zlepšuje trávenie a tiež sa tvrdí, že je užitočný pri liečbe rakoviny. V nadbytku však môže spôsobiť zlyhanie dýchania a dokonca smrť.

Foto

Doplňte si informácie v publikáciach na uvedenej stránke TU



Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger