Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , » Čerešňa vtáčia (divorastúca) / Prunus avium L.

Čerešňa vtáčia (divorastúca) / Prunus avium L.

Natura Medicatrix: Laco Filo v pondelok 12. júna 2023 | 13:26

 

Čerešňa vtáčia (divorastúca) / Prunus avium L.

 Čerešňa sa tradične používa na zmiernenie chronických ochorení, ktoré sa vyznačujú zvýšeným oxidačným stresom, ako je neuropatia. Čerešne pomáhajú inhibovať oxidačný stres a znižujú zápal, čo môže pomôcť znížiť symptómy súvisiace s artritídou. Navyše môžu znížiť hladinu kyseliny močovej vo vašom tele, vďaka čomu sú obzvlášť prospešné pre ľudí s dnou, znižujú kyselinu močovú – zvyčajne v priebehu niekoľkých hodín.

 Bobule majú vysoký obsah flavinoidných antioxidantov, čo znamená, že ide o potraviny, ktoré zvyšujú testosterón prostredníctvom ochrany buniek Leydigu pred zápalovými reakciami.

Obsahuje vysokú hladinu antioxidantov: antokyány podporujúce antioxidačnú aktivitu a kvercetín, ktorý pomáha regulovať krvný tlak.

Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, draslíka, železa, sodíka, fosforu, kobaltu, medi, mangánu, selénu, zinku a vitamínov A a C. Okrem dôsledného príjmu antioxidantov je čerešňová šťava prospešná aj svojimi protizápalovými vlastnosťami na úrovni svalov.

Jednotlivé účinky čerešne vtáčej:

Kvet: Výťažok z čerešňového kvetu tiež napomáha schopnosti pomôcť pri podráždenej pokožke. Čerešňový kvet prospieva zdraviu tým, že znižuje zápal a oxidačné poškodenie, ktoré vedie k starnutiu.

Ovocie: urologické ochorenia, dnavá artritída, expektorans, gastrointestinálne poruchy, antihyperglykemické, regulácia spánku, obezita

Listy:  antihyperglykemický, antioxidant, hypertenzia, kardiovaskulárne ochorenia, znižuje cholesterol, proti bolesti

Stonky: urologické ochorenia, antihyperglykemická, diuretická, antibakteriálna aktivita, antihypercholesterolemická,

Kôra: Nálev z kôry sa používal pri liečbe horúčky, bronchitídy, kašľa a prechladnutia, infekcií a otravy krvi. Odvar z vnútornej kôry sa používal pri liečbe laryngitídy. Vnútorná kôra je používaná aj v sirupoch proti kašľu, sedatívach a tonikách.

Živica: Aromatickú živicu možno získať vytvorením malých rezov v kmeni. Používa sa ako inhalačná látka pri liečbe pretrvávajúceho kašľa.

Západna naturopatia:

Afinita k orgánom:  pľúca, maternica

Chuť/teplota: horká, sťahujúca, osviežujúca

Kľúčové účinky: analgetikum, antioxidačné, antiarytmické, relaxačné, regeneračné, antibakteriálne, antikonstiriktívne (priedušky), protizápalové, fungicídne

Liečivé využitie: Znižuje krvný tlak, uvoľňuje svaly a upokojuje maternicu. Kôra má tiež dostatok kyanovodíka na zastavenie kašľa bez toho, aby bola jedovatá, ale používajte opatrne! Vo väčších dávkach alebo s použitím semien, ktoré majú vyššiu koncentráciu.

 

Tradičná čínska medicína:

Afinita k orgánom: pľúca, hrubé črevo, tenké črevo, slezina

Chuť/teplota: mierne sladká, štipľavá, studená, suchá.

 Kľúčové účinky: zvlhčujúce, podporuje močenie. Zlepšuje cirkuluje Qi, upokojuje nervy, upokojuje ducha, obnovuje srdce, pľúca a črevá, vysušuje hlien, znižuje zápal, tonizuje hornú časť tepla.

 Liečivé využitie: Zvlhčuje črevá a uvoľňuje črevá, znižuje edémy. Astma, tlak hrudníka, vyčerpanie, strata chuti do jedla, nočné potenie, výtok z nosa (najmä vlhký chlad).

 Lekárske použitie: antitusikum, adstringentný, diuretikum, tonikum

Plody sú sťahujúce, močopudné a tonizujúce. Odvar sa používa pri liečbe cystitídy, edému, bronchiálnych ťažkostí, uvoľnenosti čriev a anémii.

 Etnomedicína:

Táto rastlina má viacero zdravotných výhod v tradičnej medicíne na liečbu bolesti na hrudníku, malárie a horúčky. Ďalšími tradičnými spôsobmi použitia sú: hnačka, alergie, bolesti žalúdka, ochorenia prostaty a obličiek. Kôra divokej čerešne je najznámejšia ako prostriedok na potlačenie kašľa. Obsahuje zložku amygdalín, ktorá sa široko používa na zmiernenie kašľa prostredníctvom inhibície kašľacieho reflexu. Zložky v kôre divokej čerešne pomáhajú znižovať zápal, uvoľňujú kŕče v hladkých svaloch a pôsobia ako adstringentné látky na tkanivá. Používa sa aj pri hnačke, dne, poruchách trávenia, bolesti a rakovine. Používa sa tiež v sirupoch proti kašľu, pretože má sedatívne účinky (ospalosť), expektorans (prečisťuje hlieny), vysušuje a tlmí kašeľ. V potravinách a nápojoch sa divoká čerešňa používa ako dochucovadlo.

 Recept:

Ako používať divokú čerešňovú kôru?

Pridajte 1 čajovú lyžičku do čajovej gule a lúhujte v prevarenej vode, zakrytú 10 minút. Oslaďte podľa chuti. Pite 1 šálku na potlačenie dráždivého kašľa až trikrát denne. Normálne sa kôra varí, aby sa vytvoril odvar, ale v prípade kôry divokej čerešne niektorí bylinkári odporúčajú iba horúci nálev.

Foto


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger