Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Chronický únavový syndrom

Chronický únavový syndrom

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 16. augusta 2018 | 13:53

Chronický únavový syndróm (CHÚS) je súčasný názov poruchy charakterizovanej vyčerpávajúcou únavou a rôznymi súvisiacimi fyzickými, orgánovými a neuropsychologickými ťažkosťami.

Klinické prejavy CHÚS zahŕňajú únavu, ťažkosti s koncentráciou, bolesti hlavy, bolesť v krku, citlivé lymfatické uzliny, svalové bolesti, bolesti kĺbov, horúčka, ťažkosti so spánkom, psychické problémy (ako aj depresia), alergie, brušné kŕče, rýchly pulz, bolesť na hrudníku a nočné potenie.
Väčšina pacientov s CHÚS je zvyčajne vo veku 25 až 45 rokov, aj keď sú popísané prípady v detstve a v strednom veku.

Rozličné názvy syndrómu odzrkadľujú rovnako početné a kontroverzné hypotézy o jeho etiológii. Často je po infekcii spojená s imunologickými poruchami a bežne ju sprevádza depresia. Štúdie na pacientoch s chronickým únavovým syndrómom dokumentovali abnormality endokrinnej funkcie v súlade so znížením produkcie hormónu uvoľňujúceho kortikotropín v hypotalame.

Typický prípad syndrómu chronickej únavy vzniká náhle u predtým zdravej aktívnej osoby. Inak nezanedbateľné ochorenie podobné chrípke alebo akýkoľvek iný akútny stres funguje ako spúšťač CHÚS. Jeho dôsledkom je nenápadné vyčerpanie. Ďalšie príznaky, ako sú bolesti hlavy, bolesť v krku, citlivé lymfatické uzliny, bolesti svalov a kĺbov a častá horúčka, vedú k presvedčeniu, že infekcia pretrváva a vyžaduje si lekársku pomoc. Po niekoľkých týždňoch dôjde k oslabeniu vplyvom opätovného ochorenia napr. bolesti krku, keď sa objavia ďalšie znaky syndrómu, ako je narušený spánok, ťažkosti s koncentráciou a depresia.

Na vylúčenie iných možných príčin symptómov pacienta sa vyžaduje fyzické vyšetrenie a bežné laboratórne testy. Významné poznatky silne argumentujú v prospech iných procesov. Avšak žiadnym laboratórnym testom, bez ohľadu na to, ako je ezoterický alebo exotický, nedá sa diagnostikovať tento stav alebo merať závažnosť CHÚS.

Mnohé príznaky CHÚS reagujú na liečbu. Nesteroidné protizápalové lieky môžu zmierniť bolesti hlavy, difúznu bolesť a horúčavu. Antihistaminiká alebo dekongestanty môžu pomôcť alergickej rinitíde a sinusitíde u pacientov s CHÚS. Nesedatívne antidepresíva zlepšujú náladu a rozháraný spánok a tak do určitej miery zmierňujú únavu.

Typické vzory TCM pre syndróm chronickej únavy:

Nedostatok Qi sleziny je charakterizovaný chabosťou končatín, zlou chuti do jedla, bledý jazyk s bielym povlakom.
Nesúlad medzi pečeňou a slezinou je charakterizovaný mentálnou depresiou, vzdychaním, únavou, zníženým príjmom potravy, brušným rozpadom, bledým jazykom s bielym povlakom
Krvná stáza kvôli nedostatku qi je charakterizovaná slabosťou ducha, zlosťou, somatickou bolesťou, nespavosťou, bledým jazykom s bielym povlakom.
Iný nedostatok pečene a obličiek ktorý sa vyznačuje slabosťou, zábudlivosťou a nespavosťou a bolesťou a slabosťou bedrových a kolenných kĺbov, tinitus, sucho v krku a ústach, horúce pocity v hrudníku, dlaňach a chodidlách, nočné potenie, červený jazyk.
Nedostatok Yangu sleziny a obličiek, charakterizovaný chladnými končatinami, nepriechodnosťou, chladom a bolesťami v páse a kolenných kĺboch, bledý jazyk s bielym povlakom

Byliny sú najvhodnejšou liečbou pre CHÚS. Ak sa pacienti po dvoch mesiacoch cítia lepšie a ukončia liečbu, CHÚS sa vo väčšine prípadov vráti. Je potrebný pravidelný program trvajúci najmenej tri - šesť mesiacov, po ktorom nasledujú pravidelné návštevy, kým všetky príznaky nezmiznú. Ak má pacient niekoľko rokov CHÚS, šesťmesačný plán liečby je nedostatočný a je ho potrebné predĺžiť. Inými spôsobmi bude mať liečba prospech vo vyvážení stravy, dopĺňať minerály a mierne cvičenia ako qi gong, tai ji quan, rýchla chôdza a pravidelné dlhé prechádzky.

Máte problém? Chcete sa porozprávať? Dať sa dokopy? Objednajte si termín.


Photo
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger