Váš sprievodca svetom liečivých bylín
News Update :
Home » , , , , , , » Mäsové polievky a ich liečivý benefit

Mäsové polievky a ich liečivý benefit

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 30. januára 2025 | 14:15

 Mäsové polievky a ich liečivý benefit 


 Na jedlo, univerzálnu výživu, ktorú potrebujú všetci ľudia, sa na východe pozerá inak. Zatiaľ čo západná kultúra má tendenciu zoskupovať potraviny ako sacharidy, bielkoviny, tuky, vlákninu, vitamíny, odborníci na TČM sa domnievajú, že jedlo, ktoré konzumujeme, možno rozdeliť do troch kategórií:

• Jin (chladiace) jedlo

• Jangové (Ohrievacie) jedlo

• Neutrálne (ani studené ani teplé) jedlo (publikácia k dispozícii)

 

Tieto kategórie popisujú spôsob, akým jedlo reaguje na telo a aké pocity vznikajú. Napr.: jedenie teplého jedla vytvára v tele teplo, zatiaľ čo ochladzujúce jedlo spôsobuje, že je telo chladné.

 

Či už má človek konzumovať jinovú alebo jangovú potravu, najprv musí pochopiť telesnú konštitúciu . Telesná konštitúcia človeka ovplyvňuje to, ako sa cítite a ako sa správate a ako vaše telo reaguje na príčiny chorôb. Všeobecne platí, že človek, ktorý je viac jin, môže čeliť jangovým jedlom a naopak, keď je chorý.

 

Kostný vývar

 

Kostný vývar je jedným z najvýživnejších hustých a hojivých potravín pre náš tráviaci systém a preto je to skvelý spôsob, ako začať zdravší spôsob stravovania, alebo pomôcť vyriešiť príznaky spojené so zlým trávením a inými zdravotnými problémami.

 

Kostný vývar je jedným z najlepších prírodných zdrojov kolagénu, čo je typ proteínu, ktorý je potrebný na vytvorenie tkaniva, ktoré tvorí výstelku gastrointestinálneho traktu. Kolagén chráni a upokojuje trávenie zažívacieho traktu a môže pomôcť pri liečbe rôzny syndrómov tráviaceho traktu.

 

Kostný vývar sa vyrába zo živočíšnych častí, ktoré sa v modernej dobe zvyčajne zlikvidujú. Patria sem kosti a kostná dreň, koža a paprče, šľachy a väzy, ktoré nie sú jedlé samé osebe, ale dodávajú živiny do organizmu.

Používame - hovädzie, bravčové, baranie, divinu... Kostný vývar sa varí pomaly varí 6 - 12 hodín. Na zvýšenie jeho účinkov pridávame do varenia liečivé byliny, korene, podľa toho čo potrebujeme z vývaru dostať a aké má mať liečebné účinky.

 

Kostný vývar, hoci nie je priamo liek, sa tradične považuje za prospešný pre zdravie a pripisujú sa mu viaceré pozitívne účinky. Je dôležité si uvedomiť, že vedecké dôkazy o niektorých z týchto účinkov sú obmedzené a potrebný je ďalší výskum.

 

Medzi uvádzané benefity patria:

 

Podpora zdravia kĺbov: Kostný vývar obsahuje kolagén, glukozamín a chondroitín, ktoré sú dôležité pre zdravie chrupaviek a kĺbov. Môže pomôcť zmierniť bolesti kĺbov a zlepšiť ich pohyblivosť.

Posilnenie imunitného systému: Obsahuje aminokyseliny ako arginín a glutamín, ktoré môžu podporiť imunitnú funkciu.

Podpora trávenia:  Želatína v kostnom vývare môže pomôcť upokojiť tráviaci trakt a zlepšiť vstrebávanie živín.

Zlepšenie kvality spánku: Glycín, aminokyselina obsiahnutá v kostnom vývare, môže podporiť kvalitnejší spánok.

Podpora zdravia pokožky, vlasov a nechtov: Kolagén v kostnom vývare je dôležitý pre tvorbu a udržanie zdravých tkanív.

 

Dôležité upozornenie:  Hoci je kostný vývar všeobecne považovaný za bezpečný,  je dôležité dbať na hygienu pri jeho príprave, aby sa predišlo kontaminácii baktériami.  Taktiež  je potrebné brať do úvahy jeho obsah sodíka,  ktorý môže byť vysoký.  Ak máte nejaké zdravotné problémy, je vždy vhodné poradiť sa s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

 

Výhody konzumácie kostného vývaru zahŕňajú:

 

- silnejšia imunita proti bežným chorobám alebo alergiám

- znížené príznaky súvisiace s poruchami zažívacieho traktu, ako je syndróm presakujúceho čreva, IBS alebo IBD

- všeobecne zvýšené brušné nadúvanie, hnačky, reflux kyseliny a zápchy

- zdravšie kĺby, väzy a šľachy

- mladšia pokožka vďaka kolagénu

- silnejšie kosti

- vyšší príjem minerálov, ako je vápnik, fosfor, horčík, draslík a ďalšie

 

Kostný vývar je základ pri ťažkých a prekonaných chorobách.

 

Vývar môžeme konzumovať priamo, použiť do varenia alebo pečenia. Ak ho chceme uchovať, tak si ho zamrazime a jednotlivé zmrazené kocky po 1 – 2 kusoch pridáme do jedla. Napríklad, pri varení ryže, zemiakov, pečené mäsá... Fantázii sa medze nekladú.

 

Pravidelnou konzumáciou si zlepšíme:

 

- zníženie hladín inzulínu nalačno a normalizáciu cukru v krvi

- zníženie hladiny cholesterolu

- podpora sekrécie ľudského rastového hormónu, ktorá je dôležitá pre spálenie tuku s pozitívnymi účinkami na telesnú hmotnosť a zdravotné ukazovatele

- zníženie rizika ochorení, ako je cukrovka, rakovina a srdcové komplikácie

- normalizovať chuť do jedla

- zníženie hladín triglyceridov

- dokonca spomaľuje proces starnutia

 

Pridajte si do vývarov a rôznych polievok koreniacu zmes. Zloženie a účinky nájdete nižšie.

 

Pri záujme vám zmesi namiešam a pošlem.

Posilňujúca bylinná polievka na regeneráciu energie po chorobe 

 Počas choroby alebo vyčerpania naše telo stráca vitalitu a potrebuje podporu na ceste k obnove. Práve pre tento účel bola vytvorená posilňujúca polievka s bylinnou zmesou Obnova základu. Tento recept, inšpirovaný tradičnou čínskou medicínou, pomáha doplniť vyčerpanú energiu Qi, obnoviť Yin a posilniť Krv. Je vhodný nielen po chorobách, ale aj pri únave, strese, po pôrode alebo po fyzickom vyčerpaní. 

 

V starovekej Číne bola strava neoddeliteľnou súčasťou liečby a prevencie. Ľudia verili v harmóniu s prírodou a snažili sa svoje telo udržiavať v rovnováhe. Pri ochoreniach alebo vyčerpaní sa zameriavali na regeneráciu energie pomocou stravy a bylín. Táto posilňujúca polievka je moderným pokračovaním tejto tisícročnej múdrosti. 


Dočítajte tento článok s naším predplatným a odomknite si prístup k exkluzívnemu obsahu.  


Získajte bohatstvo cenných informácii, ktoré nikde inde nájdete informácie.  

Predplaťte si už dnes a buďte súčasťou našej komunity len za 5 eur mesačne.  

Táto stránka ponúka jedinečnú možnosť preniknúť do sveta liečivých rastlín, húb a zdravého životného štýlu prostredníctvom kvalitných a odborných článkov, videí, podcastov a ďalších cenných informácií. Ako predplatitelia získate exkluzívne prístup k rozšíreným informáciám a informáciám, ktoré nájdete na sociálnych sieťach obsahu ako Facebook či Instagram.

 

O čom všetkom sa ešte dočítate

Článok budem priebežne dopĺňať


Liečivé účinky rôznych druhov mäsa v polievkach

 Hovädzí vývar

Hovädzí chvost

Bravčový bôčik

Kačica z domáceho chovu

Slepačí vývar 

Kura  z domáceho chovu

Čierne kura

Morčací vývar

Holubí vývar

Prepelička

Beháky z hrabavej hydiny  z domáceho chovu


Zloženie bylinnej zmesy a jej benefity

Rôzne mäsové vývary a ich účinky na organizmus, Hovädzie, slepačie, holub, kura,...

Rôzne mäsové vývary sa líšia chuťou, farbou a tiež nutričným zložením, čo ovplyvňuje ich potenciálne účinky na organizmus.  Hoci vedecké dôkazy o niektorých benefitoch sú obmedzené, tradične sa im pripisujú rôzne pozitívne vlastnosti. Tu je prehľad najbežnejších mäsových vývarov:

 


Všeobecné odporúčania:

 

Kvalita mäsa:  Používajte kvalitné mäso z overených zdrojov, ideálne z bio chovu.

Príprava:  Dlhšie varenie (aspoň 4-6 hodín, pri hovädzom aj 24 hodín) pomáha extrahovať viac živín z kostí a chrupaviek.

Sodík:  Dávajte si pozor na obsah sodíka, ktorý môže byť vo vývaroch vysoký.  Pri ochucovaní používajte soľ s mierou.

Skladovanie:  Vývar skladujte v chladničke maximálne 3-4 dni alebo ho zamrazte pre dlhšie uchovanie.

 

Dôležité upozornenie:  Hoci sa mäsové vývary všeobecne považujú za bezpečné, pri akýchkoľvek zdravotných problémoch sa vždy poraďte s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.


Posilňujúca bylinná polievka na regeneráciu energie po chorobe 

Ako pripraviť posilňujúcu polievku: 

Ako pripraviť bylinný odvar 

 FOTO


Publikované celé články sú určené výhradne pre predplatiteľov

                                         BYLINÁR  


Prečítajte si všetky články s naším predplatným a odomknite si prístup k exkluzívnemu obsahu.  


Získajte bohatstvo cenných informácii, ktoré nikde inde nájdete informácie.  

Predplaťte si už dnes a buďte súčasťou našej komunity len za 5 eur mesačne.  

Táto stránka ponúka jedinečnú možnosť preniknúť do sveta liečivých rastlín, húb a zdravého životného štýlu prostredníctvom kvalitných a odborných článkov, videí, podcastov a ďalších cenných informácií. Ako predplatitelia získate exkluzívne prístup k rozšíreným informáciám a informáciám, ktoré nájdete na sociálnych sieťach obsahu ako Facebook či Instagram.


Čo všetko predplatné zahŕňa:

-  Liečivé rastliny  – podrobné rady a tipy z oblasti prírodnej lekárne.

 Liečivé huby  – informácie o hubách a ich zdravotných účinkoch.

-  Potraviny, ktoré liečia  – praktické tipy na zdravé recepty a výživu. Podrobne rozobraté potraviny.

-  Kurzy, návody a recepty  – pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac a získané poznatky.

-  Fotografie, videá a podcasty  – vizuálne a zvukové materiály pre lepšie pochopenie tém.


Staňte sa členom už za 5 eur mesačne  a získajte prístup k odbornému obsahu, ktorý podporuje zdravie, inšpiruje vás a pomôže vám v každodennom živote. Aktivujte si predplatné a využívajte informácie od Bylinára naplno.


Pridajte sa k nám - svet prírody, zdravia a poznania je len na jedno kliknutie od vás!

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger