Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Pažítka - Allium schoenoprasum

Pažítka - Allium schoenoprasum

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 19. mája 2020 | 14:59

Pažítka sa pestovala v Ázii už pred 4 000 rokmi v Číne a Európe od stredoveku, na liečebné aj kulinárske účely. Dnes sa pažitka prirodzene používa ako kulinárska bylina s jemnou cibuľovou chuťou.

Pažítka je voňavá, vždyzelená bylina s prevažne cibuľovou chuťou a nádychom cesnaku.

Nutričná hodnota

Vitamíny:
Vitamín B1 (tiamín), Vitamín B2 (riboflavín), Vitamín B3 (niacín), Vitamín B5 (kyselina pantoténová), Vitamín B6 (Pyridoxín), Vitamín 9 (folát), cholín, Vitamín C (kyselina askorbová), Vitamín E (alfa-tokoferol), Vitamín K (fylochinón)

Minerály: 
vápnik, železo, horčík, magnézium, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, selén,

Ako ju používať

Pažítka sa používa v omáčkach, v čerstvých šalátoch, v kombinácii s vajíčkami ako omeleta, so smotanovým syrom, ako ochutená korenina v polievkach a zemiakoch.

Pažítka zmiešajte so zmäknutým maslom a pridajte do grilovaného steaku, kurčaťa alebo teľacieho mäsa.
Nasekané listy sa používajú na ozdobenie kyslej smotany ako klasický doplnok k pečeným zemiakom.
Pažítka sa používa čerstvá a bežne sa pridáva do vajec, pečených zemiakov a krémových polievok.
Čerstvé listy sú vynikajúce na výrobu bylinných octov a masla.

Zmiešajte 2 polievkové lyžice nakrájaných čerstvých pažítok na pol šálky zmäknutého masla, smotanového syra alebo použite zmes oboch na chutnú bylinkovú nátierku.

Nakrájané čerstvé a na jemné rezy sa používajú v zelených šalátoch, uhorkových šalátoch alebo posypaných nakrájanými paradajkami.
Listy a cibuľky sa používajú na ozdobenie a ochutenie polievok a šalátov, ako aj na omelety, mäkké syry a omáčky, ako je remuláda a ravigota.
Kvety majú jemnú cibuľovú príchuť a pridávajú sa sypané do šalátov.
Listy sa nakrájajú na drobno sa používajú ako korenie alebo ozdoba na posypanie jedla tesne pred podávaním.

Iné tradičné použitia a výhody pažítka

Pažítka pozostáva zo značného množstva vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej sú dobrým doplnkom moderných receptúr na obnovu životne dôležitých živín, ktoré sa pri varení stratia.
Podporuje dobré trávenie a zabraňuje nepríjemnému dychu.
Má diuretický účinok, ktorý zníži vysoký krvný tlak.
Pažítka, nasekaná a posypaná na jedlo má napomáhať tráveniu.
Čínska pažítka sa už dlho používa ako rastlinný liek na zotavenie sa z únavy.
Uvádza sa, že pažítka má priaznivý vplyv na obehový systém.
Mierne protizápalové vlastnosti v pažítke môžu znížiť pravdepodobnosť reumatoidnej artritídy, ak sa konzumujú každý deň.


Kontraindikácie: 

Alergické reakcie a kontaktná deramtitída u citlivých jedincov. Vo vysokých dávkach spôsobuje podráždenie žalúdka, pálenie záhy,  nevoľnosť, vracanie, hnačku, plynatosť, nadúvanie, miernu ortostatickú hypotenziu, návaly horúčavy, tachykardiu, bolesti hlavy,  nespavosť, potenie, závraty a nepríjemný zápach tela.

Pohľad z tradičnej čínskej medicíny:

Účinky pažítky na zdravie ako potraviny

Pažítka má chuť pikantnú a má ohrievajúce vlastnosti. Pôsobí tak, že posilňuje obličky, dodáva yang a energiu tepla do spodnej časti tela a pomáha tak zlepšovať krvný obeh.

Ohrieva studené ruky a nohy
Príznaky nedostatku yangu obličiek a sleziny yangu sa môžu zmierniť, ak do jedál pridáte pažítku.

Pomáha zmierniť bolesť kĺbov v chladnom období
Keďže pažítka môže zahrievať a zlepšovať krvný obeh v tele, je ideálnym jedlom jesť v chladnom období, aby sa zmiernili alebo zabránili nasledujúcim príznakom: chlad okolo kĺbov, bolesť kĺbov je horšia najmä v zime alebo chladnom dni.

Pomoc pri zlepšovaní impotencie
Čínska medicína považuje obličkový yang za dominantnú sexuálnu funkciu. V čínskej bylinnej medicíne nazývajú pažítkou rastlinu, ktorá „zvyšuje yang so sexuálnymi funkciami“. Ak trpíte impotenciou, môžete jesť pažítku v jedle, aby ste zlepšili svoj stav.

Ďalšie recepty: Pažítka s kuracou pečienkou
                         Kuracie mäso so zelerom a pažítkou

FOTO

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger