Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » Materia medica: Psyllium - Plantago psyllium L.

Materia medica: Psyllium - Plantago psyllium L.

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 18. júna 2020 | 13:37

Psyllium - Plantago psyllium L.

Farmakológia: Psyllii semen

Bylina pozostáva zo sušených zrelých semien rastlín Plantago psyllium L. a iných druhov a prípravkov z nich. Index napučiavania prípravkov používaných v medicíne by nemal byť menší ako 10. 
Dôležité zložky: 10 - 12% slizu (arabinoxylány) v semennej vrstve a iridoidných glykozidov (približne 0,14% aucubínu). 

Farmakologické vlastnosti: Reguluje črevo v dôsledku jej schopnosti napučať. Zväčšuje sa tým objem stolice, doba prepravy znižuje (nežiaduci účinok na zápchu) a stimuluje sa črevná peristaltika. Keď sa bylina používa na liečenie hnačky, vedie k väzbe tekutín, čím sa normalizuje čas prepravy. 

Dlhodobé užívanie môže ovplyvniť rovnováhu vody a minerálov, čo môže viesť k nedostatkom draslíka, najmä ak sa užíva spolu s diuretikami alebo steroidmi nadobličiek. Tieto laxatíva preto môžu zosilňovať účinky diacylových glykozidov. Môže spôsobiť reverzibilnú pigmentáciu črevnej sliznice a sfarbenie moču červeno-žltohnedou farbou. Pri podávaní prerušovane a pri nízkych dávkach sa neočakávajú vedľajšie účinky, ako je hypokaliémia, poškodenie obličkových kanálikov a zhoršenie zápchy.

Indikácie: 

Dráždivé hrubé črevo, chronická zápcha 
Hnačka rôzneho pôvodu 
Črevné ochorenia, pri ktorých je potrebné zmäkčenie stolice na uľahčenie defekácie 

Kontraindikácie: 

Stenóza gastrointestinálneho traktu
zápal gastrointestinálneho traktu (riziko podráždenia) a kŕče
bezprostredná alebo existujúca obštrukcia čriev 
ťažko zvládnuteľný diabetes mellitus. 

Dávkovanie a trvanie použitia: 

Denná dávka: 12–40 g semien. Nechajte celé alebo na hrubo drvené semená napučať vo vode, potom zoberte s veľkým množstvom vody (150 ml na každých 5 g liečiva). Psyllium sa najlepšie užíva nalačno ráno. Nástup účinku po jednej dávke nastane do 12 až 24 hodín. Maximálny účinok je možné pozorovať do 2 až 3 dní. Ak hnačka trvá dlhšie ako 3 až 4 dni, je potrebné sa poradiť s lekárom. 

Ľanové semeno sa odporúča pre mladšie deti, zatiaľ čo psyllium je účinnejšie u dospievajúcich a detí starších ako 12 rokov. 

Nežiaduce účinky: 

V ojedinelých prípadoch boli hlásené reakcie z precitlivenosti rinitída, konjunktivitída, astma, žihľavka. Blokovanie pažeráka alebo čreva a záchvaty udusenia sa môžu vyskytnúť, ak pacient, najmä ak je starší, nemá dostatok vody. Aby sa tomu zabránilo, odporúča sa vypiť dve 2 poháre vody. 

Interakcie medzi bylinami a liečivami: 

Neužíva sa súbežne s inými liekmi proti hnačke, ktoré ovplyvňujú črevnú motilitu. Bylina môže spomaliť vstrebávanie iných liekov. Polysacharidy Psyllium môžu zvyšovať účinky inzulínu alebo perorálnych antidiabetík. 

Poznámka:

Používate Psyllium pravidelne vo varení? Buďet opatrný. Ak si organizmus zvykne na toto laxatívum, postupom času budete mať veľké problémy so stolicou. Všetky druhy laxatív sú návykové. 







Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger