Váš sprievodca svetom liečivých bylín
News Update :
Home » , , , , , » Burčiak z hrozna – elixír jesene

Burčiak z hrozna – elixír jesene

Natura Medicatrix: Laco Filo v nedeľa 21. septembra 2025 | 12:26

 

Burčiak z hrozna – elixír jesene

(a rozdiely medzi červeným a bielym burčiakom)


1. Čo je burčiak?

Burčiak je medziprodukt kvasného procesu hroznového muštu.
Vzniká pri fermentácii, keď kvasinky premieňajú hroznový cukor na alkohol a oxid uhličitý.
Je to nápoj plný života – „živý“ vďaka kvasinkám, vitamínom skupiny B a ďalším bioaktívnym látkam.

  • Obsah alkoholu: cca 1–5 % (záleží od fázy kvasenia).

  • Obsah cukru: postupne klesá, podľa toho, ako kvasenie napreduje.

  • Dostupný je len krátke obdobie na jeseň – a práve preto je taký vyhľadávaný.


2. Zloženie burčiaku

  • Vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, kyselina pantoténová, niacín) – vďaka kvasinkám.

  • Kyselina listová – dôležitá pre krvotvorbu.

  • Polyfenoly a flavonoidy – antioxidanty zo šupiek hrozna.

  • Organické kyseliny – vínna, jablčná, citrónová → podpora trávenia.

  • Stopové minerály – draslík, horčík, vápnik, zinok.

  • Resveratrol – v červenom burčiaku (zo šupiek tmavého hrozna).


3. Účinky burčiaku na zdravie

  • Podpora krvotvorby – vďaka kyseline listovej a železu.

  • Obnova črevnej mikroflóry – kvasinky a vitamíny B prospievajú tráviacemu traktu.

  • Detoxikačný účinok – mierne preháňajúci efekt.

  • Protistresový účinok – vitamíny skupiny B podporujú nervový systém.

  • Antioxidačný účinok – hlavne v červenom burčiaku (resveratrol, antokyány).

  • Rýchly zdroj energie – vysoký obsah cukrov v prvých dňoch kvasenia.

⚠️ Pozor:

  • pri nadmernej konzumácii → nadúvanie, hnačky, bolesti brucha.

  • nie je vhodný pre diabetikov a ľudí s tráviacimi problémami.


4. Burčiak v západnej naturopatii

  • chápaný ako prírodné probiotikum a zdroj vitamínov B.

  • tradične sa pilo na očistu krvi a podporu vitality.

  • odporúča sa len v malom množstve (1–2 poháre).


5. Burčiak v TČM (Pu Tao – 葡萄)

  • povaha: neutrálna až osviežujúca, sladká a mierne kyslá chuť.

  • burčiak ako „živý“ nápoj dopĺňa Qi a krv, podporuje Slezinu a žalúdok.

  • v malej dávke zvlhčuje a vyživuje Yin.

  • vo väčšej dávke → môže spôsobiť vlhko (Shi) a hnačky.


6. Burčiak v Ajurvéde (Draksha)

  • patrí medzi rasayana, ale fermentovaná forma (ako arishta) má iný účinok.

  • malé množstvo: stimuluje trávenie, posilňuje srdce, upokojuje nervy.

  • nadmerné pitie: zvyšuje Kapha (zahlienenie, ťažoba), môže dráždiť Pittu (kyslosť, pálenie).


7. Rozdiel medzi červeným a bielym burčiakom

TypZloženieÚčinky
Červený burčiakvyšší obsah resveratrolu, antokyánov a polyfenolov zo šupiek tmavého hroznasilnejší antioxidant, chráni cievy, srdce, mozog, spomaľuje starnutie
Biely burčiakmenej polyfenolov, jemnejšia chuť, viac cukru v úvodných fázachrýchlejší zdroj energie, ľahšie stráviteľný, menej zaťažuje trávenie

👉 Dá sa povedať, že červený je liečivejší, biely je „pitnejší“ a ľahší.


8. Praktické odporúčania

  • piť iba čerstvý burčiak – starší už obsahuje viac alkoholu a menej prospešných látok.

  • ideálna dávka: 1–2 poháre denne počas sezóny.

  • kombinovať s ľahším jedlom, aby sa predišlo nadúvaniu.

  • najlepšie piť počas poludnia, keď je trávenie najsilnejšie.


Záver

Burčiak je jesenný elixír, ktorý na krátky čas prináša silu viniča priamo do pohára.
Červený je antioxidačná bomba pre srdce a cievy, biely zas ľahší, svieži a energetický nápoj.
Ako pri všetkom – platí tu staré pravidlo: „dávka robí liek“.


Doporučené stránky:

Herbora, Bylinár, HeroHero

Čítajte: Halka šípková


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger