Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Med zo stromov a kríkov 1 časť

Med zo stromov a kríkov 1 časť

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 9. apríla 2014 | 10:59

Med je univerzálny všeliek. ale uvažovali ste ako sa jednotlivé druhy medu dajú využiť v terapii?

Prikladám vám ukážky z drevín a kríkov.

Javorový med má sýto zlatú, jantárovú farbu, niekedy s ľahkým zeleným odtieňom, má výraznú vôňu podobnú javorovému sirupu a lahodnú chuť. Rýchlo jemne kryštalizuje. Odporúča sa pri liečbe alergií, vzhľadom k vyššiemu obsahu peľu, ktorý pôsobí ako antigén. Je rýchlo stráviteľný, vhodný na chlieb, nie veľmi do čaju, pre intenzívnu vôňu.

Broskyňový med býva naružovelý, príjemnej vône a chuti. Kryštalizuje rýchlo, jemnozrnne. Pomáha pri krvotvorbe, detoxikácii organizmu, má mierny laxatívny účinok.

Čerešňový med je svetlo oranžový až červenkastý, mandľovo voňavý, má príjemnú chuť, kryštalizuje pomerne rýchlo, v stredných kryštáloch, svetložlto až sivo, je vzácny. Detoxikans, regeneračný účinok, diuretikum, proti reume, spevňovanie kapilár, tkaniva.

Mišpuľový med je jantárový až tmavojantárový s červeným odtieňom, s kvetinovo ovocnou vôňou, sladký a chutný. Má upokojujúce účinky, prospieva zraku, účinný pri chudokrvnosti, má dermatologický účinok, adstringentne pôsobí proti hnačke, úplavici. Dorába sa v Španielsku.

Čučoriedkový med býva svetlý alebo mierne jantárový s príjemnou vôňou, kryštalizuje veľmi tvrdo, belavo, je vzácny. Vhodný pre deti. Pre detský tráviaci trakt, proti hnačkám, dezinficiens. Vitamínový med, zvyšuje odolnosť proti chorobám, revitalizujúci účinok. Veľmi vhodný proti očným ochoreniam, šeroslepote.

Malinový med má svetložltú farbu, je aromatický s kvetinovou vôňou, má lahodnú chuť, rýchlo kryštalizuje do biela, jemnozrnne, je vhodný k pastovaniu. Účinkuje proti nachladeniu, má povzbudzujúce účinky proti chronickej únave a poklesu výkonnosti. Malinový med sa užíva ako náhrada cukru, vhodný pre deti, športovcov.

Agátový med je skoro bezfarbý, svetlý, jasnožltý, niekedy dozelena, číry, výraznej vône po agátových kvetoch, typickej chuti, ľahký. Ostáva dlho tekutý, čo vychádza z väčšieho pomeru fruktózy (42,7%) ku glukóze (26,5%). Kryštalizuje jemnezrnito, v bielej až zlatožltej farbe. Má ľahko laxatívny účinok, je antispazmatický. Nemá vplyv na aciditu žalúdka. Liečba ekzému a neurodermatis. Pri pravidelnom užívaní znižuje krvný tlak, má sedatívny účinok.

Gaštanový med je tmavý, červenohnedej farby, výraznej korenistej arómy, veľmi výraznej, mierne horkastej chuti. Má pozitívny vplyv na celý tráviaci systém, stimuluje činnosť čriev, uľahčuje prácu preťaženej pečene a žlče a chráni žalúdočnú a črevnú sliznicu. Má antispazmatický účinok. Odporúča sa pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva, pozitívne ovplyvňuje obnovu trávenia a tvorbu tráviacich štiav po operácii žlčníka. Čistí krv, zlepšuje cirkuláciu, pomáha pri kŕčových žilách. Do čajov nie je príliš vhodný pre silnú zmenu arómy.

Lipový med patrí medzi celkovo najlepšie medy, a je to jeden z domácich jednodruhových medov. Lipový med má svetložltú farbu, v kombinácii s lipovou medovicou až oranžovožltú, je číry, má lahodnú, príjemnú chuť, voňavú arómu lipového kvetu. Pôsobí proti nachladeniu v zime, horúčkam, má protizápalový účinok, pôsobí pri liečbe akútnych aj chronických zápaloch horných dýchacích ciest, prieduškovej astme, zápaloch krku, nosných dutín, priedušiek, pri angíne, podporuje vykašliavanie a potenie. Zlepšuje metabolizmus, detoxikuje. Má diuretický účinok a pre vysoký obsah antibiotických látok sa používa na liečenie močových ciest, reumatických ochorení. Pôsobí lokálne antisepticky (septické rany, popáleniny), antispazmaticky, sedatívne, odstraňuje nespavosť. Použitie pri liečbe neurózy a migrény. Je veľmi vhodný s lipovým čajom, jeho aróma sa veľmi dobre spája s bylinnými čajmi.

Bukový med z medovice je hustý, má tmavšiu farbu u nás so zelenými odtieňmi, u austrálskych a novozélandských bukov s červenými, má jablkovokaramelovú jemnú chuť. Vhodný k užívaniu na tráviaci trakt. Antibakteriálne, antioxidačné účinky.

Hlohový med je svetlo až tmavohnedý, s príjemnou orechovou príchuťou a vôňou hlohových kvetov. Kryštalizuje pomerne neskoro, hrubozrnne. Väčšinou sa pridáva do zmesí medov. Hlohový med patrí medzi kvalitné medy, podporuje kardiovaskulárny systém, normalizuje vysoký krvný tlak, upokojuje, efektívny pri srdcovej arytmii. Vhodný pre starších ľudí. Pri liečení rakoviny štítnej žľazy. Dorába sa v Anglicku.

Borovicový med (Pinus sylvestris), je tmavý, výraznejšej chuti, vydrží dlhšie tekutý. Má baktericídne účinky.

Jedľový med (Abies alba Mill.), má tmavojantárovú farbu so zeleným odtieňom, jemne karamelovú alebo orechovú vôňu s ľahko živicovou, balzamovou arómou, príjemnú maslovú, stredne sladkú chuť, s krátkou dochuťou, vydrží dlho tekutý, má tekutú maslovitú konzistenciu.Jedľový med je vysoko biogénny, má liečivé účinky pri ochorení dýchacích ciest, má antianemické, antiseptické vlastnosti.

Černicový med je veľmi kvalitný, má jantárovú až tmavojantárovú farbu, prenikavú kvetinovú vôňu, výraznú sladkú, ovocnú chuť. Pomaly a jemne kryštalizuje. Liečivé účinky tohto medu sú najmä v oblasti žalúdka a čriev, pri ťažkostiach s vyprázdňovaním, hemoroidmi, črevnými stenami a pod. Regeneruje cievne steny. Ďalej pôsobí proti rakovine, najmä rakovine štítnej žľazy. Účinkuje taktiež pri pľúcnych ochoreniach, angíne, prechladnutí, kašli, zápaloch ústnej dutiny. Účinkuje proti únave, revitalizuje.

Vresový med je jedným z najlepších a najdrahších medov, to najmä pre ťažké získanie a spracovanie. Má jantárovú farbu, oranžového, až granátového odtieňa, opalizuje dozelena, má stredne intenzívnu, príjemnú, trvácu vôňu po siliciach vresu, menej sladkú, mierne trpkasto-ostrú trvácu chuť. Je veľmi hustý a gélovitej konzistencie (vďaka vysokému obsahu bielkovinových a koloidných zložiek), často s bublinkami vzduchu, je tixotropný, po zamiešaní na chvíľu skvapalnie, po čom sa opäť stáva gélom. Kryštalizuje pomaly, jemnozrnne, do žltohnedej farby. Používa sa najmä ako diuretikum na obličky, prostatu a močový mechúr, a na opuchy srdcového pôvodu, taktiež na liečbu reumatizmu a dny. Používa sa proti hnačke, upokojuje pri žalúdočných potiažach. Je dokázaný účinok proti únave. Zvonka môže byť použitý v kozmetike. Má vysoký obsah stopových prvkov, enzýmov, hormónov, vitamínu B.

Brečtanový med známy z južnejších oblastí Európy, je jantárovo sfarbený, má dymovú vôňu, menej sladký, nahorklý, rýchlo jemne kryštalizuje, niekedy už v plástoch, v maslovitú šedivožltú hmotu, pričom tmavne. Použitie pri ochoreniach dýchacích ciest, proti kašľu, spazmolytikum, upokojujúci účinok. (cudzokrajné dreviny)

Jahodovcový med z jahodového stromu, (Arbutus unedo), je tmavojantárový so zeleným odtieňom, má výraznú vôňu po brečtane, sladkom drievku, horkých bylinách a vosku, má kávovú, mierne sladkú, kyslohorkú chuť, ktorá časom slabne, dochuť je krátka. Kryštalizuje rýchlo, jemnozrnne, tekutokrémovo, dohneda. Aktivizuje cirkuláciu krvi, pôsobí antireumaticky, diureticky, antisepticky na močové cesty, antialergicky, proti astme. Jahodovník býva súčasťou makchiových porastov, z ktorých sa v Stredomorí dorába viacdruhový makchiový med. Makchie sa skladajú z vresovcov, levandúľ, asfodeliek, rozmarínu, bodľačia a i. Ide o vynikajúce medy, s výrazným antiseptickým účinkom.

Vresovcový med (Erica arborea), je jantárový, veľmi voňavý, chuťou pripomínajúci kakao. Obvykle kryštalizuje rýchlo, do svetlohneda. Močové antiseptikum, diuretikum, antianemikum, črevné dezinficiens. Vzhľadom k zvláštnej chuti, nevhodný na kuchynské použitie. Produkcia je v Taliansku, Španielsku a severnej Afrike.

Myrtový med má jantárovú farbu, kvetinovú vôňu po myrtových bobuliach, jemnú ale veľmi trvalú chuť, obvykle kryštalizuje rýchlo, jemnozrnne, nie krémovo ale tvrdo, šedobielo. Myrtový med je antiseptikum, pôsobí proti infekciám, má adstringentné účinky na tráviaci trakt, hemostatikum.

Kávovníkový med má svetlohnedú farbu, je stredne aromatický, s veľmi jemnou chuťou kávy, príjemne sladký, má tekutokrémovú jemnozrnnú konzistenciu, rýchlo svetlo kryštalizuje. Dopĺňa citrusový med. Kávovníkový med má antioxidačné účinky. Redukcia rizika vzniku rakoviny, parkinsonovej choroby, cukrovky, ochorení pečene, kardiovaskulárnych ochorení. Najväčšia produkcia na kávových plantážach v Brazílii a Kolumbii.

Arganový med (Argania spinosa), má jantárové sfarbenie, pôsobí ako antiseptikum.

Maslovníkový med maslovník africký (Vitellaria paradoxa), má tmavojantárové až čierne sfarbenie, patrí medzi najtmavšie medy. Antioxidatívny účinok, dermatologický revitalizačný účinok, med sa dorába v strednej Afrike.

Citrusový med je svetlojantárový, sýto žltooranžový, má jemnú vôňu pomarančových kvetov, je sladký, lahodný, hustý, kryštalizuje jemnozrnne bielo. Má upokojujúci účinok. Revitalizuje, blahodárne pôsobí na organizmus, zdravie pokožky a tkanív, posilňuje imunitu. Citrusový med pochádza z rôznych druhov citrusov, dorába sa najmä vo Francúzsku, Španielsku, Mexiku, v Južných USA.

Citrónovníkový med je slamovožltý, s kvetinovou, sviežou arómou, príjemne aromatickou príchuťou, kryštalizuje pomalšie, po kryštalizácii je svetložltý. Pôsobí detoxikačne a remineralizačne.

Pomarančovníkový med je skoro bezfarebný, svetlojantárový, s vôňou pomarančového kvetu, príjemne aromatický, s kvetinovou chuťou, sladký, kryštalizuje pomalšie, po kryštalizácii je perleťovo biely. Má upokojujúce vlastnosti, pomáha pri nespavosti, má roboračné vlastnosti. Okrem týchto poznáme aj bergamotový, mandarinkový med a i., ktoré majú podobné senzorické vlastnosti.

Meskitový med (Prosopis glandulosa), je jasnožltý až jantárový, menej sladký, s nevýraznou ovocnou arómou. Kryštalizuje strednozrnne, krémovo, béžovo. Lieči tráviace ťažkosti, má antibakteriálne účinky, pôsobí dermatologicky, taktiež ako oftalmologikum.

Quillaja med (Quillaja Saponaria), je svetlojantárový, kryštalizuje jemnozrnne, svetlo. Má antioxidatívny účinok.

Ulmo med (Eucryphia cordifolia), má jantárovú farbu, anízovojazmínovú vôňu, s korenistým nádychom, maslovú vanilkovokaramelovú chuť. Antioxidačné účinky, účinky pri Alzheimerovej chorobe.

Tualang med (Koompassia excelsa), má jantárové sfarbenie. Má silný baktericídny a bakteriostatický účinok.

Eukalyptový med sa dosť líši vo farbe a chuti, býva svetlojantárový až mierne tmavočervený, ale aj so zeleným nádychom, má eukalyptovú, stredne intenzívnu vôňu, má príjemnú sladkú, mierne nakyselú chuť, mentolovú príchuť, pomerne rýchlo kryštalizuje, strednozrnne. Eukalyptový med je antiseptikum a dezinficiens, používa sa na ošetrovanie odrenín, rán, vredov, popálenín. Tiež je účinný pri bodnutí hmyzom. Odporúča sa na čistenie krvi, močových ciest, pre pacientov trpiacich reumatizmom, lumbagom, stuhnutými svalmi, bolesťami, aj bolesťami nervov. Má analgetické účinky. Masírovaný v kruhových pohyboch pomáha zmierniť bolesti svalov a kĺbov. Pôsobí ako ochrana proti nachladnutiam, na dýchacie cesty a bolestiam hlavy. K rannému a popoľudnajšiemu čaju, alebo aj do mlieka. Opatrne deťom a slabším ľuďom.

Melaleukový med (Melaleuca), býva tmavý aj svetlý, podľa druhu melaleuky, s citrónovou vôňou a silnou chuťou. Lieči respiračné ochorenia.

Manuka med (Leptospermum scoparium), je červenojantárový, má karamelovodrevitú vôňu s intenzívnou bylinnou arómou, je menej sladký, kryštalizuje oranžovo, okrovo. Lieči chrípku a bolestivé hrdlo, pálenie záhy a reflux, syndróm dráždivého čreva, bolesti brucha, žalúdočné vredy, zápal žalúdka, ezofagitídu, ulceróznu kolitídu. Vnútorné užívanie tohto medu, jeho množstvo, je presne stanovené. Zvonka na liečenie infikovaných rán, bodnutí hmyzom, kožných ochorení, akné, ekzému, preležanín, chirurgických rán, jaziev. Med má antibiotické, antiseptické, regeneračné účinky, je to medicinálny med a označenie active manuka honey, vyjadruje jeho biogénne vlastnosti.

Leatherwood med (Eucryphia lucida), má oranžovú až tmavojantárovú farbu, kvetovú vôňu, balzamikovocitrusovú arómu, má čistú a sviežu pikantnú chuť, je chutný, kryštalizuje jemnozrnne, krémovo, okrovožlto. Má antibakteriálne účinky a patrí medzi ostrovné medy z veľmi čistého prostredia. V rámci Tasmánie má med 150 ročnú tradíciu.

Upozorňujem že návody majú iba informatívny charakter, autor neručí za žiadne škody spôsobené užívaním, alebo nesprávnym použitím.

Med patri aj medzi 10 top afrodiziaka.
Možnosti a informácie ako aj poradenstvo v rámci fytoterapie Vám môžem poskytnúť na mojich prednáškach.
Prednášky nie len na tému BYLINIEK a KORENÍN, príprava bylinných zmesi a podobné témy podľa záujmu si môžete objednať tu. Sú určené pre širokú verejnosť.
Prednášky trvajú priemerne 1 hodinu a k tomu poskytujem priestor aj na diskusiu.

Foto: Laco Filo
Použitá literatúra: wikipedia.org, ZEILER, C. 300 rád pre včelárov. Bratislava: Príroda, 1990 JURÍK, A. Medonosné rastliny. Bratislava: Príroda, 1979 HARAGSIM, O. Včelařské dřeviny. Praha: Grada, 2004
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger