Pažítka je voňavá, vždyzelená bylina s prevažne cibuľovou chuťou a nádychom cesnaku.
Nutričná hodnota
Vitamíny:
Vitamín B1 (tiamín), Vitamín B2 (riboflavín), Vitamín B3 (niacín), Vitamín B5 (kyselina pantoténová), Vitamín B6 (Pyridoxín), Vitamín 9 (folát), cholín, Vitamín C (kyselina askorbová), Vitamín E (alfa-tokoferol), Vitamín K (fylochinón)
Minerály:
vápnik, železo, horčík, magnézium, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, selén,
Ako ju používať
Pažítka sa používa v omáčkach, v čerstvých šalátoch, v kombinácii s vajíčkami ako omeleta, so smotanovým syrom, ako ochutená korenina v polievkach a zemiakoch.
Pažítka zmiešajte so zmäknutým maslom a pridajte do grilovaného steaku, kurčaťa alebo teľacieho mäsa.
Nasekané listy sa používajú na ozdobenie kyslej smotany ako klasický doplnok k pečeným zemiakom.
Pažítka sa používa čerstvá a bežne sa pridáva do vajec, pečených zemiakov a krémových polievok.
Čerstvé listy sú vynikajúce na výrobu bylinných octov a masla.
Zmiešajte 2 polievkové lyžice nakrájaných čerstvých pažítok na pol šálky zmäknutého masla, smotanového syra alebo použite zmes oboch na chutnú bylinkovú nátierku.
Nakrájané čerstvé a na jemné rezy sa používajú v zelených šalátoch, uhorkových šalátoch alebo posypaných nakrájanými paradajkami.
Listy a cibuľky sa používajú na ozdobenie a ochutenie polievok a šalátov, ako aj na omelety, mäkké syry a omáčky, ako je remuláda a ravigota.
Kvety majú jemnú cibuľovú príchuť a pridávajú sa sypané do šalátov.
Listy sa nakrájajú na drobno sa používajú ako korenie alebo ozdoba na posypanie jedla tesne pred podávaním.
Iné tradičné použitia a výhody pažítka
Pažítka pozostáva zo značného množstva vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej sú dobrým doplnkom moderných receptúr na obnovu životne dôležitých živín, ktoré sa pri varení stratia.
Podporuje dobré trávenie a zabraňuje nepríjemnému dychu.
Má diuretický účinok, ktorý zníži vysoký krvný tlak.
Pažítka, nasekaná a posypaná na jedlo má napomáhať tráveniu.
Čínska pažítka sa už dlho používa ako rastlinný liek na zotavenie sa z únavy.
Uvádza sa, že pažítka má priaznivý vplyv na obehový systém.
Mierne protizápalové vlastnosti v pažítke môžu znížiť pravdepodobnosť reumatoidnej artritídy, ak sa konzumujú každý deň.
Kontraindikácie:
Alergické reakcie a kontaktná deramtitída u citlivých jedincov. Vo vysokých dávkach spôsobuje podráždenie žalúdka, pálenie záhy, nevoľnosť, vracanie, hnačku, plynatosť, nadúvanie, miernu ortostatickú hypotenziu, návaly horúčavy, tachykardiu, bolesti hlavy, nespavosť, potenie, závraty a nepríjemný zápach tela.
Pohľad z tradičnej čínskej medicíny:
Účinky pažítky na zdravie ako potraviny
Pažítka má chuť pikantnú a má ohrievajúce vlastnosti. Pôsobí tak, že posilňuje obličky, dodáva yang a energiu tepla do spodnej časti tela a pomáha tak zlepšovať krvný obeh.
Ohrieva studené ruky a nohy
Príznaky nedostatku yangu obličiek a sleziny yangu sa môžu zmierniť, ak do jedál pridáte pažítku.
Pomáha zmierniť bolesť kĺbov v chladnom období
Keďže pažítka môže zahrievať a zlepšovať krvný obeh v tele, je ideálnym jedlom jesť v chladnom období, aby sa zmiernili alebo zabránili nasledujúcim príznakom: chlad okolo kĺbov, bolesť kĺbov je horšia najmä v zime alebo chladnom dni.
Pomoc pri zlepšovaní impotencie
Čínska medicína považuje obličkový yang za dominantnú sexuálnu funkciu. V čínskej bylinnej medicíne nazývajú pažítkou rastlinu, ktorá „zvyšuje yang so sexuálnymi funkciami“. Ak trpíte impotenciou, môžete jesť pažítku v jedle, aby ste zlepšili svoj stav.
Ďalšie recepty: Pažítka s kuracou pečienkou
Kuracie mäso so zelerom a pažítkou
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.