Allium schoenoprasum – pažítka
Botanická charakteristika
Pažítka (Allium schoenoprasum) je trváca bylina z čeľade amarylkovité (Amaryllidaceae). Má duté, rúrkovité listy, ktoré rastú v trsoch, a drobné, fialové guľovité kvety. Dorastá do výšky 20 – 50 cm a tvorí podzemné cibuľky. Rastlina je mrazuvzdorná a často sa pestuje v záhradách aj v kvetináčoch na kuchynské použitie. Má jemnejšiu chuť než cibuľa kuchynská a obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré jej dodávajú charakteristickú arómu.
Účinné látky
- Sírové zlúčeniny – alicín, propylsulfidy
- Flavonoidy – kvercetín, kemferol
- Vitamíny – C, A, B6, kyselina listová
- Minerály – železo, draslík, vápnik, fosfor
- Prebiotiká – fruktány podporujúce črevnú mikroflóru
Liečivé účinky
- Podpora imunity – antibakteriálne a antivírusové účinky vďaka sírnym zlúčeninám.
- Kardiovaskulárne zdravie – znižuje krvný tlak, podporuje krvný obeh a chráni cievy.
- Podpora trávenia – stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov a pomáha pri nadúvaní.
- Antioxidanty – chráni bunky pred oxidačným stresom a spomaľuje starnutie.
- Diuretické účinky – podporuje vylučovanie toxínov obličkami.
- Podpora metabolizmu – stimuluje spaľovanie tukov a zlepšuje črevnú peristaltiku.
Spôsoby použitia
- Čerstvá pažítka – ideálna do šalátov, polievok a omáčok na udržanie účinných látok.
- Pažítkový olej – na prekrvenie pokožky a stimuláciu krvného obehu.
- Bylinková zmes s pažítkou – v kombinácii s petržlenom a tymianom na posilnenie imunity.
- Fermentovaná pažítka – na podporu trávenia a črevnej mikroflóry.
- Bylinkové maslo s pažítkou – na ochutenie jedál a podporu trávenia.
Kombinácie s inými bylinami
- S petržlenom (Petroselinum crispum) – podpora čistenia obličiek a detoxikácie.
- S cesnakom (Allium sativum) – synergické účinky na imunitu a cievy.
- S bazalkou (Ocimum basilicum) – na podporu trávenia a antibakteriálne účinky.
- S rebríčkom (Achillea millefolium) – na lepšie trávenie a protizápalové účinky.
- S nechtíkom (Calendula officinalis) – na hojenie rán a detoxikáciu pečene.
Kontraindikácie a upozornenia
- Citlivosť na cesnakovité rastliny – u niektorých ľudí môže spôsobovať mierne tráviace ťažkosti.
- Interakcie s liekmi na riedenie krvi – môže mierne zvyšovať účinok antikoagulancií.
- Strata účinných látok pri varení – najlepšie konzumovať surovú, pretože teplom sa sírne zlúčeniny strácajú.
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.