Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Príprava drog

Príprava drog

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 20. februára 2014 | 12:22


Vo väčšine prípadov je rastlina najúčinnejšia v čerstvom stave. Konzumovať sa však dá aj v podobe šalátov, nevarených bylinkových polievok, ako aj v čerstvej vylisovanej šťave. Sezónny výskyt bylín a nevyhnutnosť rýchleho použitia bránia širšiemu uplatneniu tejto liečby. 

Pozrime sa ako sa dajú bylinky pripraviť.

Macerácia je výluh z drogy za studena pri teplote 15-25 °C. Trvá rozlične dlho - najčastejšie od 30 min do 12 h, ale aj niekoľko dní (podľa ČsL 3 sedem dní), pričom sa výluh občas mechanicky premiešava.
Digescia je rozpúšťanie alebo vylúhovanie tuhých liečiv pri teplote 40-50 °C s rozličnou dĺžkou trvania (až 24 hodín).
Perkolácia je nepretržité vylúhovanie tuhých liečiv v tekutinách pri obyčajnej teplote, za občasného vypustenia perkolátu a doplnenia rozpúšťadla. Poskytuje väčšie množstvo účinných látok ako iné výluhy.
Extractum (extrakt) patrí medzi koncentrovanejšie výluhy. Podľa stupňa zahustenia rozoznávame tekutý (Extractum fluidum), riedky (Extractum tenue), hustý (Extractum spissum) a suchý extrakt (Extractum siccum).
Tinctura (tinktúra) je spravidla liehový výluh drogy. Najčastejšie sa používa spiritus dilutus (60 % lieh), ktorý vylúhuje drogu osobitným spôsobom (rozpúšťaním, maceráciou, perkoláciou, vírivou extrakciou).
Medicinálne vína. Majú, podobne ako liehové tinktúry, kontraindikácie (detský vek, epilepsia, pečeňové choroby atď.). Obsahujú vyluhované drogy.
Sirupus (sirup) je cukrový roztok s prímesou rozličných látok. Používa sa najmä v pediatrii ako chuťové, prípadne vzhľadové korigens. Naši predkovia pripravovali z dužinatých plodov liečivých rastlín liečivé lekváre. Známe boli aj zaváraniny z niektorých častí liečivých rastlín (hrubšie byle a pod.).
Pulvis (prášok) sa pripravuje roztlčením alebo pomletím drogy na jemnú múčku. Užíva sa navlhčený s tekutinami. Na práškovanie sa výhodne používajú liečivé látky, ktoré sa pri vyluhovaní nedostávajú do roztoku.
Decoctum (odvar) je vodný, za tepla získaný výluh rastlinných častí. Varí sa 10 minút (podľa potreby 5-30 min) vo vodnom kúpeli pri teplote asi 90 °C. Po odstavení sa nechá vylúhovať ďalších 15 minút v prikrytej nádobe. Vyvretá voda sa má doplniť a obsah precediť cez sitko, plátno alebo gázu. Zvyčajne sa takto pripravujú tvrdšie časti (ako napríklad kôra, drevo, semená, plody), alebo byle obsahujúce neprchavé, pomalšie sa rozpúšťajúce účinné látky (napríklad triesloviny, kyselinu kremičitú a i.).
Infusum (zapar) sa pripravuje navlhčením drogy a zaliatím vriacou vodou. Po 15-30 minútach vylúhovania v prikrytej nádobe (pri izbovej teplote) sa prefiltruje alebo scedí cez sitko, riedke čisté plátno, respektíve gázu. Pripravuje sa z mäkkých rastlinných častí, ktoré obsahujú ľahko odparovateľné látky (napr. silice - éterické oleje), alebo teplom sa rozkladajúce substancie (napr. arbutín, antrachinónové deriváty).

Podľa ČsL 3 sa odvary a zápary pripravujú takto: vhodne rozdrobená droga sa dôkladne premiešava roztieradlom v porcelánovej roztieračke s trojnásobným množstvom vody izbovej teploty dovtedy, kým nie je rovnomerne prevlhčená. Časť výluhu, vylisovaná z drogy roztieradlom, sa prefiltruje navlhčenou vatou do odváženej liekovky. K droge sa po čiastkach pridáva voda dovtedy, kým sa na navlhčenie drogy a na vymytie vaty nespotrebuje štvrtina predpísaného množstva vody. Zmiešané časti výluhu sa odstavia, droga sa dá do vhodnej porcelánovej, sklenej alebo nehrdzavejúcej nádoby s vekom. Pri odvare sa výluh zaleje zvyšným množstvom vriacej vody a vloží sa na 30 minút do vriaceho kúpeľa. Ešte horúci odvar sa prefiltruje; pri zápare sa výluh zaleje vriacou vodou (3/4 predpísaného množstva) a vloží sa za občasného premiešavania na 5 minút do vriaceho vodného kúpeľa. Zapar sa potom nechá pri izbovej teplote stáť, pričom sa ešte ďalších 45 minút občas premiešava a potom prefiltruje. Výluh sa prefiltruje do macerátu cez vatu v použitom lieviku; droga i vata sa podľa potreby vylisujú, alebo premyjú takým množstvom vody, ktoré zabezpečí po zmiešaní predpísané množstvo výluhu. Príprava odvarov a záparov podľa ČsL 3 je veľmi zložitá a zdĺhavá, preto sa na ich prípravu v domácnosti odporúčajú jednoduchšie postupy.

Pri príprave čajovín, ktoré majú rozličné obsahové látky, sa používa kombinovaný postup. Ak čajovina obsahuje silice i triesloviny, robí sa zapar aj odvar: polovičným množstvom vody sa čajovina zaparí, po scedení sa v druhej polovici vody povarí; po precedení sa obidve množstvá vody spolu zlejú. Ak sú v zmesi slizové látky a silice, kombinuje sa macerát so záparom: v polovičnom množstve vody sa čajovina nechá aspoň 30 min za studena vylúhovať, po scedení sa zaleje rovnakým množstvom vriacej vody a zakryté sa nechá postáť. Precedené výluhy sa spolu zmiešajú. Pri čaj ovine s veľmi rozdielnou hmotnosťou (napr. kvety so semenami) je potrebné pred odoberaním dávok celé množstvo premiešať, aby ťažšie časti neostali naspodku. Odporúča sa tvrdšie zložky zmesi variť dlhšie a mäkšie pridať tesne pred odstavením.

Výluhy sa majú pripravovať a podávať vždy čerstvé, bezprostredne pred použitím.

Už pri niekoľkohodinovom uskladňovaní v termoske môže nastať rozklad účinných látok a rozmnoženie mikroorganizmov, a to najmä v macerátoch a záparoch. Na prípravu i podávanie treba použiť inertný materiál, ako je sklo, porcelán, kamenina či smaltované nádoby s neporušenou ochrannou vrstvou a pod. Sitka, filtre, lieviky i pokrývky musia byť z antikoróznych materiálov. Aj pri krátkodobom uskladnení má byť nádoba s pripraveným čajom prikrytá, aby nenastala reakcia so vzdušným kyslíkom, alebo sekundárna kontaminácia.

Prečo sa musia výluhy pripravovať vždy čerstve? Aj o tom sú prednášky.

Prednášky na tému AFRODIZIAKA, príprava bylinných zmesy a podobné témy podľa zaujmu si môžete objednať tu. Sú určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnu cenu... (len cestovne naklady).

Literatúra: Kresanek-Dugas: Prirucny atlas liecivych rastlin, wikipedia.org,
Foto: Wikimol
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger